(14.10 hodin)
(pokračuje Vlček)

Pokud tomu tak není, přistoupíme k projednání bodu, kterým je náš bod

 

1.
Návrh na potvrzení platnosti usnesení, kterými Poslanecká sněmovna upravila
své vnitřní poměry a podrobnější pravidla jednání v letech 1996 až 2006
(2. až 4. volební období)

 

Projednávání tohoto bodu jsme přerušili v úterý 29. srpna. Připomínám, že na lavice vám byl rozdán materiál, jehož součástí je návrh usnesení Poslanecké sněmovny s přílohou a přehled všech usnesení, kterými Poslanecká sněmovna upravila své vnitřní poměry ve 2. až 4. volebním období.

Žádám zástupce jednotlivých poslaneckých klubů, aby přednesli své návrhy. Jestliže nejsou, zahajuji všeobecnou rozpravu, do které se hlásí… Všeobecnou rozpravu končím a přistoupíme k rozpravě podrobné, do které se hlásí… Nehlásí se nikdo, takže bych se přihlásil já. Poprosil bych paní místopředsedkyni Němcovou, aby se ujala řízení v tomto bodě.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Slovo má předseda Poslanecké sněmovny pan kolega Vlček.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych přednesl návrh usnesení k bodu 1 schváleného pořadu 2. schůze Poslanecké sněmovny, Návrh na potvrzení platnosti usnesení, kterými Poslanecká sněmovna upravila své vnitřní poměry a podrobnější pravidla jednání v letech 1996 až 2006, tedy 2. až 4. volební období. Doporučuji, aby Poslanecká sněmovna přijala následující usnesení.

Poslanecká sněmovna podle § 1 odst. 2 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, ve znění pozdějších předpisů, pověřuje rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny, aby

1. - přečtu jenom úvodní odstavec - stanovil podrobnosti k některým ustanovením zákona č. 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců a poslanců Evropského parlamentu, ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny ve znění pozdějších předpisů, a to -

Tento návrh usnesení vám byl předložen na lavice podrobně, takže písmena A, B, C, D, E, F nebudu číst.

Odstavec 2: 2. Trvale sledovat a vyhodnocovat aplikaci pravidel uvedených pod bodem 1 tohoto usnesení, provádět nutné změny a o této své činnosti informovat poslanecké kluby a vedoucího Kanceláře Poslanecké sněmovny.

Krátké odůvodnění: Rozpočtový výbor byl usnesením Poslanecké sněmovny č. 783 ze dne 17. listopadu 1995 zmocněn a posléze usnesením č. 40 ze dne 8. srpna 2002, tedy 4. volebního období, potvrzen jako orgán pověřený stanovením podrobností k zákonu č. 236/1995 Sb., o platech a dalších náležitostech ústavních činitelů. Toto zmocnění bylo přijato jako prosté usnesení, tedy nikoliv v režimu podle § 1 odst. 2 zákona o jednacím řádu. Z toho plyne, že do projednávaného seznamu podle bodu 1 této schůze není zmocnění rozpočtového výboru zahrnuto. Pro zjednodušení našich vnitřních pravidel a urychlení dalšího postupu proto navrhuji, aby Poslanecká sněmovna výše uvedené usnesení přijala.

Znění mého návrhu máte přiloženo ve svých lavicích. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. To byl návrh předsedy Poslanecké sněmovny Miloslava Vlčka. Já se zeptám, protože jsme ve všeobecné rozpravě, na další přihlášku do této rozpravy a předávám řízení schůze opět panu předsedovi.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Nikdo se do všeobecné rozpravy již nehlásí, všeobecnou rozpravu končím. - Paní kolegyně mě spletla, protože už jsme byli v podrobné rozpravě. Takže hlásí se ještě někdo do podrobné rozpravy? Nikdo. Podrobnou rozpravu končím.

Budeme hlasovat o jednotlivých návrzích, popř. můžeme hlasovat, pokud nebude námitek, o návrhu jako celku, protože materiály máte před sebou na lavicích. Není námitek proti tomu, že bychom hlasovali o dvou návrzích jako o celku? Nevidím, že by bylo námitek.

 

Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování číslo 8 z přítomných 197 poslanců hlasovalo pro návrh 190, proti návrhu nikdo. Návrh usnesení byl schválen.

 

Budeme tedy pokračovat dalším bodem, a to je bod

 

8.
Změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny

 

Prosím, aby se slova ujal předseda volební komise pan poslanec Petr Tluchoř. Pane předsedo, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP