Neautorizováno !


 

(18.20 hodin)
(pokračuje Filip)

Budu se ptát na stanoviska poslankyně Zuzky Rujbrové, Marka Bendy a Anny Čurdové, zpravodajů petičního výboru, ústavněprávního výboru a stálé komise Poslanecké sněmovny pro rodinu a rovné příležitosti.

Pane místopředsedo vlády, máte slovo. (V sále je stále hluk.) Prosím poslance a poslankyně, aby nerušili vystoupení pana místopředsedy vlády a ministra spravedlnosti Pavla Němce.

 

Místopředseda vlády a ministr spravedlnosti ČR Pavel Němec: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, máme před sebou opakované hlasování o zákonu o rovném zacházení a o právních prostředcích ochrany před diskriminací a v následujícím sněmovním tisku zákony doprovodné. Já na ně odkazuji, abych poté nemusel vystupovat znovu s úvodním slovem. Tento zákon byl Poslaneckou sněmovnou projednán a Senát tento návrh zamítl.

Jenom bych připomněl, čím se tento zákon zabývá. Tento zákon se zabývá vlastně implementací mezinárodních závazků České republiky, kterými je Česká republika vázána, a zavádí je do právního řádu České republiky. Musím říci, že už v této době jsme ve zpoždění v zavádění mezinárodních závazků do našeho právního řádu. (Hluk v sále.) Proto navrhuji, aby Poslanecká sněmovna setrvala na svém názoru a schválila návrh antidiskriminačního zákona a současně návrh zákonů doprovodných, které jsou součástí následujícího sněmovního tisku.

Vzhledem k hluku v jednacím sále se omezuji na toto krátké vystoupení a nebudu se zabývat dalšími podrobnostmi. Připadá mi to nevhodné v takto rušném sále.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane ministře, že jste tak tolerantní k poslancům.

Vážené paní kolegyně, páni kolegové, před nedlouhou dobou jsme si schválili jednání i po 19. hodině. Důvod je prostý - chceme aspoň ve druhém týdnu jednání Poslanecké sněmovny doprojednat některé věci, které se týkají těch zákonů, které se nám vrátily ze Senátu nebo je vrátil prezident republiky. Myslím, že nemá žádný smysl, abychom se zdržovali vlastní nekázní. Proto vás prosím o klid, a pokud nemáte zájem o projednávání této věci, své diskuse přeneste do předsálí.

Ptám se nyní zpravodajky petičního výboru paní poslankyně Zuzky Rujbrové, jestli se chce vyjádřit jako zpravodaj petičního výboru. Není tomu tak. Pan poslanec Marek Benda se chce vyjádřit jako zpravodaj? Nechce se vyjádřit. Paní poslankyně Anna Čurdová jako zpravodaj se také nechce vyjádřit. Dobře.

Otevírám rozpravu. Jako první vystoupí v rozpravě pan senátor Jaromír Volný, připraví se paní poslankyně Zuzka Rujbrová.

Pane senátore, ještě než vám dám slovo, požádám znovu Sněmovnu o klid. Pokud opravdu máte zájem diskutovat jinou věc, než je antidiskriminační zákon, prosím, své diskuse přeneste do předsálí a nechte našeho kolegu ze Senátu Parlamentu České republiky přednést své stanovisko. Žádám o to všechny poslance, kteří nejsou na svých místech a jsou v uličkách Poslanecké sněmovny. Děkuji.

Prosím, pane senátore, máte slovo.

 

Senátor Jaromír Volný: Dámy a pánové, mám-li charakterizovat důvody, pro které Senát zamítl návrh tohoto zákona, označil bych je jako filozoficko-politické a krátce bych zopakoval tři okruhy problémů, které tam senátoři viděli.

Za prvé, pro většinu senátorů je nepřijatelný institut tzv. pozitivní diskriminace, který se v textu návrhu zákona nazývá pozitivním opatřením.

Za druhé, celý text je velmi nevhodně zpracován po jazykové stránce. Některé pasáže jsou pouze naprosto bezduchými překlady pojmů a pasáží z cizích jazyků, což ostatně zástupkyně navrhovatele na jednání ústavněprávního výboru Senátu připustila. Nejtypičtějším příkladem je např. slovní spojení "osoba, jejíž kvality jsou vyšší". Tento pojem se objevuje v § 6 odst. 2 písm. a). Tento termín je v českém jazykovém prostředí naprosto nepřijatelný, neboť takovéto terminologické rozlišování mezi osobami vyšší kvality a nižší kvality bez dalšího zpřesnění, že se jedná o kvality např. odborné či obdobné jiné, se již blíží nebo jsou analogické bohužel způsobu vyjadřování Adolfa Hitlera v jeho neblaze proslulém díle Mein Kampf. Čili takto bychom texty zákonů v našem jazykovém prostředí psát neměli.

Třetím okruhem problémů, který vedl senátory k zamítnutí tohoto návrhu zákona, je zásah do působnosti veřejného ochránce práv tím, že institucionální zajištění této problematiky svěřuje do jeho kompetence. Tím se totiž prolamuje dosavadní výhradní působení ochránce směrem ke státní sféře a svěřuje se mu kompetence i vůči nestátním subjektům včetně fyzických osob.

Dámy a pánové, já jsem chtěl uvést ještě tři příklady z vlastního textu zákona, jak je nevhodně napsán, ale protože atmosféra v tomto sále po projednávání předchozího zajímavého bodu je taková, jaká je, tak už to dělat nebudu a uzavřu své vyjádření tím, že to byly tyto filozoficko-politické důvody, které vedly Senát k zamítnutí tohoto návrhu zákona.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane senátore, za vaše stanovisko. Do rozpravy se přihlásila paní poslankyně Zuzka Rujbrová, ale ještě před ní pan poslanec Michal Hašek jako předseda klubu sociální demokracie.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Dovolte mi, abych jménem poslaneckého klubu sociální demokracie navrhl přerušení tohoto bodu. Krátké odůvodnění pro všechny kolegy z Poslanecké sněmovny: Jak víte, pro hlasování o zákonu zamítnutém Senátem je třeba 101 hlasů. Zdravotní stav jedné z našich kolegyň bohužel neumožňuje její účast na hlasování na této schůzi Poslanecké sněmovny, a já proto navrhuji, ještě jednou to opakuji - a žádám, pane předsedající, aby na mě nepokřikovali poslanci z pravé části sálu…!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane předsedo, já vás přeruším a požádám vás všechny znovu o klid. Já chápu, že je vzrušená atmosféra, ale přesto to nikoho neopravňuje, pokud mu nebylo uděleno slovo, aby vykřikoval ze svého místa nebo odkudkoli ze sněmovny na toho, kdo uděleno slovo má. Myslím si, že jsme minimálně dospělí a že máme aspoň ty základní normy chování a nebudeme se chovat jako na pastvě, ale v Poslanecké sněmovně. Až se uklidníte, já znovu udělím panu předsedovi Haškovi slovo. (Stále hluk.) Ale opravdu žádám sněmovnu o klid. Nebo přeruším jednání o své vůli jako předsedající, přestože je odhlasováno, že budeme jednat i po 19. hodině. Prosím o to i kolegu Kavana a Laštůvku, pana ministra financí, pana kolegu Doktora a ostatní.

Prosím, pane předsedo, pokračujte.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji. Já jen zopakuji svůj návrh. Navrhuji tedy přerušení projednávání tohoto bodu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Já to tedy odhlásím. O tomto procedurálním návrhu rozhodneme bez rozpravy. Ale vím, že kolega Vojíř zastupuje předsedu klubu ODS, tak ho nechám samozřejmě promluvit. Prosím, pane kolego, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP