Pátek 8. února 2008

 

(10.10 hodin)
(pokračuje Vlček)

Táži se poslanců, kdo souhlasí, aby ověřovateli této schůze byli senátor Karel Barták, poslankyně Kateřina Konečná a poslanec Petr Bratský. (Probíhá sčítání hlasů.) Kdo je proti? (Probíhá sčítání hlasů.)

V hlasování pořadové číslo 1 Poslanecké sněmovny z přítomných 200 poslankyň a poslanců pro návrh 200, proti nikdo. Konstatuji, že Poslanecká sněmovna s návrhem vyslovila souhlas.

 

Též konstatuji, že ověřovateli 1. společné schůze obou komor Parlamentu byli určeni senátor Karel Barták, poslankyně Kateřina Konečná a poslanec Petr Bratský.

 

Sděluji vám, že o omluvení své neúčasti nikdo nepožádal.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, po jednání senátních a poslaneckých klubů a organizačních výborů obou komor Parlamentu vám předkládám návrhy, u nichž Senát i Poslanecká sněmovna dospěly ke shodnému stanovisku, a to:

- vyslovit souhlas s účastí kandidátů a udělit jim slovo, požádají-li o to;

- neomezit řečnickou lhůtu podle § 59 odst 1 a 2 jednacího řádu Poslanecké sněmovny;

- hlasovat o procedurálních otázkách u obou komor samostatně. V případě, že nedojde ke shodnému usnesení, platí, že návrh nebyl přijat;

- uskutečnit po neúspěšném druhém kolo volby třetí kolo volby ještě týž den, byť ve večerních hodinách;

- v případě, že prezident republiky nebude zvolen v prvním kole, konat druhou volbu do 10 dnů.

Nyní navrhuji, abychom rozhodli o účasti kandidátů na této společné schůzi obou komor Parlamentu.

 

Prosím, aby byl zjištěn počet přítomných senátorů. (Probíhá sčítání.)

 

Táži se, kdo z přítomných senátorů je pro návrh, aby se kandidáti na prezidenta republiky mohli zúčastnit společné schůze obou komor Parlamentu. (Probíhá sčítání hlasů.) Kdo je proti? (Probíhá sčítání hlasů.)

V hlasování pořadové číslo 2 z přítomných 81 senátorek a senátorů pro 79, proti nikdo. Senát s návrhem vyslovil souhlas.

 

Prosím, aby byl zjištěn počet přítomných poslanců.

 

Táži se, kdo z přítomných poslanců je pro návrh, aby se kandidáti na prezidenta republiky mohli zúčastnit společné schůze obou komor Parlamentu. (Probíhá sčítání hlasů.) Kdo je proti? (Probíhá sčítání hlasů.)

V hlasování pořadové číslo 2 v Poslanecké sněmovně z přítomných 200 poslankyň a poslanců pro návrh 197, proti nikdo. Poslanecká sněmovna s návrhem vyslovila souhlas.

 

Konstatuji, že jsme rozhodli, že se kandidáti na prezidenta republiky mohou zúčastnit společné schůze obou komor. Vítám mezi námi oba kandidáty na prezidenta republiky pana Jana Švejnara a prezidenta republiky Václava Klause.

 

Vážené senátorky, vážené poslankyně, vážení senátoři, vážení poslanci, vážení členové vlády, milí hosté, nyní přistoupíme k jedinému bodu naší schůze, kterým je

 

Volba prezidenta republiky.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP