Začátek schůze Poslanecké sněmovny
29. srpna 2006 ve 14.01 hodin

Přítomno: 197 poslanců

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, poprosil bych vás, abyste se usadili a pokud možno ztišili. Zahajuji 2. schůzi Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám. Schůzi jsem svolal na základě usnesení Poslanecké sněmovny ze dne 15. srpna t. r. Pozvánka vám byla rozeslána ve středu 16. srpna.

Prosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty. Dosud o vydání náhradní karty požádali: pan poslanec Hojda - náhradní karta č. 2, pan poslanec Koníček - náhradní karta č. 8 a pan poslanec Skopal - náhradní karta č. 12.

 

Nejdříve přistoupíme k určení dvou ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom určili poslankyni Kateřinu Jacques a poslance Karla Šplíchala. Má někdo jiný návrh? (Nikdo se nehlásí.)

Nikoho nevidím, a proto zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování číslo 1 z přítomných 171 hlasovalo pro návrh 162, proti návrhu nikdo. Konstatuji, že jsme ověřovateli 2. schůze Poslanecké sněmovny určili poslankyni Kateřinu Jacques a poslance Karla Šplíchala.

 

Sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci a poslankyně: pan poslanec František Vnouček, zdravotní důvody, z členů vlády se nám omlouvá pan ministr Havel, bez udání důvodu.

Nyní přistoupíme ke stanovení pořadu 2. schůze, jehož návrh je uveden na pozvánce. Pokud jde o celkový průběh projednávání pořadu schůze, shodli jsme se na dnešním grémiu na následujícím: Navrhujeme, aby body 1, 3 a 5 byly zařazeny za bod 6 návrhu pořadu. Tento postup by odůvodnil předseda volební komise, poslanec Petr Tluchoř, kterého prosím, aby se ujal slova. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, volební komise dnes na své schůzi projednala návrhy poslaneckých klubů na členy výborů Poslanecké sněmovny, které obdržela v řádné lhůtě do 25. srpna, a přijala své usnesení č. 21, ve kterém konstatuje, že poslanecký klub KDU-ČSL ve svých návrzích navrhl i poslance, kteří jsou dosud členy vlády v demisi, a naopak poslanecký klub ČSSD nenavrhl své poslance, kteří jsou dosud členy vlády v demisi. Za stavu, kdy nebyla jmenována nová vláda, podporuje volební komise názor grémia, aby Poslanecká sněmovna dnes bod Návrh na ustavení výborů Poslanecké sněmovny neprojednávala a aby bylo umožněno poslaneckým klubům předložit nové návrhy po jmenování nové vlády. Lhůtu volební komise rovněž stanovila a já ji v bodě vyhlásím.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane předsedo. Prosím paní poslankyně a pány poslance, aby se k návrhu pořadu vyjádřili. Hlásí se někdo o slovo? (Nikdo se nehlásí.) Hlásí se někdo s pozměňovacím návrhem nebo doplňujícím návrhem k návrhu pořadu? (Nikdo se nehlásí.) Nikoho nevidím. Pokud tomu tak není, přistoupíme k hlasování o jednotlivých návrzích v pořadí, v jakém byly podány.

 

Nejprve budeme hlasovat o návrhu z grémia, tedy body 1, 3, 5 přeřadit za bod 6 návrhu pořadu.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování číslo 2 z přítomných 197 poslanců hlasovalo pro návrh 180, proti návrhu nikdo.

 

Další návrhy nebyly, takže budeme hlasovat o pořadu schůze. Kdo souhlasí s tímto celkovým návrhem, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování číslo 3 z přítomných 197 poslanců hlasovalo pro návrh 183, proti návrhu nikdo. Pořad schůze byl schválen.

 

My budeme pokračovat. Dalším bodem je

 

1.
Návrh na potvrzení platnosti usnesení, kterými Poslanecká sněmovna upravila
své vnitřní poměry a podrobnější pravidla jednání v letech 1996 až 2006
(2. až 4. volební období)

 

Do vašich poslaneckých klubů vám byly na začátku 5. volebního období rozdány přehledy všech usnesení Poslanecké sněmovny, kterými byly ve 2. až 4. volebním období upraveny vnitřní poměry a podrobnější pravidla jednání. K tomuto přehledu učinil legislativní odbor poznámky o jednotlivých usneseních tak, že upozornil na ta usnesení, u nichž pominula jejich aktuálnost.

Na lavicích máte rozdán materiál, který obsahuje návrh usnesení Poslanecké sněmovny s přílohou, kde již jsou usnesení dána do souladu s platnými zněními zákonů, a přehled všech usnesení, který byl rozdán na jednotlivé poslanecké kluby.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP