(18.20 hodin)

Poslanec Lubomír Suk: Nyní bychom měli hlasovat o návrzích pod písmenem G. Nejdříve bychom hlasovali o bodu G1, G2, G4 a G5 společně. Zpravodaj má stanovisko neutrální. (Ministr nesouhlasí.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 308. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 308. Z přítomných 124 pro 47, proti 16. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Lubomír Suk: Teď bychom hlasovali samostatně o bodu G3.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ještě kontrola. Navrhovatel pozměňovacího návrhu si jde zkontrolovat, jak dopadl u svých kolegů v klubu. Vyčkáme, jestli je souhlas se zápisem mezi úmyslem zákonodárců a zápisem o jejich hlasování.

Hlásí se kolega Zgarba o slovo, jak vidím. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Zgarba: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Omlouvám se, kolegyně a kolegové, hlasoval jsem pro, a na sjetině mám křížek. Zpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: O tomto návrhu rozhodneme bez rozpravy v hlasování pořadové číslo 309, které jsem právě zahájil. Ptám se, kdo je pro přijetí námitky proti výsledku o zápisu hlasování. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 309 z přítomných 124 pro 92, proti 4. Návrh byl přijat.

 

Budeme tedy opakovat hlasování o bodech G1, G2, G4 a G5 v jednom hlasování. Ještě jednou stanoviska, prosím. (Zpravodaj má stanovisko neutrální, ministr kladné.)

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 310. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 310. Z přítomných 125 pro 77, proti 9. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Lubomír Suk: Nyní bychom tedy hlasovali o pozměňovacím návrhu pod písmenem G3. Zpravodaj nedoporučuje. (Ministr má stanovisko záporné.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 311. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 311. Z přítomných 125 pro 3, proti 102. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Lubomír Suk: Nyní bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu pod písmenem H, a to pouze o písmenu H1, neboť schválením bodu C2 se stal bod H2 nehlasovatelným. Doporučuji. (Ministr má stanovisko záporné.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 312. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 312 z přítomných 126 pro 41, proti 65. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Lubomír Suk: Pane místopředsedo, pokud jsem si správně všechno poznamenal, myslím, že jsme hlasovali o všech podaných návrzích i legislativních úpravách. Myslím si, že by mělo přijít na řadu hlasování o zákonu jako celku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: I já mám tytéž poznámky. Někdo z navrhovatelů nesouhlasí s tímto konstatováním? Není tomu tak. Přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona, protože o všech návrzích již bylo hlasováno.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění některé zákony související s oblastí evidence obyvatel, podle sněmovního tisku 1041, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 313. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 313 z přítomných 125 pro 96, proti 1. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji ministru vnitra, navrhovateli, děkuji zpravodaji. Končím bod č. 93.

 

Budeme pokračovat bodem

 

95.
Návrh poslanců Michala Haška, Jana Grůzy, Pavla Kováčika,
Josefa Řiháka, Karla Kratochvíle, Jiřího Hanuše a Ladislava Skopala
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 289/1995 Sb., o lesích a o změně
a doplnění některých zákonů (lesní zákon), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1088/ - třetí čtení

 

Požádám, aby u stolku zpravodajů zaujali svá místa poslanec Pavel Kováčik, zpravodaj zemědělského výboru pan poslanec Oldřich Němec. Konstatuji, že pozměňovací návrhy vám byly rozdány jako sněmovní tisk 1088/3.

Otevírám rozpravu. Konstatuji, že nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, kdo se hlásí z místa. Pan ministr životního prostředí Libor Ambrozek. Za navrhovatele je u stolku zpravodajů pan poslanec Michal Hašek. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr životního prostředí ČR Libor Ambrozek: Pane předsedající, kolegyně a kolegové, rád bych se vyjádřil k návrhu pana poslance Němce, který v duchu dobrých tradic Sněmovny vůbec nesouvisí s předloženým poslaneckým návrhem, ale snaží se řešit ochranu přírody a krajiny.

Návrh kolegy Němce v podstatě znamená umožnit volné kácení dřevin v krajině. Chtěl bych vyslovit s tímto návrhem zásadní nesouhlas. Jedná se o opravdu velký zásah do krajiny České republiky. Současné ustanovení zákona dává určitý prostor při kácení dřevin na soukromých pozemcích. To bylo i záměrem zákonodárců, protože argumenty, že jsou fyzické osoby tím zvýhodněným proti právnickým osobám, jsou naprosto mylné. Záměr zákonodárce byl právě tehdy v tom, aby se občanům při péči o soukromé pozemky vyšlo vstříc. Takováto úprava je v souladu s Listinou základních práv a svobod. Právnické osoby by mohly po schválení poslaneckého návrhu vymýtit dřeviny v rozsáhlé části krajiny. Kromě tohoto negativního zásahu by byly ohroženy významné krajinné prvky a do značné míry i zvláště chráněná území a území Natury 2000, protože základní a bližší ochranné podmínky pro tato území v zákoně na tuto změnu nejsou nastaveny.

Právní úprava počítá s tím, že je to v § 8 zákona řešeno. Jednalo by se o nesoulad poslaneckého návrhu s úmluvou o biologické rozmanitosti, která je součástí Sbírky zákonů, stejně tak se směrnicí Rady 79/409 o ochraně volně žijících ptáků, zejména s článkem 3 odst. 2 písm. d), které požaduje vytváření biotopů vhodných pro ptáky. Došlo by ke snížení kvality životního prostředí zejména v urbanizované krajině, neboť stromy a keřové porosty zachycují hluk a prašnost, vytvářejí estetické prostředí a plní řadu dalších krajinotvorných funkcí.

Dovolil bych si proto požádat Poslaneckou sněmovnu, aby s pozměňovacím návrhem kolegy Němce vyjádřila zásadní nesouhlas. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan zpravodaj Oldřich Němec dále v rozpravě. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP