Neautorizováno !


 

(10.20 hodin)
(pokračuje Němcová)

Zahajuji hlasování číslo 385 a ptám se, kdo je pro zamítnutí tohoto zákona. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 385 přítomno 101, pro 63, proti 31. Návrh byl přijat. Předložený návrh v prvním čtení Poslanecká sněmovna zamítla.

 

Děkuji panu poslanci Pospíšilovi, děkuji panu zpravodaji Býčkovi. Končím projednávání bodu 84, sněmovního tisku 1202.

 

Zahajuji projednávání bodu č. 85. Tímto bodem je

 

85.
Návrh poslanců Waltera Bartoše, Vlastimila Tlustého, Petra Nečase a dalších
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním,
základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)
/sněmovní tisk 1207/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Je navrženo, abychom projednávali tento zákon podle § 90 odst. 2. Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 1207/1. Jak už jsem řekla, měli bychom s tímto návrhem zákona vyslovit souhlas již v prvém čtení. Tak je to alespoň navrženo.

Prosím nejprve za navrhovatele o úvodní slovo pana poslance Waltera Bartoše.

 

Poslanec Walter Bartoš: Vážená paní předsedající, vážené dámy a pánové, vážená vládo, předkladatelé, poslanci z ODS, se rozhodli podat novelu školského zákona, a to z toho důvodu, že v roce 2004 byl přijat školský zákon pouze rozdílem jednoho hlasu. Je to velmi problematická norma, která obsahuje spoustu těžko pochopitelných, identifikovatelných míst pro občana, míst, která mu komplikují v oblasti vzdělávání život, ať to jsou státní maturity, ať je to financování, ať je to takzvané výstupní hodnocení.

Samozřejmě také jedním z problémů, který je dostatečně mediálně znám, je problém možnosti volby střední školy. Školský zákon zavedl možnost v prvním kole pouze volit si jednu střední školu pro absolventy školy základní. Předkladatelé jsou přesvědčeni, že je to omezení vzdělávací volby pro budoucí studenty, a proto podstatou našeho návrhu je to, aby si studenti mohli volit při výstupu ze základní školy z více středních škol.

Vážená paní předsedající, tolik mé krátké zdůvodnění této novely.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Prosím zpravodaje pro prvé čtení pana kolegu Eduarda Zemana o slovo.

 

Poslanec Eduard Zeman: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, má zpráva bude velmi stručná, protože předkladatel celkem podrobně vysvětlil obsah novely. Já setrvávám na tom, co platilo při projednávání původního vládního návrhu zákona, a s odůvodněním stanoviskem vlády navrhuji zamítnutí návrhu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byla zpravodajská zpráva. Otevírám obecnou rozpravu. Nemám do této obecné rozpravy žádnou přihlášku. Prosím, slovo má pan kolega Alexander Černý.

 

Poslanec Alexander Černý: Děkuji. Paní místopředsedkyně, dovolte jenom, abych oznámil jménem poslaneckých klubů ČSSD a KSČM, že vetujeme projednání podle devadesátky.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, zaznamenala jsem toto veto. Upozorňuji, že jsme stále v obecné rozpravě. Kdo se hlásí do obecné rozpravy? Pan kolega Eduard Zeman.

 

Poslanec Eduard Zeman: Kolegyně a kolegové, tak jak jsem avizoval, podávám návrh na zamítnutí návrhu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Hlásí se prosím někdo dále do rozpravy? Nehlásí. Končím tuto rozpravu. Je před námi závěrečné slovo. (Požadavek z pléna na odhlášení.)

Odhlašuji vás a samozřejmě požádám o přihlášení, ale znovu říkám, že je před námi ještě závěrečné slovo. Nyní tedy patří mikrofon panu poslanci Walteru Bartošovi za navrhovatele se závěrečným slovem.

 

Poslanec Walter Bartoš: Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, mé závěrečné slovo bude velmi krátké. Veto poslanců z komunistické strany a ČSSD a návrh na zamítnutí poslanců ČSSD znamená, že tím sdělujete občanům a jejich dětem, že jim neumožníte dostatečně si vybírat střední školu. Toť vše.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To je závěrečné slovo za navrhovatele. Ptám se pana zpravodaje - nechce vystoupit, takže já přivolám naše kolegy, aby se mohli zúčastnit hlasování, které je před námi. Zopakuji pro příchozí, že budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí tohoto návrhu zákona. Domnívám se, že mohu toto hlasování zahájit.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 386 a ptám se, kdo je pro návrh na zamítnutí. Kdo je proti?

V hlasování číslo 386 z přítomných 98 pro 54, proti 32. Návrh byl přijat. Konstatuji, že návrh Poslanecká sněmovna v prvém čtení zamítla.

 

Končí tím projednávání bodu číslo 85, sněmovního tisku 1207.

 

Můžeme se zabývat dalším bodem. Dalším bodem je bod číslo:

 

87.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 154/1994 Sb.,
o Bezpečnostní informační službě, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1250/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Bylo navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení podle § 90 odst. 2. Upozorňuji, že zde mám v písemné podobě předloženo veto poslanců ODS proti tomuto návrhu, abychom jednali podle § 90.

Mám zde napsáno, že by návrh měl uvést předseda vlády Jiří Paroubek, kterého bych chtěla tímto o slovo požádat, ale stejně jako vy, i já vidím, že pan premiér tu není, a myslím dokonce - ještě se podívám do omluv, mám ten dojem, že se dokonce z dnešního jednání omlouval. Proto bude důležité, aby se domluvil někdo z vlády, jak budeme dále postupovat.

Faktická poznámka - pan poslanec Karel Vymětal. (Výkřiky z pléna.) Prosím bez výkřiků.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji. Faktická poznámka zní, že tady není přítomen nikdo z vedení vlády. Je to v rozporu s usnesením Poslanecké sněmovny, takže já navrhuji, aby bylo přerušeno jednání Poslanecké sněmovny, než se dostaví někdo z vedení vlády. Aspoň. Děkuji.

(Poznámka z pléna mimo mikrofon, že místopředseda vlády je v předsálí.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Je to správná námitka proti průběhu jednání. Prosím, abych dostala avízo od předsedy poslaneckého klubu ČSSD nebo od Kanceláře Poslanecké sněmovny. (Místopředseda vlády vchází do dveří. Výkřiky: "Ó!", potlesk v části sálu.)

Máme zde místopředsedu vlády Zdeňka Škromacha. Domnívám se správně, že zastoupíte pana premiéra v bodě, který je před námi, nebo se pletu? (Místopředseda vlády vyjadřuje mimo mikrofon nesouhlas s poznámkami o své nepřítomnosti.) Ne, vy jste nebyl napaden, že zde nejste. Já jsem pouze žádala o avízo, kdo zastoupí premiéra při uvádění bodu číslo 87, sněmovní tisk 1250, to znamená zákon o BIS. Někdo za předkladatele, a tedy někdo z vlády, musí tento návrh uvést. Není možné, abychom pokračovali u takto důležitého bodu s nějakou improvizací.

O slovo se hlásí pan poslanec Michal Hašek.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP