(10.50 hodin)
(pokračuje Tlustý)

Ale ona se s ní přeci, a to je ta zpráva z dnešního jednání a z projevu pana místopředsedy Škromacha, vypořádat za daných okolností nemůže. Pokud sociální demokracie přes všechno to, co je evidentní, trvá na svém "pokusu", ale ve skutečnosti na svém vládnutí po těchto volbách, je logické, že neexistují žádné programové podmínky pro tolerování trojkoalice.

Mimochodem, není lepší důkaz toho, že takové programové podmínky neexistují, než to, že vyjednávači sociální demokracie odmítli jako text programového prohlášení trojkoaliční vlády dokument, který sama sociální demokracie sepsala a vydala vůči občanům České republiky jako tzv. deset závazků občanům. Pokud sociální demokracie není ochotna tolerovat vládu ani poté, kdy by vláda svoje programové prohlášení vydala v přesně stejné podobě, jak ho sociální demokraté sepsali, je jasné, že neexistují žádné programové ústupky, na základě kterých by sociální demokracie trojkoaliční vládu tolerovala. Bodejť by ne, když chce vládnout. To je úplně logické.

Teď to tady takhle opakuji ne proto, že bych tím tento problém vyřešil, ale prostě proto, že si myslím, že když nějaký problém nelze vyřešit, že je aspoň potřeba udělat všechno pro to, aby veřejnost pochopila, proč to nejde vyřešit. Pan kolega Škromach mi v tom svým projevem hodně pomohl a já mu za to děkuji.

Když to shrnu. Sociální demokracie sice nemá žádné právo, ale přesto chce vládnout. To je třeba vzít na vědomí. To je konstatování reality. Sice nemá žádné právo, možná je to zajímavá okolnost pro její voliče nebo pro celou českou veřejnost, ale nic se nedá dělat s tím, že chce vládnout. Neumožní vznik vlády, dokud nedostane možnost sestavit jinou. To už je trošku složitější věta. V podstatě říká, že umožní formálně nějakou krátkou mezihru jakékoliv vlády trojkoalice jenom proto, aby tato vláda rychle zanikla a sociální demokracie realizovala ve svém pokusu vládu svou. To je jinými slovy opakování předchozí teze.

Já bych jenom poprosil kolegu Škromacha i ostatní vystupující sociální demokraty, kdyby aspoň tyto teze drželi trvale a ve svých projevech nestřídali logiku, že jsou stranou vládní a opoziční. Pokud respektuji, a já to respektuji, pane předsedo vlády, i vážení ministři, že sociální demokracie se považuje za stranu vládní, viz vše, co jsem dosud řekl, pak ale musíte konstatovat, že nemáte ve smyslu jakýchkoliv vzorců roku 1996, 1998 žádný opět nárok ani právo na post předsedy Poslanecké sněmovny. Dokonce v této logice byste měli navrhnout předsedu Poslanecké sněmovny ODS, protože když vy ve třetím pokusu přece složíte svoji vládu, tak je logické, aby nejsilnější opoziční strana, vítěz voleb, měla alespoň post předsedy Poslanecké sněmovny a mohla vykonávat kontrolní roli. Vaše logika o právu sociální demokracie na vládu nenavazuje nominací pana kolegy Zaorálka. Tato logika může být projevena pouze tím, že sociální demokracie nabídne opoziční straně, v tomto konceptu ODS, tento post. (Hlas z řad vládních lavic.)

Já to zopakuji. Pan kolega Škromach tady říká, že ve chvíli, kdy bude sociální demokracie sestavovat vládu -

 

Předsedající Lubomír Zaorálek: Musím vás napomenout. Prosím vás, nekomunikujte takto z lavice do lavice.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Já jsem byl takto osloven a mohu zopakovat tuto větu, protože pan kolega Škromach jenom rozvíjí správnou teorii, která je evidentní. Sociální demokracie chce vládnout, chce třetí pokus, a měla by tedy nabídnout ODS post předsedy Poslanecké sněmovny.

Vrátím se k logice pana kolegy Jičínského. Pokud chcete vyzývat k jakýmkoliv standardním, morálním i jiným pokusům, pane kolego, alespoň vy neodnášejte z hlasovací místnosti hlasovací lístek v kapse. Je vás to nedůstojné. (Potlesk poslanců trojkoalice.) Prokažte, že aspoň vy, když už ne ti mladší a méně zkušení, máte dost síly na to, abyste našeho kandidáta přeškrtl, byť byste mu měl dát kroužek, když uznáváte, že ODS má být v opozici, a má mít tudíž post Poslanecké sněmovny.

Pan kolega Škromach říkal, že ČSSD je připravena slušně a konstruktivně jednat o sestavení vlády. V tomto jeho výroku je třeba doplnit jedno jediné slovíčko, a je pravdivý a já se pod něj podepisuji: ČSSD je připravena slušně a konstruktivně jednat o sestavení vlády, kterou povede nebo v ní bude alespoň účastná. Dokud nebude na stole takováto varianta, tak nebude jednat ani konstruktivně, ani slušně.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců trojkoalice.)

 

Předsedající Lubomír Zaorálek: O slovo se přihlásil s okamžitou reakcí předseda vlády Jiří Paroubek a pak fakticky vzápětí Zdeněk Jičínský. Pak se také hlásí řádně David Rath. (Nesouhlasné hlasy ze sálu.)

Nejdřív předseda vlády Jiří Paroubek, který chtěl reagovat na vystoupení, které tady zaznělo. Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Jiří Paroubek: Dámy a pánové, chci opravdu reagovat velice stručně především na vystoupení pana předsedy poslaneckého klubu ODS. Myslím, že pan poslanec Tlustý je skutečně vynikající řečník. Slovní rabulistika byla pozoruhodná.

Chtěl bych se jenom zastavit u některých logických nesouladů v jeho řeči. Především říká, že 100 hlasů pro levici je zdrcující prohra a naopak 100 hlasů pro pravici je zdrcující vítězství. Pane předsedo, ukažte mi, kde mátu tu většinu 101 hlasu.

Pokud jde o projekt trojkoalice, já to tady chci říci jasně. Poté, co na naše prohlášení včera bylo reagováno jenom esemeskami s jakýmisi výzvami, které podle mě svědčí jenom o bezradnosti vůdců trojkoalice, projekt trojkoalice pro sociální demokracii je v tuto chvíli mrtvým projektem. (Potlesk poslanců ČSSD.) My vám nepodpoříme tento projekt při hlasování o důvěře vládě. Berte to na vědomí. Vy jste nereagovali konstruktivně na naše návrhy.

Vzít programové desatero za základ, vzít tuto část volebního programu sociální demokracie, je jistě dobré. Já jsem od pánů z trojkoalice ve středu chtěl, aby mně podepsali celý volební program s tím, že okamžitě vstoupíme jako čtvrtá koaliční strana do koalice. To už nepodepsali.

Jedna věc jsou slogany, druhá věc je, že jsme chtěli mít aspoň dvě tři stránky nějakých tezí o tom, jak se k programovým sloganům chce dobrat trojkoalice. A pak jsme byli ochotni jednat. Ale protože se s námi hraje nebo je tendence hrát si s námi jako kočka s myší, to znamená nastolovat nové požadavky, tu o rozpočtu, tu o něčem jiném, tak říkám toto jasně. Pánové z trojkoalice, berte to v úvahu. Myslím, že nepopřete, že je to zcela demokratické rozhodnutí demokratické politické strany, na které tato strana má samozřejmě právo. Ohánět se nějakými vzorci roku 1996, 1998 to samozřejmě můžete dělat, ale to v tuto chvíli nemá platnost.

Pojďme se vrátit k jednacímu stolu a jednejme spolu tak, abychom nepodceňovali jeden druhého. Dva měsíce jste, pánové z trojkoalice, ztratili tím, že jste šli cestou do slepé uličky. Narazili jste na zeď. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předsedající Lubomír Zaorálek: Další faktická byl pan poslanec Zdeněk Jičínský. Prosím, dvě minuty.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážený pane předsedo, kolegové a kolegyně, už ve svém první vystoupení při první volbě jsem řekl, že tu často probíhá dialog hluchých. Obávám se, že ho provedl opět pan kolega Tlustý, byť slovně obratným způsobem.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP