Neautorizováno !


 

(11.00 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Dalším přihlášeným je pan kolega Vrbík.

 

Poslanec Tomáš Vrbík: Děkuji za slovo. Vážené dámy, vážení pánové, mám jeden velmi krátký pozměňovací návrh, skoro na úrovni legislativně technické, pak mám jednu poznámku.

Pozměňovací návrh se týká části 32 - Změna zákona, kterým se upravují některé spoluvlastnické vztahy k budovám a některé vlastnické vztahy k bytům a nebytovým prostorům a doplňují některé zákony, zákon o vlastnictví bytů. Týká se poznámky pod čarou 27a), kde se doplňují následující slova: "a zákon číslo 328/1991 Sb., o konkursu a vyrovnání, ve znění pozdějších předpisů".

Důvod je jediný: Tato novela zákona odkazuje na nový insolvenční zákon, nicméně v tomto případě bude třeba uplatňovat i u probíhajících konkursů stávající zákon o konkursu a vyrovnání. Proto je potřeba, aby insolvenční správce měl odkaz na postup nejen podle nového, ale i podle starého zákona. To je jeden pozměňovací návrh.

Druhá poznámka - k návrhu pana poslance Koudelky, kterým mění trestní zákoník. Chci pouze říci, že mám obavu, že návrh, jak je předložen, minimálně vyvolá diskusi nad ústavností řešení novely, protože tak jak je předložen, novelizujeme trestní zákoník, který ještě nevstoupil v platnost. Samozřejmě nevím, ale podle signálů, které debatu o tomto problému provázejí, především senátoři a někteří odborníci mají pochybnosti nad řešením tohoto problému tímto způsoben. Osobně jsem přesvědčen, že v podstatě jedině ústavně konformním řešením problému je vzít tuto novelu paragrafu řešící tunelování a načíst ji spolu s celou novelou trestního zákona. Pak by to bylo řešení, protože v tu chvíli bychom rozhodovali o celém novém trestním zákoně. Myslím, že cesta novelizace jednoho paragrafu u zákona, který ještě nevstoupil v platnost, minimálně vyvolá velké diskuse nad tímto tématem.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Slovo má paní kolegyně Dundáčková, připraví se pan poslanec Janeček.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych po námitce uplatněné panem poslancem Býčkem načetla celé znění pozměňovacích návrhů vztahujících se k části 22, kterou se mění zákon číslo 358/1992 Sb., o notářích a jejich činnosti (notářský řád), ve znění pozdějších předpisů.

Bod 1. V § 7 odstavec 2 ve druhé větě se část věty za středníkem, která zní "z jiné právní praxe může započítat nejvýše dva roky", včetně středníku zrušuje.

Bod 2. V § 24 odstavec 1 se věta druhá nahrazuje větami, které znějí: "Při tomto zastupování jedná kandidát jménem notáře, kterého zastupuje. Podepisuje svým jménem a u podpisu uvede, kterého notáře zastupuje; používá úředního razítka notáře, kterého zastupuje. Ustanovení § 15 odstavec 1 platí obdobně."

Bod 3.V § 26 odstavec 2 se slova "dva roky" nahrazují slovy "jeden rok".

Bod 4. V § 48 odstavec 1 písmeno b) zní: "b) pokuta až do výše stonásobku minimální měsíční mzdy stanovené zvláštním právním předpisem". Nad slovem "předpisem" je poznámka 4d. Poznámka pod čarou 4d zní: Nařízení vlády číslo 303/1995 Sb., o minimální mzdě, ve znění pozdějších předpisů.

Bod 5. V § 49 odstavec 3 se slovo "tří" nahrazuje slovem "šesti" a slova "jednoho roku" se nahrazují slovy "dvou roků".

Bod 6. V § 50 odstavec 1 se slova "písmeno a) a b) zrušují".

Bod 7. V § 50 se odstavec 3 včetně poznámky pod čarou číslo 3 zrušuje.

Bod 8. V § 51 se věta druhá nahrazuje větou: "Ustanovení § 49 odstavec 3 a § 50 platí obdobně."

Bod 9. V § 72 odstavec 1 písmeno i) včetně poznámky pod čarou číslo 4c zní: "i) o provedení úkonů a splnění formalit podle nařízení Rady Evropské unie o evropské společnosti a nařízení Rady Evropské unie o evropské družstevní společnosti a zákonů vydaných k jejich provedení". Nad slovem "provedení" je poznámka 4c - zákon číslo 627/2004 Sb., o evropské společnosti, a zákon číslo 206 (není uvedeno lomené číslo), o evropské družstevní společnosti. Jedná se o odkaz vztahující se k novelám zákonů, které jsme probírali na této schůzi. Proto tam číslo zákona není dosud uvedeno.

Bod 10. Za § 80f se vkládá nový § 80g, který včetně nadpisu zní: § 80g - nadpis: Notářský zápis o rozhodnutí ustavujících orgánů zakládaných právnických osob.

Odstavec 1. Notář sepíše notářský zápis o rozhodnutí ustavujících orgánů zakládaných právnických osob, stanoví-li tak zvláštní předpis.

Odstavec 2. Při sepisování notářského zápisu podle odstavce 1 notář postupuje přiměřeně podle § 80a až 80e. Ustanovení § 71 platí obdobně a ustanovení paragrafů 64 až 69 platí přiměřeně.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP