(18.40 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane senátore. Prosím o úvodní slovo také zpravodaje pro prvé čtení. Zpravodajem je pan poslanec Jaroslav Plachý. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, předložený senátní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve své důvodové zprávě uvádí jako hlavní důvod vzniku novely posílení vlastnických práv akcionářů disponovat se svým majetkem, tedy s akciemi na jméno. Nabízí se ovšem zcela automaticky otázka, čí vlastnické právo je třeba více chránit - zda vlastnické právo majoritního akcionáře, obvykle zastoupeného orgány společnosti, nebo vlastnická práva minoritních akcionářů. Jak známo, tato práva jdou velmi často proti sobě a je velmi obtížné rozhodovat o tom, zda práva jedněch jsou více zřetelehodná než práva těch druhých. Proto není zdaleka zřejmé, zda navržené řešení je zcela ideální. Přesto je možné konstatovat, že návrh posiluje postavení především malých akcionářů a že jim zhodnocuje jejich majetek. Připomenu, že akcie na jméno mají obvykle sníženou hodnotu jako důsledek jejich nižší likvidity. Budou-li akcie na jméno lépe obchodovatelné, nepochybně stoupne jejich hodnota.

Z tohoto důvodu doporučuji Sněmovně, aby propustila návrh do druhého čtení. Nicméně v rámci projednávání tohoto zákona v hospodářském výboru očekávám, že dojde ke vzájemnému vyvážení vlastnických práv jak majoritních, tak i minoritních akcionářů.

Děkuji za vaši pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Plachému a otevírám obecnou rozpravu. Písemné přihlášky nemám žádné, táži se tedy na vaše přihlášky z místa. Není taková, končím obecnou rozpravu.

Nezazněl ani návrh na vrácení či zamítnutí, budeme se věnovat návrhu na přikázání. Organizační výbor navrhuje přikázat předložený návrh k projednání výboru hospodářskému. Má někdo jiný návrh na přikázání? Není tomu tak.

 

Budeme tedy hlasovat o návrhu, který jsem řekla, tedy návrhu na přikázání hospodářskému výboru.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 31. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem na přikázání. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 31 přítomno 140, pro 122, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že jsme návrh zákona přikázali k projednání hospodářskému výboru, a tím končí první čtení sněmovního tisku 62. Děkuji panu senátorovi, děkuji také panu zpravodaji.

 

Zahajuji projednávání dalšího bodu a tímto bodem je

 

21.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 20/1966 Sb.,
o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 83/ - prvé čtení

 

Poprosím pana ministra zdravotnictví Tomáše Julínka, aby z pověření vlády tento návrh uvedl. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych stručně uvedl vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů.

Vládní návrh zákona vymezující totožnou problematiku byl v orgánech Poslanecké sněmovny již projednáván v minulém volebním období. Byl to tisk 1045. Nebyl však v Poslanecké sněmovně s konečnou platností schválen, protože prezident republiky jej vetoval, a to z důvodu nesouhlasu s devíti novelami zákonů, které byly do vládního návrhu zákona připojeny na základě poslaneckých návrhů, které s problematikou v něm upravovanou nikterak nesouvisely.

Navrhovanou právní úpravou se reaguje na požadavky veřejnosti a rovněž veřejného ochránce práv, v nichž je žádáno zpřístupnění zdravotnické dokumentace pacientům, o nichž je vedena, a dále zakotvení práv osob blízkých zemřelému pacientovi na informace o zdravotním stavu tohoto pacienta a o příčinách jeho úmrtí a na nahlížení do zdravotnické dokumentace. Podle dosavadního zákona č. 20 je pacientům přiznáno právo na poskytnutí veškerých informací shromážděných ve zdravotnické dokumentaci, popř. v jiných zápisech, které se vztahují k jejich zdravotnímu stavu. Zákonem však není výslovně přiznána pacientům možnost nahlížet do zdravotnické dokumentace, popř. jiných zápisů vztahujících se k jejich zdravotnímu stavu, a ani možnost pořizovat si opisy, výpisy nebo kopie. Tento nedostatek navrhovaná novela odstraňuje a současně stanoví právo pacienta výslovně určit i jiné osoby, kterým mohou být poskytovány informace o jeho zdravotním stavu, popř. vyslovit zákaz poskytování těchto informací. Zakotvení zákazu poskytování informací je v návaznosti na čl. 10 odst. 1 Úmluvy o biomedicíně nezbytné, a to s ohledem na právo každého na ochranu soukromí ve vztahu k informacím o jeho zdraví.

V navrhované právní úpravě se dále stanoví výjimka pro vyloučení možnosti pacienta seznámit se s některými prostředky léčby duševně nemocných pacientů. Jsou to většinou záznamy psychoterapie. Právo na informace o závěrech vyšetření provedených na základě těchto metod a postupů není dotčeno.

Dále s ohledem na skutečnost, že zákonem č. 20 nejsou výslovně upravena práva osob blízkých, popř. dalších pacientem určených osob, na poskytování informací o zdravotním stavu zemřelého pacienta a o příčinách jeho úmrtí, zakotvují se i jejich práva, a to tak, aby byl zaručen přístup těchto osob k potřebným informacím shromážděným ve zdravotnické dokumentaci vedené o zemřelém pacientovi a příčinách a okolnostech jeho úmrtí, včetně práva na pořízení výpisu, opisu a kopií zdravotnické dokumentace. I při realizaci práva osob blízkých je však potřeba respektovat vůli pacienta, který za svého života vyjádřil nesouhlas se zpřístupněním informací o svém zdravotním stavu.

Návrh zákona rovněž stanoví povinnosti zdravotnických zařízení při zajišťování již popsaných práv pacientů a dalších dotčených osob.

V návrhu zákona je dále obsažena úprava dotčených ustanovení tak, aby bylo zřejmé, že i potraviny pro zvláštní lékařské účely jsou součástí zdravotní péče a mohou být tím pádem bez problému hrazeny z veřejného zdravotního pojištění.

Chci zdůraznit, že tento návrh je identický s tím návrhem, který prošel již Parlamentem, a moc vás prosím o jeho podporu. A prosím také, aby už nebyl opentlen přílepky, tak aby mohl bez problémů projít a mohl sloužit pacientům. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP