(Jednání pokračovalo v 18.31 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážené dámy a pánové, domnívám se, že bychom mohli za malou chvilku hlasovat o návrzích, které zazněly a s nimiž se budeme muset nějak vypořádat. Volala jsem gongem do předsálí, takže vás, kteří již jste v jednací síni, požádám ještě o chvíli trpělivosti a počkáme na naše kolegy, kteří se již blíží, neboť jsem byla zpravena, že si přejí se právě tohoto hlasování zúčastnit. Tak jim popřejme trochu šance sem dojít.

Odhlašuji vás a prosím, abyste se zaregistrovali všichni.

(Po krátké pauze.) Myslím, že času měli všichni dost k tomu, aby sem mohli přijít.

Zopakuji, že je před námi hlasování nejprve o návrhu na zamítnutí tohoto návrhu, a pokud tento návrh neprojde, budeme hlasovat ještě o vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování. Doufám, že i příchozí se stačili zaregistrovat.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 29 a táži se, kdo souhlasí s návrhem na zamítnutí. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 29 z přítomných 139 pro 67, proti 43. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme hlasovat o druhém návrhu. Ale ještě než se tak stane, počkáme na kontrolu výsledku hlasování předchozího. - Nevidím žádnou námitku.

 

Budeme tedy hlasovat o návrhu na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 30. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 30, skončilo právě, přítomno 142, pro 97, proti 32. Tento návrh byl přijat.

 

Tím končí projednávání tohoto bodu. Děkuji panu navrhovateli, děkuji také panu zpravodaji.

 

Myslím, že se ještě můžeme pustit do dalšího návrhu zákona. Tentokrát se jedná o senátní návrh.

 

20.
Senátní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 513/1991 Sb.,
obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 62/ - prvé čtení

 

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 62/1. Předložený návrh odůvodní pan senátor Ivo Bárek, kterého mezi námi vítám, a prosím, aby se rovnou ujal slova. Prosím, pane senátore. A prosím o klid v jednací síni.

 

Senátor Ivo Bárek: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážená paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, dámy a pánové, máte před sebou senátní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů.

Platná právní úprava obchodního zákoníku jednoznačně rozlišuje režim akcií na majitele a akcií na jméno tak, že akcie na majitele jsou vždy neomezeně převoditelné a akcie na jméno mohou být převoditelné omezeně, není však možno zcela vyloučit jejich převoditelnost. Ustanovení § 156 odstavce 4 a 5 významnou měrou omezuje vlastníky akcií na jméno ohledně jejich základního práva nakládat s předmětem vlastnictví. Jejich postavení je výrazně horší oproti akcionářům, kteří vlastní akcie na majitele, přičemž mnohdy se jedná o akcionáře v rámci téže společnosti. Akcionáři - vlastníci akcie na jméno jsou významnou měrou omezeni ve svých dispozičních právech. Pokud stanovy podmiňují převod souhlasem orgánu společnosti a přitom nevymezují jednoznačně, ve kterých případech je orgán společnosti povinen souhlas udělit, respektive odmítnout, jsou akcionáři podřízeni zcela vůli orgánu společnosti. Je omezena rovněž jejich možnost prodat akcie za cenu dohodnutou s předpokládaným nabyvatelem.

Cena stanovená posudkem znalce při povinném odkupu akcií společností zpravidla bude nižší oproti ceně, za kterou mohou akcionáři akcie zcizit při vlastním výběru nabyvatele. I sám fakt, že se jedná o akcie na jméno s neomezenou převoditelností, může mít vliv na cenu akcií. Dále jsou akcionáři významně poškozeni tím, že v případě neodkoupení akcií ze strany společnosti jsou odkázáni na zdlouhavé soudní řízení, jsou nuceni nést náklady na vypracování znaleckého posudku a náklady soudního řízení, přičemž za dobu vedení sporu může dojít k významné změně tržní ceny akcií.

V souvislosti s právní úpravou týkající se omezení převoditelnosti akcií v obchodním zákoníku se v širších souvislostech uvažuje o tom, že ve svém důsledku je tato právní úprava v rozporu s Úmluvou o ochraně lidských práv a svobod a Listinou základních práv a svobod, neboť omezení převoditelnosti je značným zásahem do vlastnického práva, když podstatným obsahovým znakem vlastnického práva je možnost zcizit předmět vlastnictví.

V některých společnostech dochází ke zjevné diskriminaci akcionářů vlastnících méně než polovinu akcií společnosti a orgány společnosti umožňují převody akcií výhradně ve vlastní prospěch, to znamená ve prospěch členů orgánu společnosti. K jiným převodům nedávají souhlas, a to dokonce i bez udání důvodu zamítavého stanoviska. Z uvedeného je zřejmé, že právní úprava obchodního zákoníku v obdobných případech napomáhá členům orgánů akciových společností uplatňovat vliv i ve sféře, která bezprostředně nesouvisí s výkonem funkce. Na volné úvaze až libovůli členů orgánů závisí rozhodnutí o převodu akcií a tento způsob vede k upevnění jejich pozice ve společnosti. Díky současné právní úpravě dochází v konkrétních případech ke zneužití pravomoci orgánu společnosti. Orgány společnosti při rozhodování o udělení souhlasu k převodu akcií na jméno cíleně znevýhodňují některé akcionáře, což je v přímém rozporu se zásadou zákazu zneužití práva.

V zájmu odstranění disproporcí mezi vlastnictvím akcií na majitele a akcií na jméno je navržena změna zákona č. 53/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů, která ukládá akciovým společnostem povinnost vyjmenovat přímo ve stanovách důvody, pro které souhlas s převodem akcií není možné udělit.

V článku 2 se stanoví nezbytné přechodné ustanovení, ve kterém jsou akciové společnosti povinny uvést stanovy do souladu s novou právní úpravou, to je provést příslušnou změnu stanov a zajistit jejich soulad se skutečnostmi zapsanými v obchodním rejstříku. Dále se stanoví, že pokud akciová společnost nezmění ta ustanovení stanov, která podmiňují převoditelnost akcií na jméno souhlasem orgánu společnosti, pozbývají dotčená ustanovení stanov platnosti dnem, který je stanoven v zákoně.

S ohledem na legisvakanci potřebnou ke změnám stanov akciových společností se navrhuje účinnost zákona na 1. července 2007.

Děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP