(Jednání pokračovalo v 10.32 hodin.)

 

Předsedající Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, kolegové, prosím vás, abyste se posadili do lavic a my mohli pokračovat v přerušeném jednání. (Zvoní.)

O slovo se přihlásil znovu předseda poslaneckého klubu sociální demokracie Michal Hašek, který nás zřejmě bude informovat o výsledku schůzky předsedů poslaneckých klubů. Takže já prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, kolegyně, kolegové, já bych chtěl poděkovat všem zástupcům parlamentních stran, že se zúčastnili jednání, které jsme svolali, byť nebylo dopředu avizováno. Musím ovšem konstatovat, že i přes tento vstřícný krok se bohužel nepodařilo najít onu dopředu deklarovanou dohodu pěti stran na dnešní volbě předsedy Poslanecké sněmovny. Proto na základě zmocnění poslaneckým klubem České strany sociálně demokratické sděluji, že stahujeme nominaci doktora Lubomíra Zaorálka pro dnešní, čtvrtou volbu předsedy Poslanecké sněmovny. Děkuji za pozornost.

 

Předsedající Lubomír Zaorálek: Vidím, že pan poslanec Tlustý není přítomen. Řízením klubu je pověřen pan poslanec Topolánek, který se hlásí o slovo. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Mirek Topolánek: Děkuji, pane předsedající. Vážená vládo, vážené kolegyně, kolegové, už z toho, že jsem pověřen zastupováním Vlastimila Tlustého, je evidentní, že nejsme úplně v normální situaci, když nemám jinou možnost, jak v této Sněmovně vystoupit, pokud není otevřena rozprava.

Já bych chtěl do úvodu poděkovat všem, kteří se podílejí, a nejsou to všichni, na vyřešení zablokované situace Poslanecké sněmovny, na tom, nalézt nějaké řešení, nějakou dohodu, která umožní poslancům a poslankyním vůbec pracovat. Přece jenom se sluší, aby v té situaci, kdy zaznělo stanovisko předsedy klubu České strany sociálně demokratické, zaznělo také stanovisko koaliční, a tím říkám, že určitým posunem v té situaci, která tady nastala, je, že se konečně bavíme o tom koaličním projektu, kdy je designována vláda, kdy je podepsána koaliční smlouva, seriózním způsobem.

Přece jenom mi dovolte, abych krátce popsal ty čtyři pokusy, které dnešním dnem budeme mít za sebou, abychom se trochu orientovali v té situaci, která tady nastala. Při první volbě navrhovala koalice svého kandidáta, resp. kandidátku. Došlo k volbě nevolbě, nebyla zvolena. Byl to pokus naprosto legitimní, řekl bych ústavní. Při druhém pokusu koalice znovu navrhovala svého jiného kandidáta - ani tento nebyl zvolen; aspoň se dostala na proponovaných 100, resp. 99 hlasů. Pro třetí volbu jsme nabízeli sociálním demokratům, že zvolíme jejich kandidáta, pokud přistoupí na podmínku klubu KSČM. Já bych chtěl jenom připomenout, že Lubomír Zaorálek už mohl být zvolen minulý týden. Ta podmínka byla konformní a dávala možnost všem politickým subjektům v Poslanecké sněmovně. Dnes dochází znovu k situaci, kdy nevolíme, nicméně ta situace je přece jenom trochu odlišná a já děkuji klubu sociální demokracie, že stáhl svého kandidáta, i když mohl riskovat to, co my jsme riskovali dvakrát, a to je ověření vlastní síly.

Jaké vlastně jsou ty předpoklady případné dohody pro příští volbu? To jednání, které jsme nějakým způsobem uzavřeli včera v noci, skončilo ve tři čtvrtě na jedenáct. Rozešli jsme se s tím, že prostor pro dohodu je možný. Opravdu v té situaci, kdy česká veřejnost právem je zneklidněna, právem je nervózní a právem se ptá, co se vlastně děje na české politické scéně, je nutná dohoda. Vědomi jsme si toho všichni asi od začátku a asi jsme k tomu museli nějak dojít. Musíme se dohodnout na složení orgánů Poslanecké sněmovny. Bude velmi praktické, a je to jeden z dalších předpokladů té dohody, že se dohodneme i na výborech a funkcionářích výborů. Myslíme si, že je třeba dohodnout i způsob volby těchto funkcionářů jak na úrovni Poslanecké sněmovny, tak výborů. A ten čtvrtý předpoklad, který tou předdohodou včera v noci byl zahájen, je faktické jednání o případné toleranci trojkoaličního projektu na základě programových priorit, případně programových ústupků, a my na takové jednání přistupujeme a dlouhodobě ho vyžadujeme. Už to, že budeme jednat v námi požadovaném formátu koalice versus ČSSD, naznačuje, že došlo k průlomu i v této věci.

Takže závěrem bych vás chtěl všechny uklidnit. Doufám, že příští týden, ať už dojde k dohodě nebo k ní nedojde, budeme podle ústavy volit z nominovaných kandidátů, případně kandidáta a konečně začneme pracovat. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk.)

 

Předsedající Lubomír Zaorálek: O slovo se hlásí ještě ministr Bohuslav Sobotka. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji, pane předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, já bych chtěl znovu potvrdit, že sociální demokracie vždy přistupovala, přistupuje a bude přistupovat konstruktivně k řešení povolební situace v České republice. My si uvědomujeme, že jsme v těch minulých volbách do Poslanecké sněmovny nezvítězili, že jsme nebyli první na pásce. Sociální demokracie sice v těch minulých volbách do Poslanecké sněmovny získala o několik set tisíc hlasů více než ve volbách v roce 2002, máme v této Poslanecké sněmovně více mandátů, než jsme měli před těmito parlamentními volbami, ale nebyli jsme v těchto minulých volbách do Poslanecké sněmovny první, nebyli jsme první na pásce.

My respektujeme, že prezident designoval v tom prvním kole, či možná předkole, předsedu Občanské demokratické strany, aby se pokusil sestavit vládu v České republice. Toto sociální demokracie nikdy nezpochybňovala ani zpochybňovat nebude. My také nezpochybňujeme, že je iniciativa na Občanské demokratické straně jako vítězi voleb, aby se pokusila uspořádat poměry v Poslanecké sněmovně tak, aby poměry v Poslanecké sněmovně umožnily její řádnou činnost a normální fungování Poslanecké sněmovny.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP