(14.10 hodin)
(pokračuje Vlček)

Na dnešní poradě předsedy Poslanecké sněmovny s místopředsedy a předsedy poslaneckých klubů jsme se rozhodli vám navrhnout tento bod dnes přerušit, nad materiálem se zamyslet v poslaneckých klubech a vrátit se k němu na přerušené schůzi 12. září, a to hned na jejím začátku.

Chce se někdo k tomuto návrhu vyjádřit? Prosím, pan místopředseda Filip. Pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, paní a pánové, myslím, že ten dnešní den je trochu poznamenán tím, že přece některé věci, které měly být dojednány do ustavení výborů, nejsou zřejmé, a proto si dovolím přece jenom jiný návrh usnesení, než který předkládáte, pouhé přerušení tohoto bodu. S tím, že navrhuji Poslanecké sněmovně jiné usnesení s tím, že Poslanecká sněmovna souhlasí s výkladem Poslanecké sněmovny, že volby funkcionářů výborů organizují příslušné výbory s tím, že volební komise se ujímá své funkce jen při volbě předsedy výboru Poslaneckou sněmovnou.

Vzhledem k tomu, že není dohodnuta volba předsedů jednotlivých výborů, může se stát, že to na jednotlivých výborech také nedopadne. Obdobná situace tady byla v roce 1996, tenkrát navrhoval mandátový a imunitní výbor takové usnesení. My jsme ho přejali do dalších volebních období, ale to usnesení podle mého soudu nemá aktuálnost zcela, jenom částečně. Proto jsem přesvědčen, že pro - řekl bych - tlak na efektivní jednání výborů by bylo dobré, kdyby Poslanecká sněmovna přijala toto usnesení, že by se v případě neúspěchu volby předsedy výboru uvnitř výboru té volby ujala volební komise Poslanecké sněmovny a volbu by zorganizovala celá Poslanecká sněmovna.

U ostatního souhlasím s tím, že ta usnesení za deset let existence těch usnesení, jak je přejímáme, potřebují hlubší revizi, než která byla provedena, a to nikoliv z technického hlediska, ale z hlediska politického, to znamená v zájmu jednotlivých klubů. Proto navrhuji, aby ta druhá část usnesení byla, že bod se přerušuje do návrhu jednotlivých poslaneckých klubů, které budou preferovat setrvání na usnesení i pro toto volební období, nebo odmítnutí takového usnesení pro naše volební období.

Z hlediska zákona o jednacím řádu, a kolegové mi dají jistě za pravdu, žádné usnesení minulé Poslanecké sněmovny z pohledu diskontinuity činnosti Poslanecké sněmovny nemůže platit a toto usnesení bych považoval za důležité, aby platilo od začátku tohoto volebního období.

Děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane místopředsedo. Slyšeli jste návrh. Hlásí se dále někdo do rozpravy? Nikoho nevidím.

Pane místopředsedo, já bych vás poprosil znovu přečíst to vaše usnesení, ten váš návrh, abychom o něm mohli hlasovat. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ještě jednou tedy návrh usnesení: Poslanecká sněmovna souhlasí s výkladem Poslanecké sněmovny, že volby funkcionářů výborů organizují příslušné výbory, s tím, že volební komise se ujímá své funkce jen při volbě předsedy výboru Poslaneckou sněmovnou.

Za druhé. Poslanecká sněmovna přerušuje toto jednání do vyjádření jednotlivých poslaneckých klubů k usnesením, která platila v minulých volebních obdobích.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane místopředsedo.
 

Rozpravu jsem již ukončil, takže nyní budeme hlasovat o navrženém usnesení. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování číslo 4 z přítomných 196 poslanců hlasovalo pro návrh 135, proti návrhu 14. Konstatuji, že usnesení bylo přijato.

 

Budeme pokračovat dalším bodem. - Pardon, takže pane předsedo, máte slovo. Pan předseda Tluchoř má slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji, pane předsedo. Já, jestli dovolíte, se hlásím s procedurálním návrhem. Když vidím, jak by mohlo dojít k nějakému přerušení bodu, tak ještě předtím bych rád vyhlásil tu lhůtu, protože zřejmě k projednání bodu na ustavení výborů nedojde.

Čili vyhlašuji tímto lhůtu na podávání nových návrhů na členy výborů Poslanecké sněmovny do úterý 5. září 16 hodin.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane předsedo. Nyní můžu ukončit tenhle bod.

 

Budeme se věnovat dalšímu bodu a to je

 

2.
Návrh na úhradu volebních nákladů politickým stranám, politickým hnutím
a koalicím za volby do Poslanecké sněmovny v roce 2006

 

K tomuto bodu vám bylo rozdáno do lavic usnesení mandátového a imunitního výboru číslo 7 z jeho 2. schůze ze dne 4. srpna tohoto roku, které obsahuje návrh usnesení Poslanecké sněmovny.

Prosím předsedu výboru poslance Miloslava Kalu, aby předložené usnesení uvedl. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Miloslav Kala: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážené paní poslankyně, páni poslanci, mandátový a imunitní výbor na své 2. schůzi dne 4. srpna 2006 projednal žádost ministra financí o sdělení údajů o počtu platných hlasů odevzdaných pro jednotlivé politické strany, politická hnutí nebo koalice ve volbách do Poslanecké sněmovny konaných 2. a 3. června 2006 a přijal své usnesení číslo 7, které vám bylo rozdáno.

Navrhuji proto přijmout následující dvě usnesení.

Poslanecká sněmovna

1. sděluje Ministerstvu financí podle § 85 zákona č. 247/1005 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky, ve znění pozdějších předpisů, počty platných hlasů odevzdaných pro jednotlivé politické strany, politická hnutí a koalice ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2006 (výsledky jsou uvedeny v příloze tohoto usnesení);

2. doporučuje, aby Ministerstvo financí podle § 85 citovaného zákona uhradilo politickým stranám, politickým hnutím a koalicím volební příspěvek.

Domnívám se, že je možné obě usnesení hlasovat jedním hlasováním.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které se hlásí…? Nikoho nevidím. Končím všeobecnou rozpravu.

Přistoupíme k rozpravě podrobné. O slovo se hlásí…? Nikoho nevidím. Končím podrobnou rozpravu.

 

A nyní budeme hlasovat o usnesení, tak jak ho přednesl pan předseda Kala. Kdo s tímto návrhem usnesení souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 5 - z přítomných 197 poslanců hlasovalo pro návrh 190, proti návrhu nikdo. Návrh usnesení byl schválen.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP