(16.00 hodin)
(pokračuje Bičík)

Nechci komentovat návrhy, které zde zazněly, takže v této chvíli bych si jenom dovolil poděkovat té nepříliš velké části Poslanecké sněmovny a vám, kolegyně a kolegové, kteří jste respektovali naši džentlmenskou dohodu, že tento zákon, který jsme chtěli přijmout v co nejkratší době, jste takovým způsobem neobohatili jako ti vaši kolegové, kteří vystoupili v diskusi. Pro mne je to i poučení o tom, jakým způsobem lze vykládat a jakým způsobem lze respektovat džentlmenské dohody, které se učiní na půdě této Sněmovny.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane zpravodaji. Hlásí se ještě někdo do podrobné rozpravy? Z místa se nikdo nehlásí. Podrobnou rozpravu končím. Zeptám se pana předkladatele, jestli chce vystoupit se závěrečným slovem. Nechce. Pan zpravodaj již asi tak učinil.

A v podrobné rozpravě padl návrh na zkrácení lhůty pro třetí čtení na 48 hodin. To je jediné, o čem budeme hlasovat. Já vás všechny odhlásím. Poprosím vás o novou registraci. Zeptám se na stanoviska pana předkladatele a pana zpravodaje.

 

Poslanec Radko Martínek: Já jsem to navrhoval, takže kladné, samozřejmě.

 

Poslanec Milan Bičík: Já vzhledem k průběhu podrobné rozpravy se bohužel budu muset zdržet, i když jsem chtěl, aby tento zákon byl co nejrychleji schválen.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Takže máme stanovisko kladné a jedno neutrální.

 

Takže zahájím hlasování pořadové číslo 22. Kdo souhlasí, aby byla zkrácena lhůta pro třetí čtení nejvýše na 48 hodin, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 22. Z přítomných 120 poslanců pro návrh 97, proti návrhu 4. Konstatuji, že jsme tedy zkrátili lhůtu pro třetí čtení na 48 hodin.

 

Tím končím druhé čtení tohoto návrhu. A poprosím paní místopředsedkyni Němcovou, aby se ujala řízení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Dobré odpoledne, vážené paní poslankyně a vážení páni poslanci. Dalším bodem, kterému bychom se měli věnovat, je bod číslo

 

2.
Návrh na zřízení stálé komise Poslanecké sněmovny
pro otázky Ústavy České republiky,
stanovení počtu členů a způsobu jejího ustavení nebo volby

 

V souladu s § 47 jednacího řádu tedy navrhuji Poslanecké sněmovně, aby v tomto volebním období zřídila stálou komisi Poslanecké sněmovny pro… A teď si musíme vyjasnit, zda už byla přijata ta změna, kdy ne pro "změnu", ale pro "otázky" Ústavy České republiky. Navrhuji stanovit počet členů této komise na 12. A také navrhuji dále, abychom tuto komisi ustavili podle zásady poměrného zastoupení. Tak to mám zde předepsáno v prezidiálce. Nechám na vašem posouzení, jak se k tomu postavíme.

A zahajuji všeobecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. A zeptám se, zda se někdo do této rozpravy hlásí. Pokud tomu tak není, končím rozpravu a přistoupím k rozpravě podrobné. A opět se zeptám na vaše případné přihlášky, neboť písemnou zde žádnou předloženou nemám. Ale ani o rozpravu podrobnou není zájem, takže ji můžeme ukončit. A budeme se tedy zabývat návrhem našeho usnesení. Ale ještě přivolám naše kolegy, aby se mohli také tohoto hlasování zúčastnit. Myslím, že hlasovat budeme moci.

Předkládám vám tedy návrh usnesení, který má tři body: Poslanecké sněmovna 1. podle § 47 zákona číslo 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, zřizuje stálou komisi Poslanecké sněmovny pro otázky Ústavy České republiky; 2. určuje počet členů komise Poslanecké sněmovny pro otázky ústavy na 12; 3. stanoví, že uvedená komise bude ustavena podle zásady poměrného zastoupení.

 

O tomto návrhu budeme hlasovat v hlasování s pořadovým číslem 23. Zahajuji toto hlasování a táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 23. Z přítomných 133 (podle výpisu hlasování 134) pro 128, proti 2. Návrh byl přijat. Konstatuji tedy, že návrh usnesení jsme přijali, a můžeme uzavřít tento bod.

 

O slovo se hlásí předseda poslaneckého klubu ODS, pan poslanec Petr Tluchoř.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já se hlásím jako předseda volební komise a chci v návaznosti na zřízení komise pro otázky ústavy ujasnit některé termíny, otevřít a vyhlásit lhůtu na podávání návrhů na volbu členů komise pro otázky ústavy na zítra 29. 11. do 16 hodin. A v návaznosti na ustavení této komise bych rád rovněž prodloužil lhůtu na předkládání návrhů na předsedy stálých komisí a stálých delegací Poslanecké sněmovny na 8. 12., 14 hodin. Děkuji pěkně.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Takže je před námi… Vlastně to bylo oznámení o tom, že nominace na členy této stálé komise by měly být předloženy do zítřka do 16 hodin, jestli jsem tomu rozuměla. A to druhé byl požadavek na prodloužení lhůty u těch volených předsedů stálých delegací a komisí. Ale to si myslím, že tento bod bychom měli zvládnout, to hlasování o něm…

 

Poslanec Petr Tluchoř: Ne. Pardon. To je jenom vyhlášení lhůt a prodloužení lhůty, kde není potřeba o ničem hlasovat. Jedná se o…

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Prodloužení lhůty, návrhy na předsedy. Už tomu rozumím.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Je to proto, že jednak byl zařazen pevně bod voleb předsedů na dvanáctého, to je jedna věc, a druhá věc, abychom mohli zároveň zvolit předsedu komise pro otázky ústavy. Ta může být nejprve ustavena 1. 12., zvoleni členové, a v návaznosti na to teprve z jejich řad může být zvolen předseda.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano. Děkuji vám za toto upřesnění. Já věřím, že všichni předsedové poslaneckých klubů tento váš návrh vzali v potaz a zařídí se podle něj. A my se můžeme věnovat dalšímu bodu.

 

Dalším bodem je bod číslo

 

5.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 412/2005 Sb.,
o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti
/sněmovní tisk 84/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

A měla jsem zde napsáno, že to bude podle § 90 odst. 2, ale upozorňuji ctihodnou Sněmovnu, že zde mám předloženo veto proti tomuto postupu.

Takže nyní nejprve poprosím, aby z pověření vlády předložený návrh uvedl předseda vlády Mirek Topolánek. Já vás prosím o chvilku strpení.

Prosím pana místopředsedu vlády Petra Nečase o úvodní slovo k tomuto návrhu zákona.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP