(14.50 hodin)

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji za názor, pane ministře. Ptám se, zda se chce vyjádřit paní zpravodajka Kateřina Dostálová. Nebude vystupovat v této věci. V tom případě otevírám rozpravu. Tady bych dal prostor panu senátorovi Jiřímu Oberfalzerovi. Máte slovo.

 

Senátor Jiří Oberfalzer: Dobrý den. Pane předsedo, vážení kolegové, kolegyně, jak již pan ministr předeslal, Senát přijal usnesení vrátit tuto předlohu Poslanecké sněmovně s pozměňovacími návrhy. Já vás nebudu seznamovat se všemi, je jich devět, protože jste měli možnost to prostudovat. Zmínil bych se krátce jen k těm, o kterých zde hovořil pan ministr, abych mohl k jeho komentáři učinit poznámku.

Pozměňovací návrh pořadové číslo 2 skutečně navrhuje změnit proporci složení rady z původních 9:6, kde pro zjednodušení řeknu devět pro vládu, šest pro přispěvovatele fondu, na 9:9, čili rovnoprávné zastoupení jak vlády, tak těch povinných přispěvovatelů fondu. Je pravda, že v tom případě zde vláda nebude mít převládající vliv, ale neznamená to automaticky, že by těch devět ze strany povinných subjektů, které budou přispívat do fondu, bylo automaticky neodborníky a že by nebyli kvalifikovaní k tomuto rozhodování.

Pod číslem 3 je pozměňovací návrh, který podle našeho názoru lépe řeší konflikt zájmu, ale pan ministr se o něm nezmiňoval, tudíž to beru tak, že ho nepovažuje za nepřijatelný a nebudu se u něho zdržovat.

Pan ministr také komentoval pozměňovací návrh pod pořadovým číslem 6, který vtahuje, jednoduše řečeno, do hry také vládu neboli stát, a sice senátoři se dosti pozastavovali nad faktem, že tento fond se jmenuje Státní fond kinematografie, a stát vlastně mezi přispěvateli nijak nefiguruje. Dvě procenta z DPH - tady je třeba rozumět té věci, že se nejedná o zásah do zákona o dani z přidané hodnoty, ale je zde konstruována účast státu jako dotace, jako dotace čili příspěvek, který odpovídá výši 2 % z vybrané daně z přidané hodnoty od těchto subjektů, které přispívají do fondu. Čili je to dotace, není to díl daně z přidané hodnoty. Myšlenka, která stojí za tímto návrhem, je jednoduchá. Jestliže tyto subjekty odevzdají 2 % ze svých tržeb, a to bez ohledu na to, zda vydělávají nebo nevydělávají, jsou to 2 % z tržeb za reklamu, tak by bylo logické, aby daň z přidané hodnoty, která odpovídá těmto dvěma procentům, sloužila také stejnému účelu, a byla tedy dalším vylepšením prostředků fondu kinematografie.

Poslední, co komentoval pan ministr, je účinnost. Samozřejmě, že účinnost od 1. ledna 2008 znamená odklad zhruba o 1,5 roku. Nám ovšem přišlo férové, aby se nastavily zásadně jiné poměry, které budou vstupovat do ekonomiky těchto subjektů, které přispívají do fondu, aby se nastavily od začátku roku, tudíž od začátku roku, teď myslím roku 2007, mohly počítat s tím, že jejich komerční činnost bude tímto způsobem de facto zdaňována.

To jsou stručné důvody, které vedly Senát k pozměňovacím návrhům, nad kterými se pan ministr zde pozastavil a se kterými nesouhlasí. Ostatní, jak opakuji, nechávám bez komentáře. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já vám také děkuji, pane senátore. Ptám se, kdo se dále hlásí do obecné rozpravy k tomuto návrhu zákona. Zdá se, že do obecné rozpravy už se nikdo nehlásí. Můžeme rozpravu ukončit.

Zeptám se pana ministra, jestli ještě jednou nechce reagovat. Nechce, vše bylo řečeno. Dobře. Pokud je tomu tak, přistoupíme k hlasování.

Zazvoním a žádám vás, abyste se dostavili do jednací síně. Budeme hlasovat podle § 97 odstavec 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je třeba souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Kolegové, nejdříve přednesu návrh usnesení, o kterém budeme hlasovat. Zní takto: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon číslo 241/1992 Sb., o Státním fondu České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie, ve znění pozdějších předpisů, a zákon číslo 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 854/6, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 854/7.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout toto znění, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 165 přítomno 184, pro hlasovalo 64, proti 79. Tento návrh usnesení nebyl přijat. Návrh zákona ve znění schváleném Senátem jsme nepřijali.

 

Následuje tento postup. Budeme hlasovat znovu, nyní podle § 97 odstavec 5 jednacího řádu Sněmovny. K přijetí usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech, tedy souhlasu 101 poslance. Kvorum je nastaveno.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky schvaluje návrh zákona, kterým se mění zákon číslo 241/1992 Sb., o Státním fondu České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie, ve znění pozdějších předpisů, a zákon číslo 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, ve znění, ve kterém byl postoupen Senátu, podle sněmovního tisku 854/6."

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout tento návrh usnesení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 166 přítomno 184, pro hlasovalo 127, proti 35. Návrh zákona jsme přijali. Můžeme odložit bod 23.

 

Přistoupíme k bodu

 

24.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 273/1993 Sb., o některých podmínkách
výroby, šíření a archivování audiovizuálních děl, a o změně a doplnění
některých zákonů a některých dalších předpisů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 855/3/ - vrácený Senátem

 

Vítám zde senátorku Lianu Janáčkovou.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP