Neautorizováno !


 

(9.50 hodin)
(pokračuje Hovorka)

6. § 4 zní:

Odstavec 1: Výrobce, dovozce, vývozce, prodejce pohonných hmot a provozovatel je povinen každoročně do 28. února předat Ministerstvu průmyslu a obchodu (dále jen "ministerstvo") souhrnnou zprávu o množství složení jednotlivých druhů pohonných hmot jím vyrobených, dovezených, vyvezených, prodaných nebo vydaných v předchozím kalendářním roce. V souhrnné zprávě provozovatele více čerpacích nebo výdejních stanic jsou tyto údaje uvedeny pro každou čerpací nebo výdejní stanici zvlášť. Prováděcí předpis stanoví údaje, které musí být v souhrnné zprávě obsaženy.

Odstavec 2: Prodejce pohonných hmot a provozovatel je povinen na výzvu České obchodní inspekci prokázat způsob nabytí a původ jím prodávaných nebo vydávaných pohonných hmot.

Odstavec 3: Ustanovení odstavců 1 a 2 se nevztahuje na čerpací stanice nebo výdejní stanice, na kterých se prodávají nebo vydávají pohonné hmoty výlučně pro pohon vozidel ozbrojených sil, odkaz na poznámku pod čarou 3, nebo vozidel určených k plnění úkolů zpravodajských služeb, odkaz na poznámku pod čarou 4.

7. V § 5 odst. 1 začátek textu zní: "Prodej pohonných hmot …" atd.

8. V § 5 odst. 5 začátek textu zní: "(5) Na čerpací stanici a na výdejní stanici je zakázáno …" atd.

9. V § 5 se za odstavec 8 doplňuje nový odstavec 9 který zní: (9) Na výdejní stanici se vztahují pouze ustanovení odstavce 2 písmeno b), c) a j), odstavec 3, 6 a 7. Provozovatel výdejní stanice musí dále prokázat, že je zajištěna přiměřená protipožární ochrana 6c) a ochrana života a zdraví osob, jejich majetku a životního prostředí."

10. V § 6 název zní: "Evidence čerpacích a výdejních stanic."

11. § 6 odstavec 1 zní: "Ministerstvo vede evidenci čerpacích stanic a evidenci výdejních stanic. Evidence jsou neveřejné a jsou vedeny v elektronické podobě; údaje z nich se zpřístupňují ostatním správním orgánům, a to v rozsahu nezbytném ke splnění účelu, k němuž jsou požadovány."

12. V § 6 se přidává nový odstavec 5, který zní: "Ustanovení odstavců 2, 3 a 4 se použijí na evidenci výdejních stanic obdobně."

13. V § 7 odst. 1 písm. a) zní: "a) vede evidenci čerpacích stanic, evidenci výdejních stanic a zpřístupňuje údaje z těchto evidencí ostatním správním orgánům,".

14. V § 7 ost. 2 písm. b) se za slova "odst. 1" vkládají slova " , § 4 odst. 2".

15. V § 7 se doplňuje nový odstavec 5, který zní: (5) Stavební úřad rozhoduje o udělení povolení provozu výdejní stanice a o jejím zrušení podle § 5 odst. 9."

16. V § 8 písm. d) začátek textu zní: "d) jako vlastník čerpací stanice nebo výdejní stanice, nejde-li o čerpací nebo výdejní stanici uvedenou …" atd.

17. V § 9 odst. 1 písmeno h) se slova "§ 4 odst. 2" nahrazují slovy "§ 4 odst. 3".

18. V § 8 písm. b) a e), § 9 v písm. c), g), h), i) a v § 12 v odst. 3 se za slovo "čerpací" doplní slova "nebo výdejní".

19. V § 9 se na konci odstavce 1 tečka nahrazuje čárkou a doplňuje písmeno j), které zní: "jako prodejce pohonných hmot nebo provozovatel, nejde-li o čerpací nebo výdejní stanici uvedenou v § 4 odst. 3, neprokáže způsob nabytí a původ jím prodávaných pohonných hmot podle § 4 odst. 2."

20. V § 9 ost. 1 písm. e), f), h) se za slovem "provozovatel" slova "čerpací stanice" škrtají.

21. V § 9 odst. 2 se slova "písm. h)" nahrazují slovy "písm.h) a j)".

22. V § 10 odst. 4 písm. a) se slova " a i)" nahrazují slovy "i) a j)".

23. V § 12 se v odst. 1 za slovy "dovozce, vývozce" pokračuje slovy "prodejce pohonných hmot a provozovatel předloží poprvé za kalendářní rok 2006, a to do 28. února 2007."

24. V § 12 odst. 2 se slova "nebo vydávat" škrtají.

25. V § 12 v odst. 4 začátek textu zní: "Vlastník čerpací stanice a vlastník výdejní stanice, která …" atd.

26. V části třetí Změna zákona o pozemních komunikacích se v § 14 za slovo "čerpací" doplňují slova "nebo výdejní".

Zdůvodnění: Navrhovaná úprava sleduje zachování jednodušších podmínek pro zemědělce, lesníky, stavební firmy a jim podobné podnikatele, kteří pohonné hmoty ze svých výdejních stanic používají pouze pro účely své vlastní činnosti, nikoliv k volnému prodeji. Další se týká kontroly původu nabytí pohonných hmot.

Děkuji za pozornost a omlouvám se, že jsem zdržel sněmovnu.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Kdo se ještě hlásí? Pan kolega Schling.

 

Poslanec Jaromír Schling: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych přednesl dva stručné pozměňovací návrhy, které směřují k tomu, o čem tady bylo debatováno, to je k tomu, aby výdej z tzv. mobilních stanic byl opravdu jenom výdejem, a nikoliv veřejným prodejem. Sněmovna si bude moci vybrat, zda liberalizovat způsob prodeje, či ho nechat omezený. Můj názor je, že by se příliš liberalizovat neměl, a to zvláště u stanic pro výdej plynných pohonných hmot, protože na rozdíl od benzinů a nafty, které jsou vidět v případě úniku, plyn vidět není, a pokud liberalizujeme tento způsob prodeje, dočkáme se asi špatných konců.

Nyní pozměňovací návrhy k vládnímu návrhu.

V § 2 písm. d) zní: "d) Čerpací stanicí pohonných hmot (dále jen čerpací stanice) je stavba podle stavebního zákona, v níž se pohonná hmota prodává do palivové nádrže vozidla ze stacionární skladovací nádrže prostřednictvím výdejního stojanu spojeného se zemí pevným základem."

Dále v § 2 doplnit nové písmeno i), které zní: "i) jiným zařízením zařízení, z něhož se pohonná hmota vydává do palivové nádrže vozidla a které není čerpací stanicí".

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Kdo se další hlásí do podrobné rozpravy? Slovo má pan kolega Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji, pane místopředsedo, už není třeba.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vzhledem k tomu, že se nikdo nehlásí, podrobnou rozpravu končím a tím také končím druhé čtení tohoto návrhu zákona. Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo 50, kterým je

 

50.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 44/1988 Sb., o ochraně
a využití nerostného bohatství (horní zákon), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1132/ - druhé čtení

 

I tento návrh z pověření vlády uvede ministr průmyslu a obchodu Milan Urban.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP