Neautorizováno !


 

(18.30 hodin)

Poslanec Oldřich Vojíř: Pane předsedající, děkuji mnohokrát. Já chci zmínit jen určitou poznámku, která je, myslím, na místě. Rozumím tomu, že když je někdo v nemocnici nebo vážně nemocen, může být někým nahrazen nebo mohou nastat situace, že může být i takzvaně vypárován. Jsou hlasování, která k tomu prostě nejsou možná. Je-li to náhlá indispozice nebo něco podobného, také tomu rozumím, a pokud je to tak, tak proti tomu nic v tomto konkrétním jednom případě nemám.

Ale musím říci jednu věc. Velmi často se tady stává, že každé ráno, každé ráno se přesouvají body, tři, čtyři, pět i více. Přesouvají se hlasování podle toho, jak se to vládní či poslanecké většině, protože rozumím, že jsou dvě většiny, jedna vládní a jedna vždycky poslanecká, podle toho, jak se to hodí, tak se přesouvají hlasování tak, aby ty či ony většiny byly pohromadě. A já musím říci, že opravdu je to manipulace. Já musím říci, že i předchozí hlasování - a já ho respektuji, jak dopadlo - bylo o tom, že bylo 97 hlasů, bylo zapotřebí 101, ale bylo zajímavé, že najednou jich bylo 101 po druhém hlasování. Já jsem vždy za sebe říkal, že když se splete jeden člověk a chybí jeden hlas, tak je to legitimní. Ale není možné, abychom dělali to, co se tady děje. Zpochybňuje se hlasování, jak se chce, účelově, přesouvají se body účelově a jedná se účelově.

Tak nám holt sdělte a dohodněte se konečně, vládní koalice, ať už ta, co vládne, respektive ta sněmovní, to znamená sociální demokracie a komunisté, o tom, jak v té Sněmovně opravdu chcete jednat. Já rozumím, že chcete vyhrát v této Sněmovně a zválcovat všechny, ale já si myslím, že ve volbách to bude všem, a především vám, sečteno.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Samozřejmě dám slovo i předsedovi klubu KSČM Pavlu Kováčikovi. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo, pane předsedající. Paní a pánové, musím, byť stručně, reagovat na zmínku o takzvané sněmovní koalici. Antidiskriminační zákon, tak jak je předložen, jsme v Poslanecké sněmovně nepodpořili zejména z toho důvodu, že ponechává diskriminaci poměrně značné skupiny obyvatel, občanů České republiky tím, že nebyl přijat pozměňovací návrh kolegyně Rujbrové, která navrhovala zrušit vyspělý (?) diskriminační lustrační zákon. I v tomto případě, kdy se má znovu hlasovat o antidiskriminačním zákoně, přestože jsou tam věci, které stojí za podporu, které jsou doopravdy kvalitní a které doopravdy přispívají ke zmírnění tlaku diskriminačního na některé skupiny občanů, tak proto, že na jiné skupiny občanů diskriminaci ponechávají, nebudeme, a to ze zásadních důvodů, antidiskriminační zákon podporovat. Proto nechápu zmínku pana kolegy Vojíře o oné takzvané sněmovní koalici ČSSD - KSČM.

Důvod, pro který pan kolega, předseda klubu sociální demokracie Michal Hašek, navrhl ono přerušení, však chápu a chápu ho velmi dobře a chápu ho velmi lidsky. Nejsme všichni mladí, nejsme všichni zdraví. Jsou mezi námi lidé, a teď uvedu příklad Roberta Kopeckého, kteří na to hlasování přijdou z nemocničního lůžka. Ale někteří lidé ani z toho nemocničního lůžka se nemohou zvednout, aby mezi nás přišli, a myslím si, že je seriózní, že je džentlmensky v pohodě, jak se říká mezi mladými lidmi, abychom i těmto lidem umožnili, aby na hlasování přišli. Říkám to při plném vědomí, říkám to za nesouhlasu s antidiskriminačním zákonem v tom znění, ve kterém je.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu předsedovi Kováčikovi za jeho vyjádření. Nikdo s přednostním právem se nehlásí.

Nechám tedy hlasovat o návrhu pana předsedy klubu České strany sociálně demokratické Michala Haška na přerušení projednávání bodu číslo 6. Všechny jsem vás odhlásil. Přihlaste se svými hlasovacími kartami.

 

O tomto procedurálním návrhu budeme hlasovat v hlasování pořadové číslo 312, které jsem zahájil. Ptám se, kdo je pro. (Nesouhlasná odezva ze sálu.) Ale já jsem vás odhlásil a přihlašování běželo normálně. (Opět nesouhlas z lavic.) Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 312 z přítomných 152 pro 109, proti 11. Procedurální návrh byl přijat. Bod číslo 6 byl přerušen.

 

Pokračujeme tedy bodem číslo 7, jde o

 

7.
Návrh zákona, kterým se mění některé zákony
v souvislosti s přijetím antidiskriminačního zákona
/sněmovní tisk 867/5/ - zamítnutý Senátem

 

Hlásí se pan předseda Michal Hašek ještě jednou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji. Děkuji také všem, kteří hlasovali v předchozím hlasování o přerušení a pochopili důvody, pro které jsem o ně žádal. A z logických důvodů žádám také o přerušení tohoto bodu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, ano. Pan poslanec Petr Pleva. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Pleva: Já bych se chtěl zeptat vaším prostřednictvím, pane předsedající, ctěných kolegů ze sociální demokracie, proč tedy žádali o to, abychom hlasovali i po 19. hodině, když se jim nechce pracovat a nejsou tady.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: No, pane kolego, to vaše vyjádření musím brát jako velmi nekorektní. Protože paní poslankyně Nováková tady je řádně omluvena a vy minimálně jako dlouholetý kolega z Poslanecké sněmovny víte, že její zdravotní stav je takový. Tohle opravdu nebylo fér. Věřte mi, že bych se nepustil do rozpravy s vámi z tohoto místa jinak.

 

Poslanec Petr Pleva: Já samozřejmě vím, že paní kolegyně Nováková je nemocná, je řádně omluvená. Jenom také vím, že byla řádně omluvená už tehdy, když někdo navrhoval, abychom jednali po 19. hodině.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Rozhodneme o přerušení bodu číslo 7, tak jak bylo navrženo, procedurálně bez rozpravy. A budeme pokračovat dalšími body, které nám vrátil nebo zamítl Senát.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 313. Ptám se, kdo je pro návrh pana poslance Michala Haška. (Hluk v sále.) Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 313 z přítomných 154 pro 115, proti 12. Návrh byl přijat.

 

Děkuji panu senátoru Volnému. Děkuji panu místopředsedovi vlády a ministru spravedlnosti Pavlu Němcovi. Končím projednávání zákonů vrácených a zamítnutých Senátem s tím, že byly body 6 a 7 přerušeny.

 

Budeme pokračovat v našem pořadu schůze, a to bodem 121. Tím je

 

121.
Návrh poslanců Václava Votavy a dalších na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů,
zákon č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů
a zákon č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 972/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujali svá místa za navrhovatele pan poslanec Václav Votava a zpravodaj výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí pan poslanec Tomáš Kvapil. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 972/2.

Otevírám rozpravu a konstatuji, že do ní nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, jestli se hlásí někdo z místa. Nikoho nevidím. Pokud se nikdo nehlásí, rozpravu končím.

O závěrečné slovo je zájem? Není tomu tak.

Přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Za těchto okolností žádám zpravodaje, aby oznámil postup při hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřil. Prosím, pane zpravodaji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP