(11.20 hodin)

Poslanec Alfréd Michalík: Takže nyní, paní místopředsedkyně, můžeme hlasovat o zákonu jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ano. Já vás všechny odhlašuji na žádost. Prosím, abyste se všichni přihlásili svými kartami.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o činnosti institucí zaměstnaneckého a penzijního pojištění členských států Evropské unie na území České republiky, podle sněmovního tisku 1193, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 238 z přítomných 155 pro bylo 78, proti 65. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi, panu zpravodajovi.

Doufám, že výsledek kontroly výsledků hlasování nezmění tento závěr. (Probíhá kontrola hlasování.) Předtím než přistoupíme k dalšímu bodu, přesto ještě vyčkáme.

Takže všechno v pořádku. Končím projednávání bodu 80.

 

Přistupujeme k bodu 81. Předtím se o slovo přihlásil pan poslanec Talíř jako předseda klubu.

 

Poslanec Jaromír Talíř: Já se, paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, omlouvám, ale předkladatel tohoto zákona Pavel Severa musel odejet náhle do nemocnice a není tady přítomen. Navrhuji, abychom tento bod zařadili na konec bloku třetích čtení. (Nesouhlasná odezva z poslaneckých lavic.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Myslím, že to je takový náš obvyklý postup, normální postup. Ten bod propadá na konec třetích čtení.

 

Dostáváme se k bodu

 

83.
Návrh poslanců Vlastimila Ostrého a dalších
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 140/1961 Sb.,
trestní zákon, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 720/ - třetí čtení

 

Prosím pana poslance Vlastimila Ostrého, aby za navrhovatele zaujal místo u stolku zpravodajů, a také zpravodaje ústavněprávního výboru pana poslance Jiřího Pospíšila. Pozměňovací návrhy byly rozdány jako sněmovní tisk 720/3.

Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Hlásí se pan poslanec Ostrý a vidím i pana zpravodaje. Domluvte se, pánové, kdo první vystoupí v rozpravě. Takže slovo má pan poslanec Vlastimil Ostrý.

 

Poslanec Vlastimil Ostrý: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych jen krátce shrnul smysl této novely trestního zákoníku k paragrafu výtržnictví. Tato norma je zde už tři roky projednávána, jak jsem sdělil i ve druhém čtení, i byla schválena v novém trestním kodexu, který ale bohužel nebyl přijat.

Chtěl bych vás všechny požádat o podporu této novely proti fotbalovým chuligánům a chtěl bych zdůraznit, že to je víceméně preventivní záležitost, tak aby se na sportovních utkáních, nejen na těch fotbalových, ale i dalších sportovních utkáních, cítili lidé bezpečněji, aby chuligáni byli více postihováni.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Teď má slovo zpravodaj pan poslanec Jiří Pospíšil.

 

Poslanec Jiří Pospíšil: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, s procedurou vás teprve budu seznamovat, ale považoval bych za vhodné se vyjádřit k jednomu z pozměňovacích návrhů. Aby nevznikly pochybnosti, že zneužívám svého postavení coby zpravodaj, tak jsem se přihlásil do obecné rozpravy.

Chci pouze poukázat na návrh pana kolegy Vlčka, který je načten pod písmenem B, že k němu máme stanovisko z legislativy, které víceméně je zdrženlivé ve vztahu k podpoře tohoto návrhu, a to z těchto důvodů: Chci upozornit, že pan kolega v dobré víře načetl nový institut, takzvanou zabezpečovací detenci. Je to institut, který byl obsažen v novém trestním zákoníku, který neprošel. On převzal toto ustanovení a bohužel je převzal i s odkazy a terminologií, s kterou počítal nový Šámalův trestní zákoník. To znamená, pokud přijmeme, budeme implantovat zadržovací detenci v té podobě, jak to bylo načteno, a pak to v praxi bude způsobovat veliké problémy, protože za prvé ta navržená úprava má nesprávný odkaz. Odkazuje na Šámalův trestní zákoník na § 47 odstavec 2, nikoliv na trestní zákon platný. A za druhé užívá terminologii kategorizace trestných činů, která není v platném trestním zákonu obsažena. Hovoří o zločinech, což je termín, který obsahoval Šámalův zákoník, nikoliv platný trestní zákon.

(Předsedající zvoní, aby zklidnila rušnou atmosféru v jednací síni.)

A pak ještě dodávám, a to je asi taky důležitá informace, kterou byste měli vzít v potaz - že k tomu, aby institut zabezpečovací detence mohl být v praxi uplatňován, tak musí být též novelizován trestní řád, vedle trestního řádu též zákon o Vězeňské službě a justiční stráži České republiky, zákon o soudnictví ve věcech mládeže, zákon o státním zastupitelství atd. To znamená, ona aplikace tohoto institutu bude pouze teoretická a v praxi nám přijetí tohoto ustanovení bohužel nic nepřinese a nebude možné jej aplikovat.

Dámy a pánové, proto bych - ač jsem velký podporovatel institutu zabezpečovací detence a myslím si, že to je věc, která by měla být součástí moderního trestního práva, tak jsem velmi zdrženlivý k podpoře tohoto pozměňovacího návrhu. Takovýmto způsobem, takto narychlo, nekomplexně a nesprávně bychom neměli náš trestní zákoník novelizovat.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do rozpravy. Není tomu tak, rozpravu končím.

Přikročíme tedy k hlasování o pozměňovacích návrzích a já znovu poprosím pana zpravodaje, pana poslance Jiřího Pospíšila, aby se ujal své funkce. Budeme hlasovat o jednotlivých pozměňovacích návrzích. Prosím tedy o navržení postupu.

 

Poslanec Jiří Pospíšil: Dámy a pánové, já se omlouvám, že takto to komplikuji a zdržuji. Velmi rychle k hlasovacímu postupu, bude velmi jednoduchý.

V zásadě budeme hlasovat o pozměňovacích návrzích pod písmenem A, jedno hlasování, pan kolega Melčák. Pak pod písmenem B, to je pozměňovací návrh pana kolegy Vlčka, o kterém jsem hovořil. A pak bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu pod písmenem C a pak o návrhu zákona jako o celku. To je můj návrh procedury.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ano, děkuji. Ten návrh je jednoduchý. Ptám se, zda má někdo nějaké námitky. Není tomu tak. Můžeme tedy přistoupit rovnou k hlasování. Prosím o sdělení stanoviska ke každému návrhu.

 

Poslanec Jiří Pospíšil: Jak jsem řekl, nejdříve budeme hlasovat o návrhu pana kolegy Melčáka. Stanovisko je neutrální až mírně negativní.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pan poslanec Ostrý? (Neutrální.) Děkuji.

 

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 239 z přítomných 157 pro návrh hlasovalo 6, proti 18. Návrh nebyl přijat. Prosím.

 

Poslanec Jiří Pospíšil: Dále budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pod písmenem B, návrh pana kolegy Vlčka. Z důvodů, které jsem uváděl, stanovisko neutrální až mírně negativní.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pan poslanec Ostrý? (Také neutrální.) Děkuji.

 

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 240 z přítomných 157 pro návrh hlasovalo 29, proti 17. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Jiří Pospíšil: Dále budeme hlasovat o návrhu pod písmenem C pana kolegy Ostrého. Stanovisko zpravodaje pozitivní. (Navrhovatel taktéž kladné.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP