(9.10 hodin)
(pokračuje Němcová)

Nejsou žádné procedurální návrhy, můžeme se tedy věnovat těm, které zde zazněly.

 

Jako první zde byl předložen návrh pana poslance Jana Vidíma na přeložení bodu (tisku) číslo 69 a jeho pevné zařazení na pátek tento týden jako první bod.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 32. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 32 z přítomných 135 pro bylo 92, proti nebyl nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Dále pan poslanec Tluchoř žádá o pevné zařazení takzvaných volebních bodů, to znamená bodů číslo 37 až 51, a to na středu 8. 11.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 33. Kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 33 přítomno 144, pro 116, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní je zde návrh pana kolegy Bursíka, který navrhuje zařadit včera přerušený bod číslo 11, sněmovní tisk 41, jako druhý bod zítra, ve čtvrtek, po projednání státního rozpočtu.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 34. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. (Poznámky z pléna týkající se nefunkčnosti hlasovacího zařízení.) Teď je v pořádku hlasování. Prosím, kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 34 přítomno 150, pro 129, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Jsou zde dva návrhy pana poslance Papeže. Nejprve - předřadit bod číslo 30, sněmovní tisk 26, a zařadit jej pevně jako čtvrtý bod dnes odpoledne za pevně zařazené body.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 35. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 35 skončilo, přítomno 150, pro 130, proti nikdo. Také tento návrh jsme schválili.

 

Dalším návrhem pana poslance Papeže je, aby body číslo 62 a 63, sněmovní tisky 12 a 13, byly zařazeny jako poslední body bloku Zprávy a návrhy a další body.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 36. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 36 přítomno 151, pro 121, proti nikdo. Tento návrh jsme schválili.

 

Pan poslanec Rafaj navrhuje pevné zařazení bodu číslo 33. (Porada u předsednického stolu.) Já tady mám upřesnění, omlouvám se, že jsem pravděpodobně špatně rozuměla panu poslanci Rafajovi, ale jedná se o zařazení nového bodu, sněmovního tisku ve druhém čtení - je to bod číslo? (Porada u předsednického stolu.) Bude možná nejlepší, když nám znovu pan Rafaj řekne alespoň číslo tisku, abychom v tomto měli jasno, o co se jedná.

 

Poslanec Petr Rafaj: Jedná se o zařazení nového bodu, to je projednání vládního návrhu zákona, sněmovní tisk číslo 33 ve druhém čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Chce to ještě doplnit, aby Sněmovna měla informace, co to je za zákon.

 

Poslanec Petr Rafaj: Je to vládní návrh zákona o přijetí úvěru Českou republikou od Evropské investiční banky na financování protipovodňových opatření, sněmovní tisk číslo 33.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Takže je to zařazení mezi druhá čtení, vy navrhujete tento bod zařadit na pátek tento týden jako druhý bod.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 37 a táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 37 přítomno 153, pro 131, proti nikdo. Také tento návrh byl přijat.

 

Tím jsme hlasovali o všech procedurálních návrzích, které byly vzneseny, a můžeme se tedy zabývat schváleným pořadem schůze.

 

Prvním bodem, kterému se můžeme věnovat, je bod číslo 22. Jedná se o

 

22.
Návrh poslance Radko Martínka na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném
a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 40/ - prvé čtení

 

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 40/1.

Prosím tedy, aby předložený návrh uvedl navrhovatel, pan poslanec Radko Martínek. Prosím.

 

Poslanec Radko Martínek: Děkuji, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, já bych vás chtěl seznámit s materiálem, který jsem předložil. Tento materiál není až tak složitý a důvod jeho předložení je v podstatě žádost Ministerstva školství, respektive Ministerstva obrany. Cílem je vyřešit problém vojenských středních a vyšších odborných škol a jejich zařazení do školského rejstříku.

Na základě změn zákona 221/1999 Sb., o vojácích z povolání, ve znění pozdějších předpisů, byla shledána dosavadní úprava postavení středních a vyšších škol zřizovaných Ministerstvem obrany nevyhovující. Navrhovaná změna zákona o vojácích z povolání, ve znění pozdějších předpisů, předpokládá doplnění ustanovení § 6 odst. 1 o rozšíření výkonu služby vojáka z povolání na vojenské školy. Doposud vojáci z povolání vykonávali službu v ozbrojených silách a na Ministerstvu obrany. Z návrhu vyplývá, že vojenské školy nejsou zahrnuty v ozbrojených silách. V souvislosti s touto změnou je tedy nutné upravit postavení škol ve školském zákoně.

Dámy a pánové, já jsem si přečetl také velmi pečlivě stanovisko vlády a s připomínkami vlády souhlasím. Předpokládám, že v druhém čtení, respektive na jednání příslušného výboru by ten návrh byl upraven dle návrhu, tak jak jej předložila Poslanecké sněmovně vláda.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP