(17.40 hodin)

Poslanec Břetislav Petr: Já si myslím, dámy a pánové, vážený pane předsedající, že o tomto zákonu už tady byly vedeny dvě debaty, a jak z mých úst, tak z úst paní kolegyně jste slyšeli názor.

Předkladatelé jsou si vědomi, že zpřísněním zákona, který zamezí krádežím jak železného šrotu, tak autovraků, nezamezíme této trestné činnosti, ale byli jsme vedeni tím, abychom jim ji maximálním způsobem ztížili. Já bych jenom opravil pana ministra, že s tímto návrhem zákona hospodářský výbor skoro všemi svými členy vyslovil souhlas.

Za druhé. Dochází tady nejen ke krádežím, které u železného šrotu představují asi milion tun, což převedeno na peníze jsou tři miliardy korun, a jak bylo konstatováno panem plukovníkem Kuchařem na jednání hospodářského výboru, je jenom v Praze denně ukradeno dvacet aut, takže škody u těch aut, která jsou rozebrána na náhradní díly, v rámci roku představují dvě miliardy. Já se domnívám, že se nejedná o malé peníze. A i když si myslím, že je to spíš otázka trestněprávní, tak taky nezbytně musí zasáhnout do zákona o odpadech.

Předkladatelé byli vedeni snahou najít nějaký kompromis a já si myslím, že díky pozměňovacím návrhům paní kolegyně Šedivé se to nakonec podaří.

Jde o to, abychom i my náhodou v nejbližším období nebyli mezi postiženými, když nám bude ukradeno auto, z kterého se ještě tentýž den stanou náhradní díly.

A nakonec malou perličku. Někteří z lidí v Severomoravském kraji, kteří slaví velikonoční svátky, byli nespokojeni, poněvadž neměli na stole velikonočního beránka, a to pouze proto, že někdo ukradl formy. A zpráva dva dny stará: Z vlajkové lodi pana prezidenta, byl ukraden superb, který ještě tentýž den byl nalezen v příkopě a jeho jistá část byla rozebrána na náhradní díly.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji zástupci navrhovatelů. Kdo další do rozpravy? Paní zpravodajka prosím.

 

Poslankyně Iva Šedivá: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych přispěla svou malou troškou do mlýna a seznámila vás s několika věcmi, které v rámci hlasování o těchto pozměňovacích návrzích, je třeba zde dodat.

Já jsem se opravdu velmi snažila o to, aby forma, která byla předložena do Poslanecké sněmovny, nakonec byla hlasována. Jsem ráda, že navrhovatel nakonec přijal tu formu, která je zde vyjádřena v mých pozměňovacích návrzích pod bodem D, s tím, že tyto návrhy byly konzultovány jak s policií, tak s příslušnými ministerstvy i příslušnými provozovateli zařízení pro nakládání s odpady a došlo ke kompromisu, který je vyjádřen právě v těchto pozměňovacích návrzích.

Vedle toho je tady třeba dodat, že je zde problém s pozměňovacím návrhem pod bodem C, který načetl poslanec Oldřich Vojíř, s tím, že zde definoval živnost vázanou, přičemž ovšem tato vázaná živnost nemá podporu v příslušné příloze živnostenského zákona, kde by na tuto živnost měla vázat příslušná praxe a příslušné školení či vzdělání. Z těchto důvodů i po dohodě s legislativou, po dohodě s živnostenským odborem Ministerstva průmyslu a obchodu se domnívám, že tento návrh pod bodem C je nehlasovatelný. Pan navrhovatel potvrzuje.

Vedle toho jsem zde ještě chtěla jenom velmi krátce doplnit legislativně technickou poznámku, která se týká mého pozměňovacího návrhu, a to přímo bodu jedna, to znamená D1, kde v poslední větě je věta: "S osobními údaji fyzických osob se postupuje podle zvláštního zákona." Po dohodě s legislativou i po zvážení mém bych ráda doplnila tuto větu na začátku o slova "Při nakládání", takže věta by pak zněla: "Při nakládání s osobními údaji fyzických osob…" Takže toto je legislativně technická změna a to je z mé strany všechno.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Kdo další do rozpravy?

Naši kolegové z Nigérie právě odcházejí.

My se tedy budeme věnovat projednávání. Pokud nikdo do rozpravy se už nehlásí, rozpravu končím.

Ptám se, jestli je zájem o závěrečná slova navrhovatele, zpravodaje, případně zpravodaje hospodářského výboru. Ale Andreje Gregu nevidím. Jestli předseda hospodářského výboru? Nemá zájem. Prosím.

Takže přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím paní zpravodajku, aby oznámila postup při hlasování a poté přednášela jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřila stejně jako zástupce navrhovatelů. Prosím, paní zpravodajko.

 

Poslankyně Iva Šedivá: Dovolte mi, abych po dohodě s navrhovatelem vás seznámila s poměrně jednoduchou procedurou.

Jako první bod bychom hlasovali o mé legislativně technické poznámce, kterou jsem zde teď načetla. Vzhledem k tomu, že za základ našeho projednávání byl vzat bod B usnesení hospodářského výboru, tak logicky vyplývá, že dalším bodem musí být hlasování o bodech D mého pozměňovacího návrhu, které upravují toto usnesení hospodářského výboru. Navrhuji o těchto bodech hlasovat jako o celku. Potom by následovalo hlasování o usnesení hospodářského výboru, zbývajících bodů, to znamená bodů B9 a B10. Tím bychom vlastně vyeliminovali usnesení výboru pro veřejnou správu a životní prostředí, protože ta jsou již vlastně obsažena v těchto eventuálně přijatých pozměňovacích návrzích. A pak by následovalo hlasování o zákonu jako celku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Má někdo připomínky k proceduře? Pan navrhovatel.

 

Poslanec Břetislav Petr: Já bych chtěl požádat paní poslankyni, abychom o jejích pozměňovacích návrzích uvedených pod bodem D hlasovali o každém zvlášť.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, čili v proceduře tato změna. Paní zpravodajka jistě souhlasí.

 

Poslankyně Iva Šedivá: No, já spíš nesouhlasím, protože tento pozměňovací návrh je jako celek, který je vyvážen tím, že vlastně ve své podstatě zohledňuje to, co je v usnesení hospodářského výboru, a já dost dobře si neumím představit v momentě, kdy přijmeme jednu věc, tak zase - v podstatě podle mne to nejde.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní kolegyně, to je sice možné, ale ve skutečnosti já nemohu nevyhovět poslanci, pokud chce o jednotlivých pozměňovacích návrzích hlasovat zvlášť. To bych pravděpodobně neobstál vůči jednacímu řádu, takže mu musím vyhovět, i když chápu vaši námitku, která je velmi logická. Samozřejmě. Ale musíme prostě si kontinuitu některých rozhodnutí uvědomovat sami jako jednotlivci, jako jednotliví poslanci.

Dobře. Takže raději nechám proceduru schválit s tím, že bod D na základě návrhu zástupce navrhovatelů budeme hlasovat jednotlivě.

 

O proceduře dám hlasovat v hlasování pořadové číslo 284, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 284 z přítomných 128 pro bylo 106, proti 5. Návrh byl přijat.

 

Procedura byla schválena. Můžeme začít, paní zpravodajko.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP