(11.10 hodin)
(pokračuje Rath)

Čili zkusme se s tím smířit, zkusme s tím pracovat, ale pracovat s tím s chladnou hlavou a hlavně s přesvědčením, aby se situace konečně odblokovala, aby se pohnula, abychom si rozdělili nově role, to znamená, trojkoalice zkusila sestavit vládu a opozice ji zkusila kontrolovat přes Poslaneckou sněmovnu, a pak se dál uvidí, jestli ta vláda bude tak dobrá, že získá důvěru této Poslanecké sněmovny. Proč se bojíte sem jít žádat o důvěru, myslíte-li si, že váš program je tak dobrý a že jste tak schopní?

Děkuji. (Potlesk.)

 

Předsedající Lubomír Zaorálek: A teď bych požádal pana ministra Sobotku. Toho mám v této chvíli jako posledního přihlášeného do rozpravy. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji, pane předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, dovolte mi, abych v úvodu svého vystoupení reagoval také na vystoupení pana poslance Bursíka, protože platí, že tříkoalice se velmi často ohání tím, že ona je tou konstruktivní silou, která se snaží pohnout s věcmi kupředu ve prospěch ČR, a naopak že zejména sociální demokracie je silou snad méně konstruktivní.

Jeden ze tří předsedů koaličních stran tříkoalice zde ve svém vystoupení zpochybnil za prvé výsledky voleb a za druhé zpochybnil volební řád Poslanecké sněmovny, resp. způsob, kterým jsme čtyřikrát v této Poslanecké sněmovně zatím volili předsedu Poslanecké sněmovny, bohužel tedy neúspěšně. Já se nedomnívám, že je konstruktivním přístupem tu již tak napjatou atmosféru a tu již tak napjatou situaci jitřit tím, že přiléváme olej do ohně a za prvé zpochybňujeme výsledek voleb a za druhé zpochybňujeme způsob voleb v Poslanecké sněmovně, protože jestliže zpochybníme tyto základní fundamenty, pak se zde již nebudeme mít podle jakých pravidel scházet v této Poslanecké sněmovně.

Myslím si, že není rozumné, abychom komplikovali diskusi tím, že budeme přepočítávat výsledky voleb na nějaké volební modely, které zde v této zemi nemáme. Volby dopadly, občané přišli volit v počtu, který byl velmi vysoký, a myslím si, že je to dobře pro naši demokracii, že tolik lidí přišlo volit, a hlasy se přepočítaly podle platného volebního zákona. Platný volební zákon prošel řádným schvalovacím procesem v Parlamentu ČR. Tento zákon platí a podle tohoto platného zákona byly přepočítány hlasy voličů na mandáty a ten přepočet dopadl způsobem, který zde vidíme v této Poslanecké sněmovně.

Já se domnívám, že jakékoliv spekulace o jiném výsledku voleb v případě, že by hypoteticky platil nějaký jiný hypotetický volební zákon, v tuto chvíli nejsou vůbec na místě, a myslím si, že bychom se měli zabývat jinými věcmi, které nás mohou posunout dopředu k řešení, které bude ve prospěch České republiky. Jaký by mělo smysl, kdybych já tady hovořil o nějakém jiném volebním zákoně, který by třeba způsobil, že by Strana zelených vůbec neprošla do Poslanecké sněmovny s těmi hlasy, které obdržela. To přece nemá žádný praktický smysl, abychom zde vedli takovouto diskusi, a sociální demokracie ji tady nechce vést a nepovede ji tady. To je první věc.

Druhá věc se týká způsobu volby v Poslanecké sněmovně. Já jsem byl řadu let členem volební komise Poslanecké sněmovny. Zažil jsem desítky voleb, možná i stovky voleb v této Poslanecké sněmovně jako skrutátor, jako ten, kdo počítal hlasy, jako ten, kdo dohlížel na to, aby volby byly v souladu s volebním řádem v Poslanecké sněmovně, a já vím, že v minulosti ne vždy poslanci odevzdali všechny hlasy, které si vyzvedli. Prostě i v minulosti se stávalo, i v minulých volebních obdobích se stávalo, že ne všechny vyzvednuté hlasy byly i hlasy odevzdanými. To je prostě právo každého poslance. A opět, pokud chce někdo zpochybnit volební řád Poslanecké sněmovny, pokud chce někdo zpochybnit to, že tyto volby nejsou v souladu s volebním řádem Poslanecké sněmovny, ať to tedy učiní, ale myslím si, že nás to neposune ani o krok dopředu. Je to další komplikace, je to další problém, který chce tady zřejmě někdo nastolovat, a já si nemyslím, že toto je konstruktivní přístup a konstruktivní cesta k tomu, abychom se pohnuli z místa.

Sociální demokracie toto nedělá a dělat nebude. Stejně jako nezpochybňujeme výsledky voleb, tak nebudeme zpochybňovat volební řád, podle kterého se v této Poslanecké sněmovně už řadu volebních období postupuje ve volbách, a nikdo to nikdy nezpochybnil a nikdo nikdy neříkal, že poslanec, který si vyzvedne svůj hlasovací lístek, ale neodevzdá ho, je to jeho věc, že to je snad v rozporu se zákonem nebo s volebním řádem v Poslanecké sněmovně. Já jsem hluboce přesvědčen ze zkušeností několikaletého člena volební komise Poslanecké sněmovny, že to tak prostě není a že ve volbách postupujeme řádně a postupujeme zatím stále v souladu s volebním řádem Poslanecké sněmovny, a doufám, že to tak bude i do budoucna.

Poslední poznámka je myslím také důležitá, aby znovu na tomto místě zazněla, i když už možná o tom někteří předřečníci mluvili. Vláda Jiřího Paroubka nabídla demisi. Před několika týdny tato vláda nabídla demisi a pan prezident vzkázal, že v případě, že vláda tuto demisi učiní, tak že tuto demisi nepřijme. To byl přeci jasný signál ze strany prezidenta republiky a vláda poté, kdy toto slyšela zcela zřetelně, se rozhodla zatím demisi nepodat. Ale vláda je k demisi kdykoliv připravena. Pokud pan prezident bude připraven tuto demisi přijmout, nic nebrání tomu, aby vláda demisi podala, pan prezident ji přijal a jmenoval vládu novou.

Jiná věc je, zdali pan prezident má po ruce nějaký životaschopný projekt, který by mu umožnil demisi vlády přijmout. Ale to není věc této vlády. To je věc politické strany, která vyhrála volby a která legitimně možná bude pověřena, doufejme, tím prvním pokusem podle Ústavy ČR, aby se pokusila sestavit vládu. A toto sociální demokracie nikdy nezpochybnila, my jsme nikdy nezpochybnili, že ten, kdo vyhrál volby do Poslanecké sněmovny, a byla to Občanská demokratická strana, byť těsně, ale vyhrála je, že má právo pokusit se sestavit vládu v Poslanecké sněmovně, a jestli se jí to povede, pak sociální demokracie bude v opozici.

Tím také odpovídám na to, co zde řekl předseda poslaneckého klubu ODS - jako bychom my hráli nějakou dvojí roli, jako bychom chtěli být současně ve vládě i v opozici. My přece jasně říkáme, že budeme respektovat takové složení Poslanecké sněmovny, které bude odpovídat výsledku pokusu, který má Občanská demokratická strana v tuto chvíli. Jestliže ten pokus uspěje, pak sociální demokracie je připravena podpořit takovou konstelaci Sněmovny, která bude vycházet z její opoziční role. Jestliže neuspěje, pak je druhý pokus a pak je třetí pokus, tak jak to předpokládá Ústava ČR.

A my jsme šli skutečně velmi daleko v tom kompromisu, který jsme nabídli. Šli jsme hodně daleko! V situaci, kdy jsme nabídli, že pokud bude zvolen předseda Poslanecké sněmovny z řad sociálních demokratů a bude nucen po těch dvou neúspěšných pokusech využít své ústavní právo, aby pověřil někoho sestavením vlády, tak že to neučiní jen tak, ale dopředu se zaváže, že pověří jen toho, kdo bude mít alespoň 101 podpisů, to znamená, že pověří jen vážný, seriózní pokus, který bude mít šanci na úspěch v této Poslanecké sněmovně. To je myslím velmi vysoká vstřícnost, kterou sociální demokracie projevila, a byl to jeden z našich příspěvků k tomu, aby se podařilo dosáhnout dohody, aby se Poslanecká sněmovna odblokovala a aby začala pracovat. Bohužel přístup tříkoalice nám neumožnil, abychom touto cestou šli, abychom toto řešení zvolili, ale není to chyba a není to odpovědnost sociální demokracie.

Děkuji. (Potlesk.)

 

Předsedající Lubomír Zaorálek: Nevidím nikoho, kdo by se hlásil do rozpravy. Protože se už nikdo nehlásí, rozpravu ukončím a dám slovo předsedovi volební komise, jestli je tady co zodpovědět anebo říci, jaký bude postup.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP