Pátek 15. února 2008

 

(12.40 hodin)
(pokračuje Severa)

Kéž by takovou svobodu měli všichni poslanci, všichni senátoři ve svých klubech. To bych jim přál. A zároveň se mi asi nepodaří přesvědčit pana senátora Mejstříka o něčem, čemu nechce věřit.

My skutečně, pane senátore, jednáme se svým vnitřním přesvědčením, protože, pokud vy tomu nevěříte, tak možná jednáte podle hesla "podle sebe soudím tebe". Je mi to líto, ale každopádně každý volitel křesťanských demokratů se rozhodne svobodně, demokraticky a bez nátlaku.

Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Nyní vystoupí senátorka Janáčková, připraví se pan senátor Mejstřík, který je poslední přihlášený do rozpravy. Prosím, paní senátorko, máte slovo.

 

Senátorka Liana Janáčková: Dámy a pánové, lidé, věnujte mi, prosím, chvilku pozornosti. Jsem jedna z těch, která patří k nezávislým senátorům. Toto jsem říkala před týdnem. Dneska dodávám: Jsem jedna ze sedmi, která byla zastrašována. Sedm nás je statečných nebo nepohodlných, každopádně varovaných. Sedm lidí, kteří hodlali volit Václava Klause. A jsem přesvědčená, že ho hodlají volit i nadále.

Volba prezidenta je jedním z největších privilegií, které 281 vrcholových politiků má. Já si nesmírně cením, že tuto možnost mám, a chci vzhledem k veřejnosti udělat to nejlepší, co mohu. Ale dovolte mi, abych to udělala tajně, přestože svůj názor říkám veřejně. Tajná volba je svobodná. Ti, kteří říkají a zaštiťují se zájmem veřejnosti, jsou lháři. Chtějí si jenom zajistit, aby všechny hlasy byly pod kontrolou. A na tom trvám.

Já jsem dostala kulku a výhrůžný dopis. Když jsem tu zprávu slyšela poprvé, musela jsem se zasmát, protože nejsem ta, která okamžitě dostane strach, když mi někdo vyhrožuje. Jsem zvyklá bojovat. Jsem osmnáct roků v politice. Něco jsem dokázala a za mnou stojí činy, ne slova. Přesto však se stalo, zvlášť teď, když jsem přijela do Prahy, že jsem třeba na peronu v metru uvažovala: neměla bych tak blízko chodit ke kolejím. Dívala jsem za sebe, jestli mě někdo sleduje. To chtěli ti, kteří mi poslali kulku. Byl to blázen, žertéř, fanatik, politik anebo politik provokatér z druhé strany? Nevím, asi fanatik. Bude nejlepší říkat to takhle. Každopádně vím, že jsem si tuto kulku neposlala sama, ani já, ani nikdo z těchto sedmi kolegů.

Chci vás poprosit o jednu věc. Kdybychom se zase dneska nedomluvili anebo by byla prohlasována veřejná volba, tak těm, kteří tuto veřejnou volbu budou prohlasovávat, chci položit jednu otázku. Kdyby opravdu tato hrozba, ty kulky, ty anonymní dopisy, kterým já sice moc velkou důvěru nedávám, ale přesto ta hrozba tady je, vždycky je to tak padesát na padesát, ptám se, kdyby se se mnou něco stalo, pánové Bursíku, pane Paroubku, pane Filipe, i pane Čunku, i pane Topolánku, někdo se potom postará o mé děti, kdyby se se mnou něco stalo?

Nechci z toho dělat melodrama, v žádném případě, ale je to vážné. Je to opravdu vážné. A já nechci chodit s ochrankou, já nechci mít strach u metra. Já chci svobodně chodit po této zemi, kterou miluji. Proto si přeji tajnou volbu.

Přesto, kdyby tajná volba nebyla a byla veřejná, budu hlasovat pro pana Klause, protože mám podporu svých voličů. Ne všech, samozřejmě. To se v politice nikdy nedá vyhovět všem. A přestože si vážím i pana profesora, i paní Bobošíkové a věřím, že jednou přijde doba, kdy na Hradě bude žena, protože ženy v politice mají své místo, znovu opakuji, moje volba patří panu Klausovi.

Pro pana kolegu Mejstříka. Nebyla jsem na večeři u pana Klause a mrzí mě to. A doufám, že až bude opět zvolen prezidentem, že mě tam pozve. Docela se těším. (Smích a potlesk zprava.)

Na závěr mi jenom dovolte přečíst to, co jsme všichni slibovali: "Slibuji věrnost České republice, slibuji, že budu zachovávat její ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí."

Věřím, že své svědomí všichni dneska najdeme. Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. S faktickou poznámkou pan poslanec Paroubek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Vážená paní senátorko, ani nevíte, jak vám rozumím. To, co jsem vyslechl, jsou opravdu velmi vážná slova. Já tomu rozumím proto, že v podobné situaci už žiji bez dvou měsíců tři roky. Jestli chcete i dneska si přečíst některé SMS zprávy, které jsem dostal, já vám je rád přečtu. Já je dostávám prakticky denně. Já vím, co to je, když je rodina urážena - moje bývalá žena, moje současná žena, můj syn. (Smích v sále.) Pánové - smějí se své vlastní hlouposti. To bych opravdu nepřeháněl. Kdybyste zažila to, co já. Vy to zažíváte v jednom týdnu, já koncentrovaně téměř tři roky. Odsuzuji to ale v každém případě. (Potlesk zleva.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Nyní vystoupí pan senátor Mejstřík. Je poslední přihlášený. Já bych poprosil předsedy poslaneckých a senátorských klubů, aby si svolali všechny své členy, protože chci ještě před přestávkou nechat hlasovat o způsobu volby. Prosím, pane senátore, máte slovo.

 

Senátor Martin Mejstřík: Pane předsedající, děkuji. Dámy a pánové, dovolte jenom rychle a stručně reagovat na své předřečníky.

K panu kolegovi Severovi. Konzervativní strana by měla být konzistentní stranou. Mění-li taková strana názory podle toho, jak se jí to líbí, nebo spíše hodí, příliš svědomí nemá.

A k panu kolegovi Kalbáčovi. Připomněl zde desatero jako nejvyšší mravní imperativ. Dámy a pánové z KDU-ČSL, zkuste si ho alespoň občas přečíst. My vás soudit nebudeme. Vás bude soudit bůh.

K paní kolegyni Janáčkové. Volte změnu, tedy profesora Švejnara, protože beze změny se té změny nedočkáte.

Pane předsedající, ještě prosím o chviličku. Protože je spojená rozprava, mám zde návrh, který se týká spíše procedury, nebo způsobu volby.

Vážené dámy, vážení pánové, před prvním kolem první volby prezidenta republiky, respektive před třetím kolem, jsem vyjádřil své pohoršení, že jsou záznamy skrutátorek o hlasování skartovány. Trvám na tom, že tento postup zejména při veřejné volbě postrádá racionalitu a vede pouze ke spekulacím. Tato skutečnost nabývá na zásadní důležitosti v situaci, kdy při volbě prezidenta jde o jeden jediný hlas, jako tomu bylo před týdnem.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP