Neautorizováno !


 

(9.40 hodin)
(pokračuje Mejstřík)

Já jsem včera velice pozorně sledoval rozpravu k návrhu zákona pana poslance Janečka o demokratickém odboji. Pan poslanec Janeček prohlásil, že v této zemi vítězí gauneři, že v této Poslanecké sněmovně zavládl duch Klementa Gottwalda. Dámy a pánové, je hanba, že tato strana může v Českém parlamentě pořád ještě existovat.

Dámy a pánové, my máme dost zkušeností s tím, co komunismus znamená. Dámy a pánové, já vás prosím, podpořte novelu trestního zákona tak, jak jsem ji předložil. Myslím si, že jsme k tomu povinováni všem těm lidem, kteří v roce 1989 stáli proti tehdejší nomenklatuře. Protože tito pánové (ukazuje směrem ke klubu KSČM) nejsou nic jiného, než KSČ v bleděrudém.

Děkuji za pozornost. (Výkřiky nesouhlasu z poslaneckého klubu KSČM.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji panu senátorovi Mejstříkovi za úvod k tomuto bodu programu. Jako dalšímu dávám slovo panu senátorovi Štětinovi.

 

Senátor Jaromír Štětina: Dobrý den, vážená paní předsedající, děkuji vám, dobrý den vážené dámy a pánové.

Než řeknu, co jsem chtěl, chtěl bych vyjádřit podivení nad tím, že při slovech mého předřečníka o mrtvých a lidských tragédiích zazněl z této tribuny jízlivý a arogantní smích. Já jsem zvyklý, že když se mluví o mrtvých, že alespoň člověk smekne čepici.

Já bych také rád podpořil novelu onoho paragrafu 260, jak ji předložil kolega Mejstřík spolu s námi. Tato novela, kdyby byla přijata, tak se dotkne zjevně celé řady extremistických organizací, stran a hnutí v našem státě na obou stranách politického spektra. Ale všichni víme, že nejvíce by se dotkla té největší extremistické organizace - a to je KSČM.

Já bych se pokusil jednou větou KSČM charakterizovat: KSČM je stranou protiústavní.

Toto je, dámy a pánové, ústava našeho státu (ukazuje). Já si dovolím vám ocitovat článek pět hlavy jedna naší ústavy. Článek pět říká: "Politický systém je založen na dobrovolném vzniku a volné soutěži politických stran respektujících základní demokratické principy a odmítajících násilí jako prostředek prosazení svých zájmů." - Znovu tedy opakuji: těch stran, které odmítají násilí jako prostředek prosazování svých zájmů.

KSČM neodmítla násilí v minulosti a bohužel ho neodmítá ani pro budoucnost. Určitě vy, kteří se zabýváte hlouběji činností KSČM, znáte programová prohlášení KSČM. Například programové prohlášení KSČM pro období do 7. sjezdu, které bylo přijato na 6. sjezdu v květnu roku 2004 - to znamená, že nyní je aktuální a platné - říká doslova, cituji: "KSČM nadále opírá svou politiku o Marxovu tezi, že svět nelze jen vykládat, ale je nutno jej změnit." - Tedy nejen vykládat, ale je nutno jej změnit!

Vy všichni, kteří jste stejně jako já, a zejména vy, pánové (ukazuje směrem ke klubu KSČM), studovali marxismus-leninismus, vzpomeňte si na základní bibli vašeho hnutí, což je Komunistický manifest Karla Marxe, kterého absolutně označujete za pilíř vaší činnosti a vaší ideologie. Já vám připomenu, jaké návody vám Karel Marx dává.

Říká například: "Komunisté pokládají za nedůstojné, aby tajili své názory a úmysly. Prohlašují otevřeně, že jejich cílů lze dosáhnout jen násilným svržením celého dosavadního systému." Nebo: "Proletariát využije svého politického panství k tomu, aby postupně vyrval buržoazii všechen kapitál, soustředil všechny výrobní nástroje v rukou státu, tj. proletariátu zorganizovaného v panující třídu, a co nejrychleji rozložil sumu výrobních sil. To se ovšem může stát nejprve jen despotickými zásahy do vlastnického práva." - A mohl bych takto pokračovat v bibli komunismu v podstatě nekonečně.

Já si myslím, že přijetí oné novely, kterou nyní předkládáme, nám pomůže nějakým způsobem reflektovat existenci KSČM jako následnice KSČ.

Já se proto v tuto chvíli obracím především na poslance sociální demokracie, poněvadž novela leží především v jejich rukou. Zvedněte pro tuto novelu hlas a prokažte, že jsou mezi vámi poslanci, kteří ještě nezapomněli, jaký je rozdíl mezi sociálním demokratem a komunistou. Komunista chce používat násilí pro prosazení svých cílů, sociální demokrat chce postupovat parlamentní cestou. Zvedněte prosím ruku pro tuto novelu.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Nyní prosím, aby se slova ujala zpravodajka pro prvé čtení paní poslankyně Vlasta Parkanová.

 

Poslankyně Vlasta Parkanová: Děkuji za slovo. Kolegyně a kolegové, vážená paní předsedající, ve své zpravodajské zprávě chci uvést, že předloženým návrhem se v hlavě deset paragrafu 260 trestního zákona doplňují termíny "komunismus" a "nacismus" jako příkladný výčet hnutí, která spolu s jinými podobnými hnutími prokazatelně směřují k potlačení práv a svobod člověka nebo hlásají národnostní, rasovou, náboženskou či třídní zášť nebo zášť vůči jiné skupině osob. Vzhledem k tomu, že pojem komunismus a nacismus je užit i v navazujícím paragrafu 261a trestního zákona, který stanovuje sankci za popírání, zpochybňování, schvalování nebo snahu ospravedlnit nacistické nebo komunistické genocidium nebo jiné zločiny nacistů nebo komunistů proti lidskosti, lze považovat uvedení těchto pojmů i v paragrafu 260 za logické, a v této věci tedy musím nesouhlasit se stanoviskem vlády, které je k tomuto návrhu zákona odmítavé.

V rámci zpravodajské zprávy chci připomenout, že na této schůzi budeme hlasovat o novém trestním kodexu, a aniž bych chtěla v tuto chvíli jakkoli předjímat osud nového návrhu trestního zákoníku, domnívám se, že ani jeho případné přijetí nebrání projednání této novely. Jedná se o jednoduchou novelu platného ustanovení, které bylo beze změny převzato i do nového návrhu trestního zákoníku, a v průběhu druhého čtení tohoto návrhu lze tento eventuálně transformovat v novelu nového trestního zákoníku.

Tolik moje zpravodajská zpráva. Svůj osobní postoj k tomuto návrhu bych ráda vyjádřila v obecné rozpravě a do této rozpravy se tímto, paní předsedající, hlásím.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Otevírám tedy obecnou rozpravu, a paní zpravodajko, máte přednostní právo vystoupit v rozpravě. Ptám se vás tedy, zda chcete vystoupit hned. (Ano.) Prosím, máte tedy slovo. Celkem mám čtyři písemné přihlášky.

 

Poslankyně Vlasta Parkanová: Kolegyně a kolegové, ve zpravodajské zprávě jsem řekla, že nesouhlasím s odmítavým stanoviskem vlády k tomuto návrhu zákona. Já bych se ale nejprve ráda vyjádřila k tomu, co předkladatelé uvádějí ve zvláštní části důvodové zprávy a co asi nejlépe vystihuje očekávání, které tento návrh zákona provází.

Cituji tedy ze zpravodajské (míněno důvodové?) zprávy: "Za propagaci komunismu či nacismu je třeba považovat i přijetí označení politického uskupení takovým názvem." Důvodová zpráva k návrhu zákona, jak známo, není žádný výkladový imperativ pro orgány činné v trestním řízení, a tím méně pro soudy. Osobně se domnívám, že toto konstatování, musím to tak říci, je spíše zbožným přáním předkladatelů než reálným důsledkem přijetí této novely trestního zákona.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP