(11.30 hodin)

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ano. Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 241 z přítomných 159 pro hlasovalo 125, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Tím jsme zřejmě vyčerpali všechny pozměňovací návrhy. Je tomu tak, pane zpravodaji?

 

Poslanec Jiří Pospíšil: Ano, je tomu tak, můžeme hlasovat o návrhu zákona jako o celku.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ano. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Vlastimila Ostrého a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 140/1961 Sb., trestní zákon, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 720, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 242 z přítomných 160 pro 81, proti 15. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu zpravodajovi i panu poslancovi Ostrému - který nám chce poděkovat.

 

Poslanec Vlastimil Ostrý: Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy a pánové, děkuji vám za podporu. Chtěl bych poděkovat i všem předkladatelům, panu Kasalovi, Vidímovi, Bratskému, Iblovi, Šplíchalovi a samozřejmě i sám sobě. Děkuji. (Smích. Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Vážené kolegyně a kolegové, přistupujeme k projednávání bodu 84, kterým je

 

84.
Návrh poslanců Robina Böhnische, Zdeňka Koudelky a Oldřicha Němce
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 247/1995 Sb., o volbách
do Parlamentu České republiky, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 952/ - třetí čtení

 

Prosím pana poslance Robina Böhnische, aby za navrhovatele zaujal místo u stolku zpravodajů, a také zpravodaje ústavněprávního výboru pana poslance Marka Bendu - který ovšem není přítomen. Pana poslance Marka Bendu zřejmě zastoupí v roli zpravodaje paní poslankyně Eva Dundáčková. Prosím, paní poslankyně.

Obdrželi jste sněmovní tisk 952/3, který obsahuje návrh na zamítnutí a pozměňovací návrhy.

Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Také vidím, že se nikdo nehlásí z místa, takže rozpravu končím.

Nejdříve budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí. Je tomu tak, paní zpravodajko? A poté teprve přistoupíme k vašemu návrhu dalšího postupu. Já vás na žádost z pléna všechny odhlašuji a prosím, abyste se všichni znovu zaregistrovali. Nejdříve tedy budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí tohoto návrhu zákona, o návrhu, který padl ve druhém čtení. Já vás všechny přivolám. Všechny, kteří chtějí o tomto návrhu hlasovat.

 

Budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí. Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 243 z přítomných 143 pro návrh hlasovalo 48, proti 65. Tento návrh nebyl přijat.

 

Prosím, paní zpravodajko, máte slovo.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Paní předsedající, padly pouze dva pozměňující návrhy. Jeden je pozměňovací návrh ústavněprávního výboru, který jsme ale zároveň svým hlasováním ve druhém čtení vzali za základ dalšího projednávání, a podle mého názoru už o něm nemáme znovu hlasovat. A návrh pana poslance Miloše Melčáka, který je pozměňovacím návrhem právě k onomu komplexnímu pozměňovacímu návrhu vzatému jako základ. Navrhuji proto, abychom se vypořádali napřed s pozměňovacím návrhem pod písmenem B poslance Miloše Melčáka a potom abychom hlasovali o návrhu zákona jako celku, a to ve znění komplexního pozměňovacího návrhu ústavněprávního výboru, který jsme svým hlasováním vzali za základ.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Paní poslankyně, já se s vámi neztotožňuji v tomto výkladu. Domnívám se, že musíme hlasovat o pozměňovacím návrhu ústavněprávního výboru, a to přes to, že byl přijat jako základ pro další projednávání. Ale hlasování o tomto pozměňovacím návrhu nebylo Sněmovnou ještě provedeno. Takže můžeme zvolit podle mého názoru postup, že nejdříve budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu B, potom o pozměňovacím návrhu A ve znění B nebo podle toho, jaký bude výsledek toho prvního hlasování, a poté teprve o návrhu zákona jako celku.

Prosím, abyste se ozvali vy, kteří nesouhlasíte s tímto mým návrhem.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Já myslím, že bychom o tom mohli také rozhodnout hlasováním. My jsme to včera s panem kolegou Bendou dlouze diskutovali a přiznám se, že pan kolega Benda, který byl určen zpravodajem Sněmovny, byl přesvědčen o tom, že právě mnou navržený postup hlasování je správný. Samozřejmě pokud někdo ze Sněmovny proti němu nevznese námitku. Myslím, že bychom asi měli o té případné námitce, pokud padne nebo pokud jste ji vznesla vy, rozhodnout hlasováním. Pan kolega Benda byl přesvědčen, že tím, že jsme vzali komplexní pozměňovací návrh ústavněprávního výboru za základ a on obsahuje všechny paragrafy, respektive týká se všech částí toho původně podaného návrhu, byl v podstatě odhlasován.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pan poslanec Melčák.

 

Poslanec Miloš Melčák: Děkuji, paní předsedající, za udělení slova. Já mám trošičku odlišný názor. Můj pozměňovací návrh byl podán v tom směru, abychom návrh ústavněprávního výboru podrobili hlasování po jednotlivých bodech, to znamená nejprve bychom hlasovali A1, potom A2, pokud bude přijato A1, je pozměňovací návrh B nehlasovatelný. Pokud nebude přijato A1, v podstatě platí původní návrh a pozměňovací návrh B nemusíme hlasovat.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Já s vaším návrhem souhlasím. Ale ještě má slovo paní zpravodajka.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Já se myslím, že bychom měli hlasovat jako o prvním o pozměňovacím návrhu pana poslance Miloše Melčáka, ale pokud on sám navrhuje jinou proceduru a navrhuje, abychom hlasovali postupně o pozměňovacích návrzích obsažených v komplexním pozměňovacím návrhu ústavněprávního výboru, já proti tomu nemám jako zpravodaj žádných námitek. Myslím si, že i to je možná procedura.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pokud se nikdo tomuto návrhu nebrání, a nevidím nikoho že by se hlásil o slovo, budeme postupovat tímto směrem tak, jak navrhoval pan poslanec Melčák. Budeme tedy hlasovat nejdříve o pozměňovacích návrzích přijatých ústavně právním výborem. Prosím, paní zpravodajko.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Jen abychom si ujasnili proceduru, paní předsedající. Budeme tedy hlasovat o písmenu A bodu 1 a posléze 2, přičemž pokud nebude přijat bod 1, budeme pak ještě opakovat hlasování a hlasovat o pozměňovacím návrhu poslance Miloše Melčáka pod písmenem B. - Pan poslanec Melčák ale kroutí hlavou.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Miloš Melčák: Paní zpravodajko, není to proto, že by se mi to nelíbilo, ale je to proto, že tento pozměňovací návrh v tomto okamžiku ztratí smysl, protože jsme nezměnili původní návrh zákona.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Z toho důvodu se stává nehlasovatelným. (Posl. Melčák: Návrh B se stává nehlasovatelným.) Takže nejprve budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu A1. Prosím stanoviska. (Obě stanoviska souhlasná.)

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Já se omlouvám, paní předsedající, vy jste zahájila hlasování -

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ještě jsem ho nezahájila.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Je to poměrně krátký návrh zákona, ale poněkud paradoxní je, že pan poslanec Melčák v podstatě sám vědomě vyřazuje svůj vlastní návrh z procedury hlasování a my o něm s největší pravděpodobností hlasovat nebudeme. To mi připadá zvláštní. A pak samotný smysl toho, že bereme za základ dalšího svého jednání nějaký text, ať už je to text ústavněprávního či jiného výboru, považuji za proceduru nemající žádný zvláštní procedurální smysl.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ještě pan poslanec Karel Vymětal. Já považuji tuto debatu pořád ještě za debatu k návrhu postupu, ještě jsem nezahájila hlasování, takže je to možné. Prosím, pane poslanče.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP