(11.00 hodin)
(pokračuje Jičínský)

Jestliže chceme o určitých věcech vážně jednat, potom musíme vědět, a jako demokraté, na jakém hřišti - když užiji této terminologie - a podle jakých pravidel se hraje. Já jsem řekl, že ODS svého času tato pravidla určitým způsobem formulovala. Uznal jsem, že po jisté době se jimi necítí vázána. Ale potom podle mého soudu z obecně demokratických pravidel platí, že při rovnosti hlasů - a ta rovnost hlasů tady je, pane kolego, vy jste vyhráli volby, ale nemáte většinu ve Sněmovně ani pomocí trojkoalice - má mít ta druhá strana v rámci tří možností, které ústava dává, aspoň jednu možnost. A vyložte mi z demokratických hledisek, proč druhé straně tuto možnost dát nechcete! A to je základní otázka.

Proč tedy v tomto směru nerespektujete ústavní princip - předstupte před Poslaneckou sněmovnu s vládním prohlášením, ani ho nemusíte číst, nechť vás předseda může jenom říci: Žádám o důvěru. Důvěru dostanete, nebo nedostanete. Vyhradili jste si druhý pokus, my to bereme na vědomí, ale dejte druhé straně alespoň třetí pokus. To je elementární požadavek demokratické hry, pokud vůbec nechceme tato pravidla zcela znásilňovat.

Pokud byl zde apel na to, že jako starý člověk bych měl dbát jisté důstojnosti… Vážení kolegové, byl bych rád, kdybych se tady mohl důstojně chovat, ale za předpokladu, že mi to umožníte. Jinak myslím, že dobře víte, že právo volit poslanec má, ale jestli půjde volit, nebo nepůjde volit, je jeho záležitost. Myslím, že jsme tady všichni už dlouho, abychom tuto abecedu znali.

Děkuji.

 

Předsedající Lubomír Zaorálek: Nyní požádám pana ministra Davida Ratha, pak je přihlášen pan ministr Sobotka. Slovo má David Rath.

 

Ministr zdravotnictví ČR David Rath: Pane předsedající, pane předsedo vlády, páni ministři, dámy a pánové, trojkoalice se točí v kruhu. Bohužel další, znovu učiněnou nominací pana Kasala se jenom potvrzuje, že se točí v kruhu. Myslím, že je to nefér vůči občanům, a dokonce i nezodpovědné vůči České republice. Pat je od toho, aby všichni zúčastnění hledali řešení, která vyhovují všem, a zvítězí do jisté míry všichni tím, že uzavřou kompromis, který bude vzájemně výhodný. Není to o tom, že se budu nezodpovědně točit v kruhu a hrát o jakýsi čas, když nevím, co ten čas má přinést.

Výzvy k tomu, aby se šlo volit tzv. na férovku, byly by vyslyšeny, kdyby skutečně šlo o výzvy, jak dosáhnout férových, tedy rovných podmínek. Nemohlo by jít tedy o to, aby pod pojmem férovka se skrýval pokus přetáhnout, chcete-li třeba přemluvit, přeplatit nebo uplatit, někoho z jiné politické strany. Tedy zjednodušeně řečeno, aby šlo o pokus zkorumpovat někoho a dostat ho na svoji stranu. Čili nejde o volbu na férovku, ale jde o volbu podle korupce.

Chtěl bych trochu parafrázovat jistý výrok a řekl bych, že vláda má tendenci se udržovat těmi prostředky, kterými se dostala k moci. Pokud tedy nová trojkoaliční vláda se chce dostat k moci pomocí této "korupce" a přitom si předtím vytyčila jako jeden z cílů boj s korupcí, musím zde vzpomenout tu parafrázi, že tedy když to začne u svého zrodu, u svého narození, jak pak asi bude vládnout a bojovat s korupcí, když to je prostředek, který vlastně porodil, dostal na tento svět. Bude to tedy něco podobného, jako se vyprávělo o slovenském parlamentu, že před každým důležitým hlasováním Dzurindovi vyslanci hledali někoho ochotného. Vyprávěly se celé story, celé mýty, celé bajky o tom, kolik ten či onen poslanecký hlas stál. Tak to chceme? V takové zemi chceme žít? Takto chce nová vláda trojkoalice vládnout? Před každým důležitým hlasováním bude někoho hledat a přemlouvat? Myslím si, že tady se stala základní chyba v chování trojkoalice, která do jisté míry pat a to zablokování prohloubila. Sáhněte si do svědomí.

Druhá věc je, když někdo kritizuje druhou stranu, že se dobrovolně dohodne na něčem, tak je zvláštní, že pan kolega Tlustý - vzkazuji mu to prostřednictvím předsedajícího - zapomněl zmínit, že i někteří z trojkoalice dokonce chodili volit po dvou a ukazovali si hlasovací lístky, zda správně zakroužkovali vašeho kolegu Kasala. To je v souladu s ústavním principem? Chodit po dvou? Volba má být tajná! A teprve pak, když jste chodili volit po dvou a ukazovali si, kdo koho zakroužkoval, jste získali alespoň svých sto hlasů. Velký úspěch! Čili napříště vláda bude posílat s každým poslancem ještě nějakého dozorce, aby ho hlídal, zda hlasuje a dělá to, co vláda chce? Než začnete kritizoval a strefovat se do druhých, zameťte si prosím před vlastním prahem. To skutečně patří do slušné společnosti.

Otázka - a tím bych skončil. Myslím si, že situace jedna ku jedné by konečně měla trochu zchladit hlavy a dostat nás skutečně na racionální mez. Ne vzájemně na sebe útočit a chovat se jako hulváti tím, že někoho nazývám Hizballáhem, což mimochodem bylo hodně nepřiměřené. To byste měli prosím uznat. Pokud to neuznáte, je vidět, že nemáte ani elementární ponětí o tom, co Hizballáh dělá a co je zač. Druhé neustále mentorujete, že se chovají tak či onak, že říkají to či ono, ale sami používáte takovéto příměry, které jsou více než nevkusné a naprosto nepřiléhavé.

Zkusme odložit takovéto výrazivo, zkusme odložit pokusy o to, někoho přeplatit, přetáhnout, nebo dokonce se snažte potlačit ten přílišný machiavellismus v tom, že když jste byli před volbami, tak jste používali slogan KSČSSD, abyste dokumentovali to propojení, abyste ukazovali na zákony, které sociální demokracie schválila i s podporou hlasů komunistických poslanců, tedy třeba zákon o neziskových nemocnicích nebo zákoník práce. To jsme byli špatní. To jste na nás ukazovali, to byl váš transparent před volbami, jak se spojujeme s komunisty, abyste teď na to zapomněli. Já chápu - Machiavelli popisoval určitá fungování politiky, která jsou nadčasová a obecně platná, ale zkuste toto aspoň chvilkově potlačit, a ne za pár týdnů hned jít a říkat, že vlastně hlasy KSČM pro podporu vlády a pro podporu vašeho vedení Sněmovny jsou vlastně ty hodné a správné hlasy, zatímco tyto stejné hlasy pro podporu neziskových nemocnic a zákoníku práce byly ty špatné, nepřijatelné, totalitní hlasy. Tak jednou jsou to špatné a totalitní, jednou jsou docela fajn a bylo by dobře, abyste je získali. Čili zkusme opustit takové lavírování, takové přeskakování, takové převlékání kabátů, kterého jsme svědky, zkusme být racionální, zasednout za stůl a hledat kompromis, který bude reflektovat na vzniklou situaci.

Ještě poslední věta k panu předsedovi Bursíkovi - prostřednictvím předsedajícího. Žádný volební systém na světě není absolutně spravedlivý. Nemá cenu lamentovat a kritizovat náš. Podívejme se třeba na italský. Tam zase je druhý extrém. Ty dva bloky skončily velmi těsným volebním rozdílem, možná pár desítek hlasů, a přesto rozdíl v tamním parlamentu je propastný. Několik desítek poslanců. A je to také tedy nespravedlivé. Vždyť tam se ty bloky lišily při kolika? - při nějakých deseti milionech voličů o pár hlasů. A lamentují nad tím? Prostě to je princip parlamentní demokracie a momentálně platného volebního řádu, který je demokratický.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP