(9.40 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Kdo se hlásí s procedurálním návrhem? Pan kolega Exner, prosím.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, pane ministře, dámy a pánové. Plně se solidarizuji s projevem předsedy našeho klubu, ale mám procedurální návrh týkající se programu. 20. dubna při projednávání prvního čtení bloku dohod a smluv jsme zkrátili lhůtu na šest dnů u vládního návrhu, kterým se předkládá Parlamentu ČR k vyslovení souhlasu změna Úmluvy o fyzické ochraně jaderných materiálů přijatá ve Vídni dne 8. července 2005 diplomatickou konferencí svolanou k projednání navrhovaných změn. Tím jsme, myslím, projevili vůli projednat i druhé čtení této smlouvy, této úmluvy, na schůzi Poslanecké sněmovny, která právě probíhá.

Navrhuji zařazení druhého čtení tisku 1270 vládního návrhu změny Úmluvy o fyzické ochraně jaderných materiálů přijaté ve Vídni na zařazení do programu této schůze, a to tak, aby bod byl projednán v návaznosti na projednaná třetí čtení návrhů zákonů - těch, které budou bezproblémově projednávány, ne těch, které by byly případně někam odkládány. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane kolego, mohu vás poprosit o stručnou precizaci tohoto návrhu - bod ten a ten, tam a tam, na tehdy a tehdy?

 

Poslanec Václav Exner: Zařazení nového bodu, druhé čtení tisku 1270, vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu ČR k vyslovení souhlasu změna Úmluvy o fyzické ochraně jaderných materiálů, a jeho zařazení na konec třetích čtení návrhů zákonů v té části, která bude jako bezproblémová projednána; pokud by některé byly odsouvány a zbyly tam na konec, tak prostě po skončení těch, které bude možno normálně projednat na této schůzi.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Dobře a odůvodnění, prosím?

 

Poslanec Václav Exner: Já jsem to již uvedl. My jsme při prvním čtení zkrátili lhůtu k projednávání tohoto vládního návrhu na šest dnů, tím jsme projevili úmysl projednat i druhé čtení na této schůzi Sněmovny. Domnívám se, že nyní bychom měli realizovat to, co jsme tím svým záměrem vyjádřili.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano, dobře. Děkuji pane kolego, omlouvám se, že jsem vás donutil některé části vašeho vystoupení říkat dvakrát.

Kdo se další hlásí s procedurálním návrhem? Nevidím žádnou přihlášku. Budeme rozhodovat o dvou procedurálních návrzích.

 

Ten první přednesla paní kolegyně Rujbrová a navrhuje zařadit bod číslo 113 za čtyři pevně zařazené body na odpoledne. Odůvodněním je možnost ombudsmana doktora Otakara Motejla přizpůsobit svůj program jednání Sněmovny tak, aby byl přítomen projednávání. Takže nejprve to odůvodnění prosím, musíme asi odsouhlasit.

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 209. Kdo souhlasí s důvody pro takovouto změnu programu? Kdo je proti?

Ze 132 pro 100, proti 1.

 

Budeme tedy o tomto návrhu hlasovat. Bude to znamenat, že odpoledne by bod číslo 113 byl pátý pevně zařazený bod.

Zahájil jsme hlasování číslo 210. Kdo je pro, kdo je proti?

Z přítomných 134 pro návrh 102, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Pan kolega Exner navrhl zařazení nového bodu, a to druhého čtení tisku 1270, což je mezinárodní smlouva, a to na konec třetího čtení. Odůvodnění tohoto návrhu znělo: U této smlouvy byla zkrácena lhůta k projednání tak, aby mohl být projednán tento tisk ještě na této schůzi, a pan kolega Exner se domnívá, že je tedy logické se o projednání tohoto tisku pokusit.

 

Nejprve tedy odůvodněnost návrhu. Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 211. Kdo je proti?

Z přítomných 135 pro návrh 63, proti 4. Tento návrh nebyl přijat.

 

Nyní mi, kolegové a kolegyně, dovolte, abych ještě před zahájením našeho programu požádal předsedu volební komise o sdělení výsledků včerejší tajné volby.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, dovolte abych vás seznámil s výsledky včerejších voleb.

 

Nejprve volba člena Rady Českého rozhlasu (bod 123).

Počet vydaných hlasovacích lístků 166, odevzdaných 159, neodevzdáno bylo 7. Pro paní Danuši Homolkovou bylo odevzdáno 69 hlasů, pro pana Michala Prokopa 21 hlasů. V prvním kole nebyl zvolen nikdo. Do druhého kolega postupují paní Danuše Homolková a pan Michal Prokop.

 

Dále volba členů Rady Státního fondu České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie (bod 99).

Počet vydaných hlasovacích lístků 166, odevzdaných platných i neplatných 159, neodevzdáno 7. Pro pana Pavla Borovana bylo odevzdáno 66 hlasů, pro paní Milici Pechánkovou 1 hlas. V prvním kole nebyl zvolen nikdo. Do druhého kola postupují oba jmenovaní.

 

Nyní volba členů Rady Státního fondu kultury České republiky (bod 98).

Vydáno 166 hlasovacích lístků, odevzdáno 158, neodevzdáno 8 lístků. Pro pana Rudolfa Adlera 54 hlasů, Romana Bělora 53 hlasů, Marii Bergmanovou 53, Václava Dernera 2, Jaromíru Eismanovou 49, Markétu Hallovou 3, Jiřího Hlaváče 54, Miloše Horanského 78, Zlatu Houškovou 50, Horymíra Kubíčka 62, Ivana Kusniera 52, Martina Mádla 50, Věru Matějů 52, Janu Patočkovou 49, Romana Ráže 6, Tomáše Šimerdu 55, Jarmilu Tauerovou jeden hlas, Jiřího Tomáška jeden hlas, Miroslava Vojtěchovského tři a Jaroslava Vostrého šest hlasů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP