Neautorizováno !


 

(9.50 hodin)

Poslanec Rudolf Tomíček: Vážení kolegové, já vás nechci dlouho zdržovat, ale to, co tady bylo řečeno mými předřečníky, mě vyprovokovalo k takovým pár obecným větám, které charakterizují problémy kolem odpadů.

My v současné době samozřejmě nějakým způsobem reagujeme na to, co se děje v severních Čechách a někde jinde, nicméně jedná se v drtivě většině o jasné porušení zákona. My se trochu zdráháme a odkazujeme na to, že druhotné suroviny tím pádem nebudeme řešit. Mně to připadá, jako by někdo jel v protisměru po levé straně a my kvůli tomu, že způsobil nehodu jasným porušením zákona, zrušíme celý zákon. Je to nesmysl. Nás to čeká. Čeká nás diskuse a precizování z toho důvodu, že samozřejmě i v Evropské unii se všechno vyvíjí a diskutovat se dlouho bude. Nevím, jak dlouho bude Evropská unie přežvykovat témat druhotných surovin, popř. odpadů, nicméně se musí řešit v současné době. Bude se muset řešit i u nás, a to i kompetenčním zákonem, spoluprací mezi Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem životního prostředí, rozdělit některé věci úplně jinak, než jsou dosud.

Teď řečnická otázka: Může mi někdo vysvětlit, proč v zákoně o odpadech jsou paragrafy týkající se zpětného odběru výrobků? Nikdo mi to nevysvětlí, a přesto to tam je. Čili jsou i některé nelogické věci, protože se v určité době nějakým způsobem na něco reagovalo k tomu, aby se věc řešila.

Nebuďme zase tak úzkoprsí, nechtějme vždy dokonalá řešení okamžitě, protože samozřejmě jak se vyvíjí společnost, technika, jak se snažíme usilovat o co největší materiální využití všech věcí, které nepotřebujeme, k tomu, aby ukládané odpady měly co nejmenší objem a byly co nejméně nebezpečné, tak vývoj tímto směrem jde. Nediskutovat o tom, neřešit ho byť třeba jen dílčími opatřeními, se mi zdá trochu scestné. Ale nebudu to pitvat, to je debata na delší dobu a s podstatně širší pestrostí názorů i lidí a firem, které jsou zainteresovány.

Z mé strany k tomu, co zde bylo řečeno k zákonu, je to už úplně vše.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Kdo se dále hlásí do rozpravy? Nikdo, rozpravu končím.

Budeme se moci věnovat hlasování. Přivolávám naše kolegy a zároveň prosím, aby nás s návrhem na proceduru seznámil pan poslanec Rudolf Tomíček. Prosím.

 

Poslanec Rudolf Tomíček: Děkuji. Po několika jednáních jsme došli ve skupině zástupců jednotlivých politických subjektů k názoru, že nejlepší bude při hlasování postupovat takto. Za prvé - budeme hlasovat společně o návrzích výboru pro regionální rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí, a to A1, A2 a A3 dohromady, protože tvoří určitý aglomerát, který se vzájemně ovlivňuje. Pokud toto bude schváleno, potom je nehlasovatelný návrh E kolegy Zajíčka. Pokud nebude schváleno, potom se bude o návrhu kolegy Zajíčka hlasovat v druhém hlasování. Jako třetí hlasování by potom bylo hlasování o bodu A13 a A14, to si vymínil pan ministr životního prostředí. V dalším hlasování můžeme hlasovat společně o všech zbývajících bodech A, to znamená A4 až A12 a A15 až A19 výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Další hlasování bude o návrzích pana ministra Ambrozka, a to tak, že bod B1 se bude hlasovat zvlášť, další hlasování bude o bodech B2 až B8 dohromady. Potom již je to velice jednoduché. Další hlasování bude o návrhu C a potom D. Pokud se dostaneme až sem, čeká nás jen hlasování o zákonu jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji za tento návrh. Má někdo námitky proti tomu, abychom takto postupovali během hlasování? Nevidím námitku, proto proceduru schválíme v hlasování.

 

Zahajuji hlasování číslo 374. Kdo souhlasí s touto procedurou? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 374 z přítomných 152 bylo pro 129, proti nikdo. Proceduru jsme schválili.

 

Prosím pana zpravodaje, aby uvedl první návrh a poté samozřejmě řekl své stanovisko. O totéž požádám za navrhovatele paní poslankyni Šedivou. Prosím.

 

Poslanec Rudolf Tomíček: První hlasování bude o návrzích A1, A2 a A3 výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Mé stanovisko je kladné. (Navrhovatelka souhlasí.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování pořadové číslo 375. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 375 z přítomných 151 bylo pro 77, proti 38. Návrh byl přijat. (Probíhá kontrola hlasování.)

 

Námitka proti hlasování není. Budeme pokračovat dalším návrhem. Prosím pana zpravodaje o jeho uvedení.

 

Poslanec Rudolf Tomíček: Děkuji. Schválili jsme body A1, A2 a A3. Jak jsem oznamoval, pokud jsme schválili, je nehlasovatelný návrh kolegy Zajíčka pod písmenem E.

Přistoupíme k dalšímu hlasování o bodech A13 a A14. Doporučuji. (Navrhovatelka doporučuje.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování 376. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 376 z přítomných 152 bylo pro 81, proti 37. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Rudolf Tomíček: Nyní budeme hlasovat o všech zbývajících bodech A, to znamená A4 až 12 a A15 až A19 výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Doporučuji. (Navrhovatelka doporučuje.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování číslo 377. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 377 z přítomných 153 bylo 139 pro, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Rudolf Tomíček: Dostali jsme se k bodu B. Jak jsem avizoval, to jsou návrhy pana ministra Ambrozka. Budeme hlasovat nejdříve o jeho návrhu B1. V tomto případě nechám na vůli Sněmovny. (Navrhovatelka doporučuje.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování 378. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 378 z přítomných 153 bylo 74 pro, proti nikdo. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Rudolf Tomíček: Dostáváme se k dalším návrhům B kolegy Ambrozka, a to B2 až B8. Doporučuji. (Navrhovatelka doporučuje.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování 379. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 379 z přítomných 153 bylo 143 pro, proti jeden. Návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP