Neautorizováno !


 

(14.50 hodin)
(pokračuje Bublan)

Česká republika se potýká stejně jako ostatní země Evropské unie s přílivem imigrantů z různých koutů světa. Proto je celkem pozitivní, že od roku 2000 dochází k poklesu osob zjištěných při nelegálním překročení hranic. Nechci vás zde unavovat čísly, která jsou obsažena v této zprávě, jen připomenu, že je tam 19% meziroční pokles u cizinců, kteří nelegálně překročili hranice. A při porušování pobytového režimu je ten pokles dokonce téměř 22%. Přestože vidíme klesající tendenci, budou i přesto prováděny pobytové kontroly a bezpečnostní akce zaměřené na zjišťování cizinců při neoprávněném pobytu v České republice, neboť kontrolní činnost má především preventivní charakter. Proto také vykazuje tak dobré výsledky.

Závěrech bych vás chtěl požádat, neboť se domnívám, že tento dokument vyhodnotil sledovanou problematiku v roce 2004 v souladu s usnesením vlády, aby předloženou zprávu vzala Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky na vědomí. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane ministře. Mám zde jako zpravodaje pana poslance Tomáše Kladívka, ale vezme to na sebe pan poslanec Petr Ibl. Prosím pana poslance, aby nás informoval o jednání výboru pro obranu a bezpečnost. Usnesení máme jako sněmovní tisk 1064/1.

 

Poslanec Petr Ibl: Děkuji, pane předsedo. Usnesení výboru pro obranu a bezpečnost, které se zabývalo Zprávou o situaci v oblasti migrace za rok 2004, bylo projednáno 7. 9. 2005. Po odůvodnění náměstka ministra vnitra Miroslava Koudelného a zpravodajské zprávě poslance Tomáše Kladívka a po rozpravě výbor pro obranu a bezpečnost vzal Zprávu o situaci v oblasti migrace na území České republiky za rok 2004, sněmovní tisk 1064, na vědomí a doporučuje Poslanecké sněmovně zprávu schválit.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Zahajuji obecnou rozpravu k této tematice. Nehlásí se nikdo, obecnou rozpravu končím. Přistoupíme k rozpravě podrobné. Pokud nechce ani tady nikdo vystoupit, podrobnou rozpravu ukončím také.

 

Budeme hlasovat o návrhu usnesení, jak byl předložen poslancem Iblem za výbor pro obranu a bezpečnost.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 413, přítomno 79 poslanců, pro hlasovalo 64, proti nikdo. Návrh byl přijat. Můžeme ukončit projednávání bodu 168.

 

Vidím zde ještě jeden bod, který by se dal probrat dnes jako poslední, a to bod 174, který také předkládá pan ministr Bublan. Máme-li se k tomuto bodu dostat, dovolil bych si odložit na konec bloku zpráv body 169, 170, 171, 172 a 173.

 

Dostáváme se k bodu

 

174.
Zpráva o situaci v oblasti veřejného pořádku a vnitřní bezpečnosti
na území České republiky v roce 2004 (ve srovnání s rokem 2003)
/sněmovní tisk 1100/

 

Zprávu předloží pan ministr František Bublan. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr vnitra ČR František Bublan: Děkuji, pane předsedo. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, tuto zprávu projednala Bezpečnostní rada státu, schválila ji vláda České republiky. Zpráva byla vypracována Ministerstvem vnitra ve spolupráci s ostatními resorty, nebudu je všechny vyjmenovávat. Cílem této zprávy je podat přehled o vývoji kriminality a definovat politiku vlády v oblasti vnitřního pořádku a vnitřní bezpečnosti.

Pro zajímavost uvedu několik čísel. Budu mluvit o poklesu kriminality, ale tato čísla nebudou tak vysoká, jak jsem zmínil v předchozí zprávě o migraci. Celkově se trestná činnost snížila o 1,7 %. Je to tendence, která také postupuje již od roku 1993. Celkem bylo stíháno asi 120 tisíc osob. Tento počet je bohužel standardní. Nejvyšší podíl na kriminalitě má bohužel jako vždy město Praha - je to 27,7 %. Vzrostl počet hospodářských trestných činů, nárůst je provázen především zvýšeným počtem trestných činů úvěrového podvodu, zpronevěry a porušování práv k ochranné známce. Vzrostl i počet zjištěných násilných trestných činů. Nejvýrazněji se to projevuje u bankovních loupeží. Poklesl počet zjištěných majetkových trestných činů, s výjimkou ovšem kapesních krádeží, kde nám naopak tento počet udržují na dost vysoké úrovni, ale výrazně poklesl počet vloupání do bytů, rodinných domků a rekreačních objektů, dokonce i krádeží motorových vozidel. Tam je pokles skutečně velmi výrazný. Co se týče dopravních nehod, můžeme zaznamenat v roce 2004 určitou stagnaci, nicméně se snížil alespoň počet usmrcených osob a těžce a lehce zraněných osob.

Ještě bych se krátce zmínil o opatřeních, která Ministerstvo vnitra od roku 2004 připravuje a která jsou také obsahem této zprávy. Je to samozřejmě strategie v boji proti obchodu s lidmi za účelem sexuálního vykořisťování, je to efektivnější práce policie ve vztahu k menšinám, důslednější vyšetřování a větší spolupráce se státním zastupitelstvím v oblasti zajišťování a odčerpávání výnosů z trestné činnosti. Je to samozřejmě také zvýšená činnost v boji proti mezinárodnímu terorismu.

Zpráva také obsahuje přílohu, která se zabývá bojem s extremismem, rasismem a xenofobií. Je tam hodnocen poradní orgán Ministerstva vnitra a pracovní skupina, která se touto problematikou zabývá, a také souvislost s mezinárodní spoluprací nejen ve střední Evropě, ale i s Evropou východní.

Doporučuji vám, vážená Sněmovno, abyste tuto zprávu vzali na vědomí. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane ministře. Prosím zase Petra Ibla, aby informoval o jednání výboru a předložil usnesení.

 

Poslanec Petr Ibl: Děkuji, pane předsedo. Vážení kolegové, dovolte, abych vás seznámil s usnesením výboru pro obranu a bezpečnost z 62. schůze ze dne 2. listopadu 2005, a to ke Zprávě o situaci v oblasti veřejného pořádku a vnitřní bezpečnosti na území České republiky za rok 2004 ve srovnání s rokem 2003, sněmovní tisk 1100.

Po odůvodnění náměstka ministra vnitra dr. Václava Henycha, zpravodajské zprávě poslance Tomáše Kladívka a po rozpravě výbor pro obranu a bezpečnost doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky vzít na vědomí Zprávu o situaci v oblasti veřejného pořádku a vnitřní bezpečnosti na území České republiky za rok 2004, sněmovní tisk 1100.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP