(15.20 hodin)
(pokračuje Paroubek)

Aby dojem z ohrožení naší demokracie byl co nejpřesvědčivější, stejně jako před sněmovními volbami, i dnes se ODS snaží svého politického konkurenta zdiskreditovat informacemi o údajném porušování zákonnosti a podkopáváním demokratického systému země, snad i zaváděním policejního státu. Prý minulá vláda i já osobně jsme nechali fízlovat novináře a politiky současné vlády, že jsme tu zanechali nové vládě jakési dračí vejce svého nedemokratického vládnutí.

O čem se tedy v uplatňování metody ODS "vše dovoleno" vlastně vede diskuse? O reálném stavu této země? O problémech, před kterými stojí? O optimálních způsobech jejího řešení? Nikoliv. Vedeme diskusi o virtuální politické realitě, tak jak ji vidí ODS. Ta má ovšem zastřít to, o co ODS ve skutečnosti jde - možnost nerespektovat výsledky posledních voleb, nehledat široký konsensus pro vytvoření nové vlády a získat absolutní moc.

Není těžké pochopit širší smysl této politické frašky v režii ODS:

1. Účelovou předvolební skandalizací sociální demokracie způsobit její volební porážku.

2. Následně zpochybnit její legitimní nárok, aby se v dalších kolech poté, kdy bude Topolánkově vládě vyslovena nedůvěra, pokusila sestavit novou vládu sama.

3. Okázalým strašením před návratem komunismu ospravedlnit snahu vlády ODS udržet se u moci za každou cenu.

4. Vyvolat ve společnosti, dokonce i za pomoci spravedlivě rozhořčené ulice, neudržitelnou situaci, z níž existuje pouze jediné možné východisko - předčasné volby.

ODS si totiž na základě některých průzkumů veřejného mínění věří, že tyto volby vyhraje a že se jí posléze podaří sestavit vládu, která bezezbytku zrealizuje její modrou šanci. To je ale naivní víra! Češi jsou racionální lidé, chiméry nemají šanci na dlouhý život. Časem se v důsledku objektivního vyšetřování ukáže politická účelovost úniku informací z tzv. Kubiceho zprávy, jakož i zjevná nepravdivost těch, kterými se někdo pokouší skandalizovat mou osobu. Již nyní se ukazuje politická účelovost ODS vypouštěných informací o tzv. fízlování novinářů a politiků na objednávku minulé vlády. Respektuji názor nejvyšší státní zástupkyně Vesecké, že nechce být vtahována do sporů mezi politiky, ale nemohu neodkázat na její nedávné ujištění, že k něčemu takovému nedošlo.

V souvislosti s politickým stylem ODS není možné se kriticky nezmínit o její neschopnosti postavit do vlády důvěryhodné osobnosti. Je třeba se tázat, zda nový premiér pan Topolánek je vskutku způsobilý vykonávat náročnou funkci předsedy vlády, a to nejen odborně, ale i morálně. Je třeba se ptát, kde je chyba, když pan Topolánek ještě jako adept na premiéra krátce před volbami vyslovuje výroky o údajném propojení mé osoby a špiček sociální demokracie s organizovaným zločinem, aby se několik dnů poté ukázalo, že jde o informace na úrovni zlomyslných podvrhů a nedoložených spekulací obsažených v jakémsi tajném policejním dokumentu, tzv. Kubiceho zprávě. Je třeba se ptát, kde je chyba, když se dozvídáme, že nový premiér minimálně nejednal čestně v souvislosti se splácením dluhů firmy VAE. Je třeba se ptát, kde je chyba, když nový premiér vážně uvažuje o tom, v uvozovkách, řešit svízelnou dopravní situaci v Ústeckém kraji nasazením vojska, aby zakryl chyby svého stranického spolupracovníka, hejtmana Ústeckého kraje pana Jiřího Šulce. Anebo když panu Topolánkovi ujíždějí nervy a bez důkazů přisuzuje motivaci za event. odposlechy některých osob prověřovaných v souvislosti s vyšetřováním závažné trestné činnosti minulé vládě.

Pojďme dál. Jak může ministr vnitra, kdyby byl skutečný profesionál, brát vážně esemesku nějakého novináře, byť spřáteleného, o údajném odposlouchávání politiků a novinářů? Jak může ministr vnitra, kdyby byl skutečný profesionál, neudržet nervy na uzdě a svolávat okamžitě tiskovou konferenci a do světa vytrubovat podezření o dodržování zákonných postupů orgánů činných v trestním řízení v naší zemi? Jak může adept na ministra vnitra, kdyby byl skutečný profesionál, nechat ležet dokument v režimu přísně tajné na nestřeženém místě, aby si jej každý novinář či nepovolaný mohl přečíst? Je tedy pan Langer jako ministr vnitra amatér, nebo politický manipulátor? Obojí! Neboť kdyby byl skutečný profesionál, měl by alespoň trochu profesionální cti a nesklouzával by na pozici politického manipulátora. Je to člověk, který navíc útočí na celistvost tajných služeb. Účelovými kádrovými opatřeními způsobuje rozvrat v policii, aby ji pak uklidňoval nerealizovatelnými populistickými sliby. Mám na mysli vybavení policejních služeben, na které v závěru roku nejsou v rozpočtu resortu vnitra finanční prostředky. Nemá tedy na ministerstvu co dělat!

Nebo co si máme myslet o takovém Marku Bendovi, tomto expertu ODS na ústavní právo v čele ústavněprávního výboru Sněmovny, který vymýšlí, jak přechytračit dikci a ducha ústavy a záměrně navádět k protiústavním a protizákonným krokům, když tvrdí, že vláda ODS, pokud nedostane důvěru, neznamená to, že jí byla vyslovena nedůvěra, takže si může vesele vládnout dál, třeba i celé čtyři roky do příštích voleb. Jde o amatérismus, či manipulátorství? Jde o obojí!

A máme zde dalšího - ministra financí Vlastimila Tlustého! Ten si pohrává se státním rozpočtem ČR, jak se mu zlíbí. Jednou dluh veřejných financí nafoukne do obludných rozměrů 179 až 180 mld. korun, aby se pokusil zdiskreditovat hospodaření minulé vlády, a dokonce si na to ze státní kasy platí drahé inzeráty. Podruhé jej zase upraví na výši 88 mld., která odpovídá realitě v té podobě, v jaké státní rozpočet předložil minulý ministr financí Sobotka. Ovšem jen proto, že cítí příležitost licitovat o privatizaci akcií společnosti ČEZ. Když pana ministra Tlustého jeho náměstek a uznávaný expert na státní finance pan Janota upozorňuje, že neodůvodněně manipuluje s fakty, dostává na hodinu vyhazov! Neuvědomuje si pan Tlustý, že jako strážce státní pokladny uváděním nepravdivých údajů o hospodaření státu zakládá například riziko zvýšení ceny úroků ze státních cenných papírů, že může poškodit důvěryhodnost České republiky v očích reálných i potenciálních investorů? Opět: jde o amatérismus, či manipulátorství? Jde o obojí!

A co takový Alexandr Vondra ucházející se o důvěru jako nový ministr zahraničí? Je tento člověk schopen hájit české národní zájmy spočívající ve vyrovnaném posilování naší vazby na EU na straně jedné a USA na straně druhé, je schopen nadále upevňovat mezinárodní postavení ČR v rámci tzv. politiky všech azimutů, kterou se snažila prosazovat pod mým vedením minulá vláda a která přispěla k obnově a navázání výhodné hospodářské a kulturní spolupráce s řadou významných regionů a zemí světa? O tom lze dost dobře pochybovat! Alexandr Vondra se zatím stará hlavně o to, jak umístit v ČR americkou protiraketovou základnu.

A ve výčtu vskutku skvělé personální prezentace vládní ODS bychom mohli pokračovat. Ministr zdravotnictví pan Julínek se ještě ani ve své nové funkci neohřál, a již napravuje škody ve zdravotnictví údajně způsobené sociálními demokraty. O tom, jak si to představuje, zatím nejlépe svědčí jeho příkaz zrušit nepřetržitou zubní pohotovost ve fakultních nemocnicích. Pan ministr dále hodlá, v uvozovkách, vylepšovat dostupnost lékařské péče tím, že praktickým lékařům hodlá snížit počet ordinačních hodin - asi aby měli více času namísto pacientům věnovat se administrativě a možná vlastním koníčkům!

A podívejme se na další aspekty povážlivého politického stylu vlády ODS. Tato vláda ještě nedostala důvěru, ale už provádí rozsáhlé personální čistky na ministerstvech, vlastně onu noc dlouhých nožů, kterou v tak hezkém termínu z hezkého období, všechno v uvozovkách, slibovala. Nejde jen o legitimní proces výměny náměstků, ale o výměnu celých týmů nižších úředníků. Ministr zdravotnictví pan Tomáš Julínek zřejmě nechce nechat na tomto ministerstvu, pokud jde o Ministerstvo zdravotnictví, kámen na kameni, a zbavit se všech, kteří mu mohou stát v jeho cestě přeměnit Ministerstvo zdravotnictví na Ministerstvo zvyšování zisků farmaceutických firem. Nová ministryně školství paní Miroslava Kopicová už stačila za měsíc do minulého pátku ve své funkci provést 28 personálních změn. Zřejmě z důvodu, aby i ona odstranila veškeré personální překážky pro svůj záměr vylepšit dostupnost vysokého školství například zavedením školného! Vždyť ne náhodu se jejím náměstkem stal expert na zavádění školného pan Petr Matějů.

Vážené paní poslankyně a vážení páni poslanci, veškeré tyto aspekty politického stylu ODS a její vlády jednoznačně prokazují, že ODS nepředstavuje dostatečně vyzrálou stranu schopnou nabídnout do klíčových vládních funkcí skutečné odborníky na řízení státu. Její dosavadní kroky naopak mnohdy daleko více připomínají spolek všehoschopných a všehoochotných mocichtivých kariéristů. To je ale zásadní problém, který nás nutí při zvažování poskytnutí důvěry menšinové vládě ODS k maximální obezřetnosti.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP