(V 8.59 hodin oznámil místopředseda Poslanecké sněmovny Ivan Langer, že poslanecký klub KSČM požádal o pauzu v délce 30 minut a že jednání bude zahájeno v 9.30.)

 

Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
26. dubna 2006 v 8.59 hodin

Přítomno: 161 poslanců

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené dámy, milé dámy, vážení pánové, milí pánové, poslankyně a poslanci. Už se nám to všem blíží, tedy mám na mysli zahájení dnešního jednacího dne 55. schůze Poslanecké sněmovny. Vítám vás všechny.

Prosím, abyste se zaregistrovali svými identifikačními kartami, sdělili mi, kdo z vás požádal a dostal náhradní kartu.

A sděluji následující omluvenky. O omluvení požádal pan kolega Vladimír Říha z důvodu jednání rozhodčího orgánu VZP, dále pan kolega Miroslav Kalousek - zahraniční pracovní cesta, Miloš Kužvart - zahraniční pracovní cesta, Zdeněk Maršíček - úmrtí v rodině), Jan Schwippel - neodkladné jednání v regionu, Vlastimil Tlustý z pracovních důvodů.

Z členů vlády se omlouvá paní ministryně Bérová - zahraniční pracovní cesta, pan místopředseda vlády Jiří Havel - neodkladné pracovní záležitosti, pan ministr Pavel Němec - ten má neodkladné pracovní povinnosti, soudě podle omluvenek je to nejpracovitější člen vlády, a pan ministr Milan Urban, který má jednání se zahraničními partnery.

Dnešní dopolední jednání zahájíme pevně zařazenými body 128 a 129, poté se budeme věnovat neprojednaným bodům, to jsou návrhy zákonů vrácené Senátem, tak jak jsme si je včera odhlasovali, pro vaši lepší orientaci 32, 126 a 127, a dále budeme pokračovat v projednávání návrhů zákonů z bloku třetího čtení.

Připomínám, že na 12. hodinu jsme odročili projednávání bodu volba ředitele VZP, abychom umožnili vystoupení kandidáta na post ředitele pana Pavla Horáka. A odpoledne potom budeme pokračovat body 109, 124, 112 a 127.

Vzhledem k tomu, že přestávka na poradu klubu se nevztahuje na ono omezení možnosti podávání procedurálních návrhů, kolegové, dohodněte se, kdo vystoupí jako první. (Vystoupit hodlají někteří členové poslaneckého klubu KSČM.) Tak demokrati, kdo u vás rozhoduje? Vystoupí paní kolegyně Zuzka Rujbrová.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Děkuji kolegům, zdravím vás všechny, dobrý den. Můj návrh je velmi stručný. Ráda bych požádala Sněmovnu o pevné zařazení stávajícího bodu 113 - Souhrnná zpráva o činnosti veřejného ochránce práv za rok 2005, tisk 1276, dnes odpoledne po pevně zařazených bodech.

Důvodem je především skutečnost, že by se projednání bodu veřejný ochránce rád zúčastnil a s ohledem na sídlo v Brně je zapotřebí mu termín projednání dopředu avizovat. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: To je rafinované odůvodnění. Kdo se další hlásí? Pan kolega Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych před Poslaneckou sněmovnu předstoupil se závažným sdělením.

V době vypjaté předvolební kampaně, ale nejen díky tomu, že je předvolební kampaň, došlo k události, která, co moje paměť sahá, nemá obdoby v novodobé historii České republiky a je důsledkem možná toho, že tolerujeme nálady, které určitá část naší společnosti, bohužel sahající až do naší sesterské komory, do Senátu, poslední dobou produkuje.

Co se stalo? Včera ve večerních hodinách, když jeden z členů tohoto sboru odcházel z Poslanecké sněmovny, byl napaden u stanice metra několika muži. Napadení bylo cílené a na toho člověka si počkali, vyloženě na něho. Při odchodu z metra náš kolega a místopředseda ústředního výboru KSČM Jiří Dolejš byl povalen na zem a zhruba deset minut se slovy "ty hnusnej komunisto" do něj útočníci kopali. Mluvil jsem s ním teď ráno. Není příliš k poznání v obličeji, je v péči lékařů a událost vyšetřuje Policie České republiky.

Rád bych chtěl v této souvislosti poukázat na to, že budeme-li i nadále tolerovat podobné nálady, jako výrobu a také distribuci triček s nápisem "Zabij komunistu - posílíš mír", možná dnes bude přepaden Dolejš nebo třeba Kováčik, zítra už to může být třeba Hašek nebo kdokoliv jiný, a pozítří to může být obecně jakýkoliv politik.

Já bych, přátelé, nechtěl v této vypjaté době z události těžit nějaký jednostranný politický zisk. Ale chtěl bych poprosit, abychom se v rámci probíhající předvolební kampaně možná více zamysleli nad tím, že je třeba vzájemného respektu, že spolu nemusíme souhlasit názorově, ale rozhodně se máme vzájemně respektovat jako lidé.

Byl surově napaden a zbit jeden z nás, politiků, kandidátů do Poslanecké sněmovny, vrcholových politiků v této zemi. Byl surově napaden a zbit člen poslaneckého klubu KSČM Ing. Jiří Dolejš. Nerad bych, abych se zítra nebo možná ještě dnes na stránkách Četky či na obrazovkách televize setkával s komentáři "on je to jenom komunista, dobře mu tak". Byl to jeden z nás poslanců, jejichž mandát je stejný. Ať je to komunista, ať je to lidovec či kdokoliv jiný.

Kolegyně a kolegové, nežádám a neprosím o solidaritu. Žádám a prosím o to, abychom se k sobě i nadále pokud možno chovali možná jinak než dosud. Já jsem tady kdysi řekl, a dělají si ze mě legraci sdělovací prostředky, že naše chování je jakýmsi srovnávacím měřítkem pro chování některých dalších občanů. Buďmež tedy tím měřítkem i my, takovým, které si zaslouží být vzorem.

Jiří Dolejš, jakmile bude schopen přijít do práce, do Poslanecké sněmovny, přijde. Pro dnešní den jej ovšem z jednání omlouvám.

Promiňte, že jsem zdržel tu půlhodinu pro podávání procedurálních návrhů. Myslím si, že se klidně tato zhruba sedmiminutová řeč může vyjmout z té půlhodiny a o to ji prodloužit, a děkuji vám za vaši pozornost. (Potlesk poslanců KSČM a některých poslanců vládní koalice.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP