(15.30 hodin)
(pokračuje Paroubek)

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přejděme nyní k tomu nejdůležitějšímu.

Časový harmonogram programového prohlášení se nekryje s obsahem. Programové prohlášení tedy svědčí o jisté politické nevyzpytatelnosti Občanské demokratické strany. Například zatímco ještě nedávno ODS volala po většinovém volebním systému, dnes se prostřednictvím své vlády staví za navrácení spravedlivého zastoupení menším stranám. Je však otázkou, co bude tato strana říkat zítra.

Vláda neví, co je již realizováno, nemá představu o skutečném stavu věcí. V programovém prohlášení je slibováno zavedení řady opatření, která již byla dávno realizována a fungují. Vzhledem ke stavu veřejných financí jsou evidentně navrhovaná opatření ve svém souhrnu - na straně jedné snižování daní a pojistného, na straně druhé slibovaná zvýšená finanční podpora - prakticky ve všech uvedených oblastech nerealizovatelná. Zdá se, že s ohledem na volby se tento rys - slibovat všechno všem - v některých oblastech proti koaliční dohodě ještě prohloubil. Mám na mysli podporu seniorů. Předložené programové prohlášení je možné chápat jako výrazně neoliberální koncept, který je pro nás, sociální demokraty, zásadně nepřijatelný.

Chci se kriticky vyjádřit ke koncepci zahraniční politiky menšinové vlády ODS. Důraz na zahraniční politiku zejména Evropské unie odráží vědomí ODS, že je obecně v Evropě považována za euroskeptickou, a proto se v programovém prohlášení pokouší tuto pověst rozptýlit. Evropský projekt však není nikde v prohlášení označen jako projekt politický či mírový, nikde není řeč o prohlubování integrace, není uvedeno, že jde o projekt založený na solidaritě, což je přitom jeden z jeho klíčových rysů. Bez principu solidarity by rozpočty Evropské unie nemohly poskytovat rozsáhlé finanční prostředky novým členským zemím a v míře štědrosti, která je veliká, také České republice. V dokumentu chybí postoj vlády k ústavní smlouvě Evropské unie. Koncept rozšiřování Evropské unie podle vlády žene kupředu proces rozšiřování s cílem integrační proces rozmělnit a zkomplikovat jeho další prohlubování. Tuto souvislost řeší ale programové prohlášení obecnou formulací - cituji: "Aktivně se zúčastnit diskuse o budoucí podobě Evropské unie s cílem nalézt integrační model umožňující přiblížit Evropskou unii občanům a reagující na výzvy spojené s rozšiřováním Evropské unie." Tedy žádná výslovná zmínka o lisabonském procesu, o vzdělanostní Evropě, evropském technologickém institutu.

V programovém prohlášení chybí zmínka o nutnosti věnovat trvalou a zvýšenou pozornost vztahům se sousedy, včetně Visegrádu. Není ani slovem zmíněno Slovensko. Individuálně nejsou zmíněny výslovně žádné státy s výjimkou Spojených států amerických. Chybí zmínka o multilateralismu, o úloze a reformě Organizace spojených národů, Rady bezpečnosti, včetně kandidatury České republiky do Rady bezpečnosti v období let 2008 a 2009.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, ve svém vystoupení jsem se za Českou stranu sociálně demokratickou pokusil upozornit na všechny podstatné aspekty otázky, kterou zde řešíme, zda vyhovět žádosti menšinové vlády ODS o vyslovení důvěry. Nyní se pokusím shrnout vše podstatné, co jsem ve svém projevu řekl, jako konečné stanovisko České strany sociálně demokratické.

Menšinová vláda ODS nemůže dostat důvěru České strany sociálně demokratické, neboť svým celkovým ideově programovým profilem nedává záruku, že dokáže v příštích letech úspěšně vést tuto zemi v souladu s jejími strategickými zájmy, vypořádat se zdárně s riziky a výzvami současné globalizace, upevňovat naše postavení v Evropské unii a ve světě. Tato vláda ODS v dlouhodobé perspektivě zastává omezené pojetí evropské integrace redukované na zónu volného obchodu. Takové pojetí však nemůže vést k žádoucímu posilování konkurenceschopnosti ruku v ruce s udržením a rozvíjením sociálního státu. Orientace Evropské unie na pouhou zónu volného obchodu vrhá Evropu a naši zemi do dějinné situace, kde vztahy mezi zeměmi určují úzké zájmy vládnoucích ekonomických elit, provázené všemi průvodními negativními jevy, které starší generace zažily, hospodářskými krizemi, sociální nerovností a mezinárodním napětím. Menšinová vláda ODS tak představuje vážné nebezpečí pro pokračování členství České republiky v Evropské unii a zakládá riziko, že Česká republika se stane seřadištěm všech protiunijních sil v Evropě.

Menšinová vláda ODS nemůže dostat důvěru České strany sociálně demokratické, protože její program nedává žádnou záruku pokračování modernizace země, hospodářského růstu a zvyšování životní úrovně a celkové kvality života většiny jejích obyvatel. Nedává záruku, že se ODS nepokusí dříve či později zrealizovat to, před čím Česká strana sociálně demokratická varuje a čemu slíbila v nedávných sněmovních volbách zabránit - zavádění plateb v hotovosti u lékaře a konci bezplatného zdravotnictví, nové kuponové privatizaci nemocnic, zrušení zákoníku práce a neomezené možnosti okamžité výpovědi, zrušení minimální mzdy, zavedení školného, skokové deregulaci nájemného, zdražování zboží a služeb v důsledku zavedení takzvané rovné daně, takzvaného rovného důchodu na nízké úrovni, amnestii pro tuneláře.

Menšinová vláda ODS nemůže dostat důvěru České strany sociálně demokratické, protože její personální složení nedává záruky kompetentního vládnutí.

Menšinová vláda ODS nemůže dostat důvěru České strany sociálně demokratické, protože namísto toho, aby dodržovala férové podmínky demokratické soutěže mezi stranami, uchyluje se často ke kampaňovité skandalizaci politických konkurentů a deklaruje, že je ochotna i k neústavním krokům. Tím ohrožuje demokracii a poškozuje politickou kulturu v zemi, vyvolává neúnosnou polarizaci společnosti a tím i společenské napětí.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. Přes veškerou kritiku na adresu vlády ODS jsem přesvědčen, že v této straně je mnoho poctivých členů, opravdových demokratů schopných nadřazovat nad úzce stranické zájmy zájmy široké veřejnosti. (Ohlas v řadách ODS.) Obracím se především na tyto členy, aby změnili dosavadní neproduktivní politický styl ODS, který nejen brání, aby její vláda mohla dostat důvěru České strany sociálně demokratické ve Sněmovně, ale který celkově škodí této zemi.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP