(15.50 hodin)

Poslanec Alfréd Michalík: Děkuji, paní místopředsedkyně. Kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych vás seznámil s usnesením rozpočtového výboru k tomuto zákonu, k tisku 1222. Jednání výboru se konalo 5. dubna letošního roku.

Po úvodním slově zástupce předkladatelů poslance Dolejše, zpravodajské zprávě poslance Michalíka a po rozpravě rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu:

1. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby s návrhem poslanců Michala Haška, Michala Krause a Jiřího Dolejše na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 178/2005 Sb., o zrušení Fondu národního majetku České republiky a o působnosti Ministerstva financí při privatizaci majetku České republiky (zákon o zrušení Fondu národního majetku), tisk 1222, vyslovila souhlas bez připomínek;

2. zmocňuje zpravodaje výboru, aby s tímto usnesením seznámil Sněmovnu.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Otevírám obecnou rozpravu. Nemám do ní písemnou přihlášku. Táži se tedy na přihlášky nyní z místa. Taková přihláška není, tedy končím obecnou rozpravu.

Zahajuji rozpravu podrobnou. Opět se ptám na vaše přihlášky. Pan kolega Oldřich Vojíř se hlásí o slovo. Prosím.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Já vím, že už je to úsměvné, protože jsem tady dneska asi velmi často, ale já mám určitý problém, paní předsedající, a pokusím se ho s tolerancí vaší a Sněmovny vyřešit, neboť po uzavření předchozího bodu jsem si uvědomil, že předkladatel sděloval, že bude-li obdobná materie odsouhlasena Senátem, není vyloučeno, že bude hlasováno pak pro senátní verzi, a tudíž logicky ta verze, kterou předkládali předkladatelé v tom minulém zákoně bude nehlasovatelná, protože dva zákony stejného znění je nesmysl. Já jsem do tohoto zákona načetl pozměňovací návrh, a protože mi na něm svým způsobem záleží, ne proto, že bych z toho měl nějaký efekt nebo profit, ale proto, že si myslím, že to může umožnit další rozumnou existenci takových společností, tak mi dovolte výjimečně učinit to; k tomuto návrhu zákona, který je nyní projednáván, si dovolím podat pozměňovací návrh, který je identický s tím, který jsem podal. Ale aby nebylo pochyb, že patří i do tohoto zákona, tak si dovolím jej ještě jednou přečíst, ale bez zdůvodnění.

To znamená, dovoluji si novelizovat u této předlohy zákona zákon číslo 40/1964 Sb., občanský zákoník, v platném znění, a to následovně:

1. V paragrafu 151 písm. p) se na konci odstavce 4. doplňuje následující text, který včetně odkazu a poznámky pod čarou zní: "Věcná břemena zřízená v souvislosti s provozem podniku, odkaz 3a, přecházejí při jeho převodu či přechodu na nabyvatele podniku. To platí i v případě převodu nebo přechodu takové části podniku, která může být provozována jako samostatný podnik."

Odkaz pod čarou 3a zní: Paragraf 5 odst. 1 zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník.

2. Dosavadní označení odkazů a poznámek pod čarou číslo 3a a číslo 3b, týkající se ustanovení paragrafu 480 písmeno e) občanského zákoníku, se nahrazuje označeními číslo 3b a číslo 3c.

Děkuji mnohokrát za pozornost a odůvodnění už nebudu nyní číst, protože jsem to řekl před chviličkou.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Oldřichu Vojířovi a ptám se na další přihlášku do podrobné rozpravy. Pan poslanec Michal Doktor má slovo.

 

Poslanec Michal Doktor: Vážené kolegyně a kolegové, vážená vládo, přihlásil jsem se do podrobné rozpravy, abych se formálně přihlásil k pozměňovacímu návrhu, který vám byl rozdán v písemné formě.

Věřím, že nemusím svůj pozměňovací návrh, který je rozšířením toho původního předmětu předkladatelů o účinky novely zákona č. 319/2001 Sb., kterým se mění zákon č. 21/1992 Sb., o bankách, ve znění pozdějších předpisů, více zdůvodňovat. Myslím, že stejně dobře jako já víte, že tento návrh zde byl přednesen už dvakrát, dvakrát byl také hlasován ve třetím závěrečném čtení. Bohužel tak jako v prvním případě, i podruhé chyběl k jeho přijetí jeden jediný hlas. Vycházím z předpokladu, že množina poslanců a poslankyň, které hlasovaly pro jeho přijetí, vytrvale rostla, nepochybně naroste i při tomto třetím, opakovaném hlasování. Samozřejmě jsem připraven každému z vás, kdo by chtěl nějaké individuální vysvětlení, osvětlit důvody, které mě vedly nejen k tomu, že tento návrh podávám opakovaně, ale že trvám na svém stanovisku.

To, co chci zopakovat z tohoto místa, je fakt, že podaný návrh nezakládá žádné nároky na soustavu veřejných rozpočtů, a že nárok, který představuje ve formě výplaty fondu pojištění vkladů by znamenal zhruba 3,5 mld. korun.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Ptám se na další přihlášku do podrobné rozpravy. Není-li taková, končím podrobnou rozpravu. Končím také druhé čtení tohoto návrhu zákona. Děkuji panu zpravodaji, děkuji panu navrhovateli. Ukončili jsme druhé čtení sněmovního tisku 1222, bodu číslo 52.

 

Dalším bodem, kterému se budeme věnovat, je bod číslo

 

34.
Vládní návrh zákona o léčivech a o změnách
některých souvisejících zákonů (zákon o léčivech)
/sněmovní tisk 1190/ - druhé čtení

 

Pan ministr zdravotnictví David Rath, mám poznámku, že se omlouvá z 19. 4., tedy z dnešního jednání. Poprosím tedy o avízo někoho z vlády, zda se někdo ujme… (Ministr Škromach se hlásí, že v zastoupení uvede tento návrh zákona.) Opakovaný dobrovolník místopředseda vlády Zdeněk Škromach uvede uvedený návrh. Místopředseda vlády Zdeněk Škromach má slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážené paní poslankyně, páni poslanci, vážené paní předsedající, dovolte, abych uvedl zákon o léčivech. Věřím tomu, že získá vaši podporu, a že jej propustíte do dalších čtení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane místopředsedo. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. usnesení výboru nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 1190/1. Požádám nyní o slovo zpravodaje výboru pro sociální politiku a zdravotnictví pana poslance Jozefa Kochana. Prosím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP