(14.20 hodin)

Poslanec Petr Tluchoř: Vážený pane předsedo, pane premiére, vážení členové vlády, dámy a pánové, dovolte, abych vás seznámil s usnesením volební komise Poslanecké sněmovny č. 23 z dnešního dne k návrhu na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny.

Volební komise Poslanecké sněmovny pověřuje předsedu volební komise poslance Petra Tluchoře, aby seznámil Poslaneckou sněmovnu za prvé s tím, že poslanecký klub KDU-ČSL podal návrh na změnu ve složení mandátového a imunitního výboru, s tím, že na tento post rezignuje paní poslankyně Vlasta Parkanová a je navrhována paní poslankyně Olga Zubová. Za druhé vám chci sdělit, že se jedná o volbu veřejnou pomocí hlasovacího zařízení, která může proběhnout kdykoliv.

Zároveň dovolte, abych vyhlásil lhůtu na podávání návrhů na změny orgánů do zítřka 12 hodin. Děkuji pěkně.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane předsedo.

 

Nyní bychom hlasovali o rezignaci. Kdo souhlasí s rezignací, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 9 z přítomných 197 poslanců hlasovalo pro návrh 177, proti návrhu 1. Rezignaci jsme schválili.

 

Přerušuji projednávání tohoto bodu a znovu zopakuji, že lhůta byla vyhlášena do zítřka do 12 hodin. Tento bod přerušuji.

 

Dalším bodem je

 

4.
Návrh na ustavení výborů Poslanecké sněmovny

 

K tomuto bodu vám byl dnes na lavice rozdán materiál Návrh na ustavení výborů Poslanecké sněmovny. Jedná se o přílohu usnesení volební komise z jejího dnešního jednání.

Dále bych vás chtěl ještě jednou upozornit, že usnesením č. 13 ze dne 15. srpna tohoto roku z 1. schůze Poslanecké sněmovny jsme rozhodli, že zřídíme, ale neobsadíme volební výbor Poslanecké sněmovny. Proto o tomto výboru dnes hlasovat nebudeme.

Prosím předsedu volební komise poslance Petra Tluchoře, aby předložený návrh uvedl.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, ještě jednou. Volební komise dnes na své schůzi projednala návrhy poslaneckých klubů na členy výborů Poslanecké sněmovny a přijala své usnesení č. 22, jehož příloha Návrh na ustavení výborů Poslanecké sněmovny vám byla rozdána na lavice.

Dovolte mi několik slov k předloženému materiálu, který máte před sebou. Podle článku 5 bod 1 našeho volebního řádu rozhoduje Poslanecká sněmovna hlasováním o potvrzení kandidátky předložené volební komisí. Pokud Poslanecká sněmovna ustavení některého výboru nepotvrdí, poslanecké kluby podle článku 5 bod 7 předloží volební komisi nové návrhy. Říkám to proto, že nelze předloženou kandidátku v rámci projednávání tohoto bodu ve Sněmovně jakýmkoliv způsobem měnit.

Ke kandidátce organizačního výboru jen podotýkám, že Poslanecká sněmovna přijala dne 15. srpna 2006 usnesení č. 14, podle kterého má organizační výbor 18 členů, a to včetně předsedy a místopředsedů Poslanecké sněmovny, kteří jsou členy tohoto výboru ze zákona.

Jak říkal pan předseda, Poslanecká sněmovna dne 15. srpna 2006 přijala usnesení č. 13, jímž konstatuje, že zvýšení počtu výborů Poslanecké sněmovny bude do jisté míry vyváženo zřízením a neobsazením volebního výboru Poslanecké sněmovny do doby příslušné změny zákona. Proto poslanecké kluby návrhy na členy volebního výboru nepředložily a volební komise také tedy nepředkládá návrh na ustavení volebního výboru.

Dále bych vás chtěl informovat, že na kandidátce rozpočtového výboru zůstává jedno místo neobsazené, neboť poslanecký klub ČSSD omylem navrhl do rozpočtového výboru předsedu Poslanecké sněmovny poslance Vlčka. Podle ustanovení § 33 odst. 3 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny může být předseda Poslanecké sněmovny členem pouze organizačního výboru.

Nyní již navrhuji, abychom nejprve vedli rozpravu o kandidátkách u všech výborů a po jejím ukončení pak hlasovali o ustavení každého výboru zvlášť.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane předsedo. Otevírám rozpravu. Chce se k návrhu ještě někdo vyjádřit? Pokud tomu tak není, rozpravu končím.

Předávám slovo předsedovi volební komise. Prosím, pane předsedo, ujměte se slova.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Ano, děkuji. Nejprve by měla Poslanecká sněmovna hlasováním en bloc rozhodnout o ustavení petičního výboru, jak jej volební komise navrhla. Prosím o hlasování.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s navrženým složením petičního výboru, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 10 z přítomných 199 pro 195, proti nikdo. Konstatuji, že jsme petiční výbor ustavili, a potvrzuji ustavení tohoto výboru.

 

Pane předsedo, prosím, pokračujte.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Konstatuji, že jsme tedy ustavili petiční výbor, který má 18 členů.

Nyní budeme hlasovat o ustavení rozpočtového výboru, jak jej volební komise navrhla. Prosím o hlasování.

Předseda PSP Miloslav Vlček: Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s navrženým složením rozpočtového výboru, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 11 z přítomných 199 poslanců hlasovalo pro návrh 198, proti nikdo. Konstatuji, že jsme rozpočtový výbor ustavili.

 

Prosím, pane předsedo, pokračujte.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Konstatuji, že jsme ustavili rozpočtový výbor a ten má v tuto chvíli tedy 21 členů.

Nyní budeme hlasovat o ustavení kontrolního výboru, jak jej volební komise navrhla. Prosím o hlasování.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s navrženým složením kontrolního výboru, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 12 z přítomných 199 poslanců hlasovalo pro návrh 197, proti návrhu nikdo. Konstatuji, že jsme kontrolní výbor ustavili.

 

Pane předsedo, prosím, pokračujte.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Konstatuji, že jsme ustavili kontrolní výbor, který má 18 členů.

Nyní budeme hlasovat o ustavení organizačního výboru, jak jej volební komise navrhla. Prosím o hlasování.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s navrženým složením organizačního výboru, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 13 z přítomných 199 poslanců hlasovalo pro návrh 195, proti nikdo. Konstatuji, že jsme organizační výbor ustavili.

 

Pane předsedo, prosím, pokračujte.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Konstatuji, že jsme ustavili organizační výbor, který má 18 členů.

O ustavení volebního výboru hlasovat nebudeme, neboť v souladu s usnesením Poslanecké sněmovny č. 13 ze dne 15. srpna 2006 poslanecké kluby kandidáty za členy volebního výboru nenavrhly.

Nyní budeme tedy hlasovat o ustavení výboru pro evropské záležitosti, jak jej volební komise navrhla. Prosím o hlasování.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s navrženým složením výboru pro evropské záležitosti, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 14 z přítomných 199 poslanců pro 198, proti nikdo. Konstatuji, že jsme výbor pro evropské záležitosti ustavili.

 

Pane předsedo, prosím pokračujte.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP