(11.30 hodin)

Poslanec Ludvík Hovorka: Vážený pane místopředsedo, vážení páni ministři, vážené kolegyně a kolegové, musím reagovat na některé věci, které tady zazněly.

Stanovisko Ministerstva průmyslu a obchodu mě nepřekvapuje. Ostatně vždycky toto stanovisko hájilo zájmy výrobců elektrické energie, distribučních společností a podobně. Nikdy to stanovisko ministerstva nebylo jiné.

Já bych se chtěl vyjádřit i k tomu, co zaznělo v diskusi od kolegy Vojíře. Víte, já uznávám, že je rozdíl mezi velkou distribuční společností v oblasti elektroenergetiky, v oblasti plynáren a mezi malou teplárnou. To je pravda. Ale musíme připustit, že v současné době, kdy rostou ceny elektřiny a ceny plynu, tak i pro malou teplárnu bude zajímavé, aby získávala nové odběratele. Myslím si, že i pro tu malou teplárnu bude zajímavé, když připojí více zákazníků, protože čím více zákazníků připojí, čím více zákazníků se odpojí od plynu nebo od elektřiny, tak tím samozřejmě to její podnikání bude rentabilnější. To je třeba taky říct. Skutečnost, že dříve byla povinnost připojit za splnění určitých podmínek a dneska je povinnost připojit, to prosím vás, dneska přece taky se musí splnit podmínky. Pokud příslušné zařízení odběrné nebo příslušný objekt nemá v pořádku revizi a podobně, nebude připojen. Takže já si myslím, že to není zcela relevantní argument, který tady zazněl.

Byla tady řeč o tom, že pokud by distribuční společnosti byly nuceny zřizovat přípojky bezplatně, tak že se zákazníci nebudou chovat racionálně, rozumně. To, prosím vás, není pravda, protože vy určitě víte, že cena elektřiny i cena plynu je dvousložková a že každý zákazník zejména poté, co v roce 2001 začaly distribuční společnosti přehodnocovat svou potřebu výkonů a dodávek odběratelům, začaly zvyšovat sazby za jističe a podobně, no tak pochopitelně ten zákazník nebude neracionálně, nerozumně uvažovat o tom, že si připojí velký příkon, například jistič, který má 50 kilowattů, aby platil velké fixní náklady za to, že má vysoký jistič. To taky není zcela pravdivá argumentace. Takže musíme se podívat na to, že většina těch nových odběrů, která se dneska realizuje v kategorii domácností, tam ta hodnota jističe dosahuje 20 nebo 25 A. Takže buďme upřímní a říkejme pravdu, říkejme argumenty pravdivé, a ne zavádějící.

Ne možná, ale zcela určitě chtějí distributoři tvořit vyšší zisky. To si myslím, že je nám všem zcela jasné. Také víme, že od 1. 1. 2007, kdy dojde k oddělení činností, že se musí oddělit činnosti v distribučních společnostech, víme, že to zejména u kategorií domácností a u malých zákazníků nepovede ke snížení ceny, ale naopak ke zvýšení ceny.

Naopak jenom to prosté schválení energetického zákona - po tom schválení energetického zákona už docházelo k nárůstu ceny o 4 až 7 %. To se v té době odhadovalo, že to bude nárůst z ceny oddělený.

Myslím, že i vývoj v Evropské unii směřuje naopak k zavedení vyšší míry regulace. A to jsme se dozvěděli na jednání hospodářského výboru, tuším, že na začátku roku, že se uvažuje o tom, že tam, kde funguje oligopolní trh, to je trh, kde se pohybuje několik málo hráčů, nemůže zcela fungovat tržní prostředí, tržní mechanismy. A proto i Evropská unie a Evropská komise směřuje k zavedení vyšší regulace.

K tomu, co řekl kolega Vymětal, že dříve kolegové zástupci KDU hlasovali pro energetický zákon. Tak samozřejmě argumenty, které byly předkládány, vypadaly racionálně, proto se hlasovalo na základě argumentů, které byly předkládány. Ale v současné době se domnívám, že je třeba tento zákon schválit, tak jak jsme ho předložili, možná s pozměňujícími návrhy, které se chystá přednést pan kolega Urban a které chci přednést já, které mají směřovat k vyšší míře regulace u distribučních společností.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Chci se zeptat, kdo se dál hlásí do rozpravy? Upozorňuji, že obecné rozpravy. Nevidím žádnou přihlášku, obecnou rozpravu končím.

Chci se jen ujistit u pana zpravodaje, že nebyl podán návrh na vrácení výboru k novému projednání. (Ne, to nebyl.) Nebyl, takže mohu zahájit podrobnou rozpravu.

Zahajuji podrobnou rozpravu, do které mám přihlášku pana poslance Ladislava Urbana jako prvního. Prosím.

 

Poslanec Ladislav Urban: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, mám velice stručnou připomínku, respektive pozměňovací návrh k předloženému návrhu zákona, proto jsem to nerozmnožoval písemně.

V tisku 981 navrhuji, aby bod 4, bod 6 a bod 8 - říkám ještě jednou: bod 4, 6 a 8 - měl identické a změněné znění. Přečtu to nové znění: "V případech, kdy bylo věcné břemeno zařízení přenosové či distribuční soustavy zřízeno ze zákona a bylo bezúplatné a potřeba přeložky je vyvolána využitím nemovitosti ze strany jejího vlastníka k bydlení, hradí náklady přeložky vlastník těchto zařízení."

To je změna, která by byla identická v bodech 4, 6 a 8. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Kdo se další hlásí? Pan kolega Hovorka.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, odkazuji se na své pozměňovací návrhy, které vám byly předány na lavice. Jsou to pozměňovací návrhy, které souvisí s výkonem regulace. Potom pozměňovací návrhy, které souvisí s provedením nařízení Rady ES č. 1775/2005, pozměňovací návrhy pro zajištění práva regulovaného přístupu do přepravní soustavy. Pozměňovací návrhy pro zajištění regulovaného přístupu do distribuční soustavy a pozměňovací návrhy pro zajištění práva regulovaného přístupu do podzemního zásobníku plynu, které se jaksi již nestihly zapracovat při poslední projednávané novele energetického zákona.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Pan kolega Vojíř.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, pouze možná pro formálnost připomenu, že hospodářský výbor Parlamentu tuto předlohu zákona navrhl Sněmovně zamítnout. Tak to sděluji i v této části rozpravy. Předpokládám, že před třetím čtením bude prostor jak pro navrhovatele, tak pro mne se vyjádřit ještě k těm pozměňovacím návrhům a poté případně hlasovat.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Určitě ano. Kdo se další hlásí do podrobné rozpravy? Nevidím žádnou přihlášku, podrobnou rozpravu končím a tím končím i druhé čtení tohoto návrhu.

Sděluji, že jsem obdržel písemnou omluvu od pana ministra Davida Ratha, kterou se omlouvá z dnešního jednání z důvodů neodkladných pracovních záležitostí.

 

Budeme pokračovat projednáváním bodu číslo 43, kterým je

 

43.
Návrh poslanců Stanislava Grospiče, Antonína Zralého a dalších
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb.,
o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 985/ - druhé čtení

 

Prosím, aby za navrhovatele návrh uvedl pan kolega Grospič.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP