(10.40 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Chtěl bych připomenout, že ačkoliv to není naší povinností jako strany, která se umístila až na druhém místě v minulých volbách, tak my také přicházíme s konstruktivními návrhy na to, jak situaci řešit, jak situaci posunout dále, pouze pasivně nevyčkáváme na to, jaké návrhy předkládá ODS, potažmo připravovaná menšinová trojkoaliční vláda. Chtěl bych jasně připomenout, že jsme již tuším před dvěma nebo třemi týdny nominovali jako sociální demokracie tříčlenný tým pro jednání o programových otázkách. Před dvěma nebo třemi týdny jsme tento tým nominovali, a teprve včera jsme slyšeli jasný zájem ze strany připravované trojkoaliční menšinové vlády na jednání s tímto programovým týmem. Já jsem jeho členem a mohu potvrdit, že za těch uplynulých 14 dnů nás nikdo nekontaktoval, že by projevil zájem o to, abychom jednali na této úrovni.

Chtěl bych také jasně zdůraznit, že sociální demokracie nominovala Lubomíra Zaorálka v situaci, kdy jsme slyšeli ze strany představitelů připravované trojkoaliční menšinové vlády stanoviska o tom, že jsou připraveni podpořit takovéto řešení a že vnímají pozitivně náš návrh na to, aby ten případný třetí pokus o jmenování nového premiéra byl vázán na minimálně 101 hlasů a podpisů. Situace se bohužel změnila. Změnila se nikoliv v postoji sociální demokracie, ale změnila se uplynulý den v postojích trojkoaličních stran. A sociální demokracie v tuto chvíli skutečně nemá jinou možnost, než kandidáta stáhnout, protože my jsme vždy říkali, že budeme našeho kandidáta na předsedu Poslanecké sněmovny nominovat v situaci, kdy zde bude široká politická shoda, kdy nepůjde o volbu jedním či dvěma hlasy, kdy zde bude jasná politická dohoda, konstruktivní dohoda politických stran o tom, kdo má být v čele Poslanecké sněmovny.

Pozice předsedy Poslanecké sněmovny je důležitá ústavní funkce v naší zemi. Předseda Poslanecké sněmovny by neměl být volen na základě nějakých pokoutních dohod, ke kterým se posléze nikdo nehlásí. My jsme pro to, aby proces byl jasný, transparentní, aby volba proběhla v důstojném prostředí a nebyla zas až tak napínavá jako ta předcházející kola, o kterých zde hovořil pan předseda a poslanec Topolánek.

Takový je tedy postoj sociální demokracie. My jsme připraveni jednat. Jsme připraveni jednat o poměrech v Poslanecké sněmovně, aby odrážely skutečné výsledky voleb. Jsme také připraveni jednat o budoucí vládě tak, aby tato vláda svou konstrukcí odrážela skutečné výsledky parlamentních voleb. Děkuji. (Potlesk.)

 

Předsedající Lubomír Zaorálek: Vidím, že o slovo se hlásí předseda klubu komunistické strany pan poslanec Kováčik. I jemu udělím slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Já za ně, pane předsedající, děkuji. Paní a pánové, poslanecký klub KSČM i na svém večerním, i na svém ranním jednání s plnou vážností posuzoval situaci, která se v ustavování orgánů Sněmovny stává čím dál tím méně přijatelnou pro širokou veřejnost, a to právem. Konstatovali jsme, že je dobře, že konečně je zde určitý návrh, určitá nominace do funkce předsedy Poslanecké sněmovny, zejména proto, že případné zvolení - a tady se přiznám, že jsme očekávali podporu napříč politickým spektrem - předsedy Poslanecké sněmovny konečně odblokuje situaci a umožní nám pracovat a umožní nám řešit a vyjadřovat se k tématům, která jsou skutečně velmi horká a o kterých jsem zde hovořil minulý pátek.

Prohlašuji, že poslanecký klub KSČM byl připraven a je i nadále připraven splnit povinnosti vyplývající z ústavy při tajné volbě předsedy Poslanecké sněmovny. Vždy jsme chodili volit tajně, i teď jsme byli připraveni volit tajně. Zrovna tak tajnou volbu bez jakéhokoli ovlivňování, bez jakýchkoli pokusů o nějakou kontrolu uplatníme i v příštím týdnu.

Jen připomínám, že i poslanecký klub KSČM přicházel s návrhy. Byly to minimálně tři návrhy na řešení dané situace, na odblokování dané situace. Jsem velmi rád, že v možném řešení, o kterém zde hovořil i pan předseda Topolánek, i pan ministr Sobotka, se určité prvky z návrhů poslaneckého klubu KSČM také objevují.

Jsem rovněž rád, že pan místopředseda a ministr Sobotka zde prohlásil, že uspořádání orgánů Sněmovny bude podle skutečných výsledků voleb. Beru to za určitou veřejnou deklaraci toho, že tak, jak jsme se postupně domlouvali a přicházeli jsme s určitými návrhy, jsme se vzájemně ubezpečovali, že onen princip poměrného zastoupení - to pro mne prohlášení pana ministra Sobotky znamená - bude také napříč politickým spektrem respektován. Jsme připraveni příští týden už konečně zvolit předsedu Poslanecké sněmovny.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedající Lubomír Zaorálek: Pokud mi to umožníte, mohli bychom přejít k bodu, který je před námi na této schůzi, a to je

 

9.
Návrh na volbu předsedy Poslanecké sněmovny

 

Je to v pořadí už čtvrtá volba. Prosím pana předsedu Tluchoře, aby nás informoval o situaci.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji. Dobrý den. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych vás s tím, co všichni znáte ze sdělovacích prostředků, seznámil oficiálně.

Do lhůty, která byla stanovena volební komisí pro čtvrtou volbu předsedy Poslanecké sněmovny, tedy středy 16 hodin, podal pouze poslanecký klub sociální demokracie kandidaturu pana Lubomíra Zaorálka. Jak jsme slyšeli, tato kandidatura byla před malou chvílí stažena. Z toho důvodu musím konstatovat, že žádná jiná nominace pro čtvrtou volbu předsedy Poslanecké sněmovny neexistuje. Čtvrtá volba tímto končí.

Volební komise tímto vyhlašuje lhůtu na podávání návrhů na předsedu a zároveň místopředsedy Poslanecké sněmovny na středu 26. července do 24.00 hodin. Do 16 hodin uvedeného dne se návrhy předkládají tajemníkovi volební komise v sídle volební komise, v době od 16 do 24 hodin příslušníkům ochranné služby Policie České republiky (ohlas v sále) na recepci ve Sněmovní ulici číslo 4.

Zároveň navrhuji přerušit schůzi Poslanecké sněmovny do pátku 10 hodin. Děkuji.

 

Předsedající Lubomír Zaorálek: Děkuji. Slyšeli jste slovo předsedy. Musím ještě otevřít rozpravu k tomu, co bylo řečeno. Otevírám rozpravu, pokud někdo chce ještě toto komentovat nebo něco vyjádřit. Pokud ne, rozpravu končím.

Myslím, že mohu přerušit jednání Sněmovny do pátku příštího týdne do 10. hodiny ranní.

 

(Jednání skončilo v 10.49 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP