Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
29. listopadu 2006 v 9.02 hodin

Přítomno: 186 poslanců

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, přeji vám dobré ráno. Vítám tady členy vlády a zahajuji druhý jednací den sedmé schůze Poslanecké sněmovny.

Nejdřív vás poprosím, abyste se opět přihlásili kartami, eventuálně kdo nemá kartu, aby mi sdělil číslo karty náhradní.

Obdržel jsem omluvy na dnešní den. Z poslanců se omlouvá poslanec Cyril Svoboda, který je v zahraničí, a dlouhodobě nemocen je poslanec František Vnouček, který se omlouvá na celou sedmou schůzi.

Pak tady mám omluvy členů vlády. Omlouvá se z dnešního jednání premiér Mirek Toplánek. Omlouvá se ministr vnitra Ivan Langer, který je na setkání ministrů vnitra států Evropské unie. Omlouvá se Jiří Šedivý, který je na summitu v Rize, Martin Štěpánek se omlouvá a omlouvá se také ministr zahraničí Alexandr Vondra, který taktéž se účastní summitu NATO v lotyšské Rize. Tak to jsou omluvy.

Dnešní jednání, pokud nikdo nepřichází v této chvíli s nějakým návrhem změny programu, tak dnešní jednání zahájíme, jak jsme již rozhodli, pevně - já to taky nepamatuji, že by někdo ráno nepřišel s nějakým návrhem programovým, takže to jenom konstatuji, že to je pozoruhodný okamžik, že nikdo nenamítá nic proti programu, který mám schválen, takže ho můžeme zřejmě začít projednávat tak, jak jsme si ho schválili. A to jsou body 8, 10, 7, 9 a 11.

Pan ministr Říman má náhradní kartu číslo 35.

 

Bod osm, který je prvním bodem, je

 

8.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 543/2005 Sb., o státním rozpočtu
České republiky na rok 2006, ve znění zákona č. 170/2006 Sb.
/sněmovní tisk 90/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Je to ale státní rozpočet České republiky na rok 2006, aby bylo jasné, takže jedná se o novelu zákona o rozpočtu na rok 2006, a my tady se nacházíme v prvém čtení.

Já bych vám rád sdělil, že vláda navrhuje, abychom s tímto vládním návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Nicméně my jsme se o této věci bavili včera na grémiu a máme tady stanovisko legislativního odboru, který upozorňuje, že tuto novelu nelze projednat podle § 90 odstavec 2. To je ta známá věc, že státní rozpočet se projednává ve zvláštním režimu, který je upraven jednacím řádem, a nelze s ním zacházet jako s jiným zákonem. Takže na grémiu jsme se seznámili se stanoviskem legislativního odboru, který řekl, že tady ten článek, § 90, užít nelze. Já si myslím, že to není problém politický, že to je pouze problém procedurální, a myslím si, že v rámci jednacího řádu hledejme cestu, jak to co nejvíc zkrátit, že to nemusí být problém. Takže to jsme si snad vyjasnili.

Já teď požádám pana ministra Tlustého, aby předložený návrh uvedl. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Vlastimil Tlustý Vážený pane místopředsedo, vážené dámy a pánové, dovolte mi odůvodnit nezbytnost této změny a nezbytnost její co možná největší rychlosti.

Je v tuto chvíli faktem, že rozpočet výdajů na dávky důchodového pojištění pro letošní rok v kapitole Ministerstva práce a sociálních věcí je nedostatečný. Abych to řekl jednoduše, chybějí prostředky pro výplatu starobních důchodů na konci letošního roku. Chcete-li znát důvody, které vedou k tomuto konstatování, je jich řada a jsou následující:

Za prvé, došlo k nepředpokládanému nárůstu počtu důchodců v letošním roce, který se odhaduje na padesát tisíc nepředpokládaných původním rozpočtem. Za druhé, nově přiznávané důchody jsou výrazně vyšší než ty, se kterými rozpočet pro letošní rok počítal. (V sále je hluk.) Za třetí - a to bych prosil, aby zaznamenali zejména ti, kteří se chystají na schválení řady návrhů takzvaných poslaneckých pomníčků na úkor nejrůznějších korekcí v rozpočtu - právě v rozpočtu na letošní rok byla snížena kapitola starobních důchodů o půl miliardy a to je jedna z částek, která v tuto chvíli v této kapitole chybí. Další důvod je, že z této kapitoly muselo být hned na začátku roku uhrazeno to, co jsme si vypůjčili od České pošty na konci roku 2005. A rovněž byly rozpočtově nezajištěny prostředky na přepočet části vdovských důchodů.

Vzhledem k tomu, že do státního rozpočtu dopadly i další nepředpokládané výdaje, jako bylo schválené zvýšení platby za takzvané státní pojištěnce, nejsou ve státním rozpočtu rezervy, které by umožňovaly tuto situaci řešit jiným způsobem než tím, který vám právě navrhuji a zdůvodňuji, a to je změnou zákona o státním rozpočtu, kde je navrhováno, aby došlo ke zvýšení výdajů státního rozpočtu na letošní rok, a to právě na výplatu důchodů o 9,3 miliardy korun, a to převodem ze zvláštního účtu důchodového pojištění ve státních finančních aktivech. Na tomto účtu je v tuto chvíli 14,9 miliardy korun, a dojde-li ke schválení tohoto návrhu, což vám doporučuji, zbude tam částka 5,6 miliardy korun.

Vzhledem ke konstatování pana předsedajícího, že v tomto případě nelze využít postupu podle § 90, tak bych po dohodě s rozpočtovým výborem navrhl, aby lhůta pro projednání v rozpočtovém výboru, který - předpokládám - se této věci bude věnovat, byla co nejkratší. Jinými slovy, aby ještě tento týden proběhlo projednání v rozpočtovém výboru. Teď nevím, jestli je lhůta snesitelná jeden nebo dva dny, ale jde o to, abychom se k projednání mohli vrátit ještě v pátek tento týden. Já bych ponechal na předsedovi rozpočtového výboru, aby zpřesnil, zda lhůtu považuje za možné zkrátit na 24 nebo na 48 hodin.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji za úvodní slovo panu ministrovi. Nyní bych požádal zpravodaje pro prvé čtení pana poslance Bohuslava Sobotku, aby se také vyjádřil k tomu, co tady zaznělo. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

Ale prosím o klid! Přece jenom je tady trošku příliš rušno. (Zvoní na zklidnění atmosféry.) Není to o moc lepší, ale prosím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP