(16.30 hodin)

Veřejný ochránce práv ČR JUDr. Otakar Motejl: Vážený pane místopředsedo, vážená Poslanecká sněmovno. Tak jak mi ukládá zákon o veřejném ochránci práv, předstupuji před vás popáté, abych splnil svůj úkol a předložil vám souhrnnou zprávu o činnosti veřejného ochránce práv za rok 2005. (Velký hluk v jednací síni.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane doktore, já vás přeruším a požádám Sněmovnu o klid. Jestli má někdo zájem diskutovat na jiné téma, než je tisk 1276, prosím, diskuse veďte v předsálí a nechce našeho veřejného ochránce práv přednést jeho zprávu. Děkuji.

 

Veřejný ochránce práv ČR JUDr. Otakar Motejl: Činím tak s určitými rozpaky a s určitými výčitkami. Jsem si vědom toho, že přednáším tuto zprávu v okamžiku, kdy Poslanecká sněmovna má před sebou ještě řadu úkolů, které chce splnit na této schůzi a v tento den. Na druhé straně jsem si vědom toho, že se musím do jisté míry zodpovídat svým spolupracovníkům, že jejich činnost, která je obsažena v této zprávě, jejich usilovnou činnost zde tedy nejen prodám, ale předám. Jsem si ovšem také vědom toho, že to, co z této zprávy by mělo býti smysluplné a zachováno, je informace pro vás zákonodárce o tom, jak já a moje kancelář vidíme současný stav veřejné správy, o tom, jaké návrhy na změny a zlepšení v této oblasti naše činnost přináší.

Zpráva je poměrně obsáhlá. Proto bych vás požádal, abyste zejména věnovali nejen v tento okamžik, ale ve svém budoucím politickém a legislativním angažování té zprávě pozornost počínaje 91. stranou, kde jsem si dovolil ne podle svého subjektivního hodnocení, ale podle skutečného obsahu převážné většiny stížností shrnout asi v 16 bodech doporučení, kterým by měla exekutiva a posléze zejména i legislativa věnovat pozornost tak, aby se některé potenciální plochy střetů, neporozumění, vyslovených kolizí nebo dokonce nespravedlností odstranily a napravily.

Chtěl bych při této příležitosti, protože jsem si vědom, že čas této Poslanecké sněmovny se podle zákona nachyluje, poděkovat zejména těm členům Poslanecké sněmovny, kteří projevovali v loňském roce a v předcházejícím období zájem o činnost Kanceláře veřejného ochránce práv, skutečně poděkovat zejména členům petičního výboru Poslanecké sněmovny, kteří se velice zodpovědně informacemi nebo materiály, kterými jsem Poslaneckou sněmovnu informoval, skutečně touto věcí zabývali.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu doktoru Otakaru Motejlovi za uvedení tisku 1276. A nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Petr Krill a informoval nás o jednání výboru, případně přednesl návrh na usnesení Poslanecké sněmovny. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Petr Krill: Děkuji, pane předsedající. Předložená zpráva o činnosti veřejného ochránce lidských práv za rok 2005 je tradičně pečlivě zpracována jak z hlediska hospodaření úřadu, tak i jeho vlastní věcné činnosti, přestože koncem roku 2005 bylo potřeba věnovat zvýšené úsilí přípravě na činnost související s přijetím novely zákona o veřejném ochránci. Zpráva je strukturována tak, že umožňuje snadnou orientaci a vytváří jasný a úplný přehled o činnosti úřadu ochránce práv. Za pozornost stojí i kapitola o hospodaření úřadu, která je příkladná v účelném nakládání s přidělenými finančními prostředky.

Petiční výbor po projednání zprávy doporučuje, tak jako obvykle, vzít zprávu na vědomí.

Přesto bych doporučoval, a pan ombudsman tady již o tom hovořil, věnovat při další práci ve výborech a legislativní činnosti pozornost zvláště 16 článkům kapitoly III předložené zprávy, která nejen shrnuje poznatky z činnosti úřadu v jednotlivých oblastech, ale navíc formuluje návrhy úřadu na řešení těchto problémů.

V podrobné rozpravě pak uvedu usnesení našeho petičního výboru.

A závěrem bych chtěl poděkovat panu ombudsmanovi za předloženou zprávu a činnost jeho úřadu v roce 2005.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji zpravodaji a otevírám obecnou rozpravu. Konstatuji, že do ní nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, jestli se někdo hlásí z místa. Nikoho nevidím, rozpravu končím.

Přistoupíme k rozpravě podrobné. A protože také nemám žádnou písemnou přihlášku, ptám se, jestli se někdo hlásí do podrobné rozpravy. Není tomu tak, končím i podrobnou rozpravu.

Jediným návrhem na usnesení je návrh petičního výboru. Prosím zpravodaje, aby ho ještě uvedl.

 

Poslanec Petr Krill: Děkuji, pane předsedající. Petiční výbor projednal Souhrnnou zprávu o činnosti veřejného ochránce práv za rok 2005 a doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby přijala následující usnesení:

"Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky bere na vědomí Souhrnnou zprávu o činnosti veřejného ochránce práv za rok 2005, tisk 1276; pověřuje předsedkyni výboru, aby toto usnesení předložila předsedovi Poslanecké sněmovny; zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o projednání Souhrnné zprávy o činnosti veřejného ochránce práv za rok 2005 na schůzi petičního výboru."

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Naším úkolem tedy je hlasovat o návrhu, který máme v usnesení č. 292 z 53. schůze petičního výboru Poslanecké sněmovny pod bodem 2, to znamená vzít souhrnnou zprávu na vědomí.

Všechny vás odhlásím a požádám vás o novou registraci, ty které jsem ze sálu vyprovodil s tím, aby vedli diskuse jinde, tak přilákám zvoněním. Přihlaste se svými identifikačními kartami.

 

O návrhu usnesení rozhodneme v hlasování pořadové číslo 267. Toto hlasování jsem právě zahájil a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 267 z přítomných 95 pro 91, proti nikdo. Návrh byl přijat. Usnesení bylo schváleno.

 

Děkuji panu doktoru Otakaru Motejlovi, veřejnému ochránci práv České republiky, děkuji zpravodaji a končím bod č. 113.

Tím jsme se vypořádali se všemi body pevně zařazenými na dnešní odpoledne a budeme pokračovat ve schváleném pořadu schůze jednáním o zákonech ve třetím čtení.

 

Je před námi další bod. Je jím bod

 

86.
Návrh poslanců Miroslava Kalouska, Jana Kasala, Jaromíra Talíře
a dalších na vydání ústavního zákona, kterým se mění
a doplňuje ústavní zákon č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky
/sněmovní tisk 980/ - třetí čtení

 

Prosím, aby u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele své místo poslanec Jaromír Talíř a zpravodaj ústavněprávního výboru i dočasné komise Poslanecké sněmovny pro otázky Ústavy České republiky pan poslanec Zdeněk Jičínský. Pozměňovací návrhy vám byly rozdány jako sněmovní tisk 980/4.

Zároveň otevírám rozpravu ve třetím čtení a konstatuji, že do ní nemám žádnou přihlášku. Hlásí se zpravodaj pan profesor Zdeněk Jičínský. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP