(15.40 hodin)

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Dále je do podrobné rozpravy písemně přihlášen pan poslanec Vojíř. Pane poslanče, máte slovo. Připraví se pan poslanec Rath.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Vážený pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, já vás naopak na rozdíl od mého předřečníka mohu ujistit, že budu velmi stručný. Nicméně se dopustím určité složitosti nebo legislativní nekorektnosti, nevím, jak přesně to nazvat, neboť v minulém období vláda předložila mnoho zákonů a Sněmovna je poměrně v hektickém tempu přijala. A praxe ukazuje, že některá ustanovený některých zákonů prostě jsou složitá a ne vždy realizovatelná v praxi. Takže pokoušíme se narovnat některé věci tak, aby ten, kdo má ty zákony dodržovat a řídit se jimi, tak aby ten prostor mohl mít a aby je de facto nemusel díky technickým složitostem porušovat.

Dovolte mi přednést návrh zákona, který by doplnil předloženou materii o následující záležitosti: Předložená materie by se rozšířila o změnu zákona, a to číslo 311/2006 Sb., o pohonných hmotách a čerpacích stanicích pohonných hmot a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o pohonných hmotách). Tato změna by spočívala v následujících krocích:

Za prvé by došlo ke změně § 4 odstavce 1, kde by se věta druhá zrušila.

Za druhé by nově v § 12 odstavec 2 bylo znění: 2 Prodávat nebo vydávat pohonné hmoty z čerpací stanice podle § 5 odstavce 1 písmeno b), která byla uvedena do provozu přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, lze bez povolení podle § 5 odstavce 2 nejdéle do 31. října 2007.

Dovolte mi jen velmi stručné zdůvodnění, abych obeznámil ctěnou Sněmovnu, oč se v podstatě jedná. V tom prvním případě, kdyby došlo k vypuštění oné příslušné věty, by v podstatě byla vypuštěna povinnost výkaznictví jednotlivých čerpacích stanic, a to v každém roku, to znamená zjednodušení toho procesu z hlediska každé jedné čerpací stanice. To nemá nic společného s tím, že by firma, která by je provozovala jako v celku, by výkaznictví neprovozovala. To samozřejmě ano.

Co se týče toho druhého bodu, tak Sněmovna v minulosti došla k závěru, že by především čerpací stanice, které mají buď mobilní charakter, nebo slouží zemědělským družstvům nebo zemědělským organizacím, měly být zkolaudovány podle stavebního zákona, v podstatě. A v takovém případě by mohly býti z těchto čerpacích stanic prodávány pohonné hmoty i vně toho prostoru zemědělských institucí nebo zemědělstvích družstev či zemědělských společností. Protože v mnoha případech zemědělské společnosti začaly realizovat tu kolaudaci, ale ten proces je prostě opravdu o něco delší, než se zdá, a mají často nařízeno učinit nějaké stavební kroky či ekologické kroky, které samozřejmě si vyžadují určité investice, a ony by tím pádem nesplnily tuto lhůtu, tak proto je zde navrženo pouze to, že by tato lhůta pro kolaudaci a pro to, aby mohly prodávat i vně té instituce ty pohonné hmoty, byla prodloužena do 31. října 2007.

Děkuji pěkně za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Dále vystoupí pan poslanec Rath. Připraví se pan poslanec Kvapil. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Pane předsedo, dámy a pánové, já mám pozměňovací návrh ke sněmovnímu tisku číslo 40. Ten pozměňovací návrh byl rozdán do lavic a jde o pozměňovací návrh k § 31 zákona číslo 245/2006 Sb., o veřejných neziskových ústavních zdravotnických zařízeních. Ten pozměňovací návrh je krátký a říká nový § 31, že pracovněprávní vztahy zaměstnanců veřejného neziskového ústavního zdravotnického zařízení se řídí ustanoveními zákoníku práce, která se vztahují na zaměstnance zaměstnavatelů uvedených v § 109 odstavci 3 zákoníku práce. Jde o to, že díky současné platnosti zákona o veřejných neziskových nemocnicích a vstoupení v účinnost zákoníku práce od 1. ledna by došlo ke kolizi platových předpisů v těchto veřejných neziskových zdravotnických zařízeních. Čili toto je doplnění a odstranění určité chyby, ke které došlo tím, že tyto dva zákony se schvalovaly paralelně.

Druhá věc, to bych měl jen pro stenozáznam opravu 6. schůze 173. hlasování ze dne 8. 11. 2006. V tomto hlasování 173 jsem uveden, že jsem hlasoval pro návrh, ale já jsem hlasoval proti tomuto návrhu. Čili prosím do stenozáznamu o opravu. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní uděluji slovo panu poslanci Kvapilovi.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, podávám tento pozměňovací návrh:

Za prvé, v názvu zákona se za slova "ve znění pozdějších předpisů" doplňují slova "a zákon číslo 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů".

Za druhé, před článek I. se vkládá označení části první a název zákona "Část první - změna školského zákona".

Za třetí, za bod 11 se vkládá část druhá, která včetně názvu zní: "Část druhá. Změna zákona o pozemních komunikacích". Článek II. Zákon číslo 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů, se mění takto:

1. V § 21 b) větě první se slova "s výjimkou kuponu prokazujícího úhradu časového poplatku na kalendářní rok bezprostředně předcházející kalendářnímu roku nabytí účinnosti tohoto zákona" zrušují. Zároveň se zrušuje věta druhá.

2. V § 45 se doplňuje odstavec 4, který zní: (4) Platnost kuponu prokazujícího úhradu časového poplatku na kalendářní rok 2006 pro vozidla v systému elektronického mýtného končí dnem 31. prosince 2006.

3. Před dosavadní článek dva se vkládá označení části třetí. Dosavadní článek II. se označuje jako článek III.

Krátké zdůvodnění a vysvětlení tohoto návrhu, o kterém uznávám, že není legislativně čistý, protože podávám návrh, aby se v rámci projednávaného tisku také změnil zákon o pozemních komunikacích. Dělám tento návrh proto, že jsem v časové tísni, pokud má ve věci dojít k nějaké změně.

O co se jedná? Jde o takzvané dálniční známky, které jsme zákonem, který vstoupil v platnost v březnu letošního roku, časově omezili jejich platnost pro letošní rok do Silvestra i pro automobily, které nebudou v systému elektronického mýtného.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP