(18.50 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji, pane ministře. Prosím pana zpravodaje pro prvé čtení, pana kolegu Jaroslava Krákoru, o jeho zprávu. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Vážená paní místopředsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, výše uvedený vládní návrh zákona byl veden předkladatelem návrhu asi k ušlechtilému cíli - o dílčí změny zastaralého zákona č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu. Filozofie tohoto návrhu však bere velmi málo v úvahu společenské změny, určitý partnerský přístup k pacientovi a prakticky nové právo na ochranu osobních údajů, úmluv o lidských právech a biomedicíně. Je třeba poukázat na skutečnost, že není v možnostech ošetřujícího lékaře zjišťovat, kdo je pacientovi osobou blízkou nebo kdo je členem jeho domácnosti. Přitom při neoprávněném nakládání s osobními údaji spočívajícím v porušení povinnosti mlčenlivosti by lékaři mohl hrozit až trest odnětí svobody. Problematicky je řešena i úloha svědka určeného pacientem či informace o zemřelém.

Výše uvedený návrh zákona se jeví jako syrový, nedotažený ve výše jmenované problematice. Tato norma by zvláště lékařům mohla zkomplikovat život a vyžadovala by v některých pasážích přepracovat či upravit eventuálními pozměňovacími návrhy ve druhém čtení. I přesto doporučuji propustit tento návrh do druhého čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane kolego. Otevírám obecnou rozpravu. Písemnou přihlášku nemám. Táži se na vaše přihlášky z místa. Není taková přihláška. Končím obecnou rozpravu.

Budeme se zabývat návrhem na přikázání. Organizační výbor navrhuje přikázat předložený návrh k projednání výboru pro zdravotnictví. Je nějaký další návrh na přikázání? Není tomu tak.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 32. Táži se, kdo souhlasí s návrhem na přikázání výboru pro zdravotnictví. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 32 přítomno 139, pro 127, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji tedy, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro zdravotnictví. Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji. Končíme projednávání sněmovního tisku 83 v prvém čtení. Končíme také náš dnešní program. Jenom vás upozorním na to, že zítra máme pět pevně zařazených bodů v pořadí bod č. 8, 10, 7, 9, 11. Těmi budeme zítra začínat ráno.

Přeji vám příjemný večer.

 

(Jednání skončilo v 18.53 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP