Neautorizováno !


 

(9.40 hodin)
(pokračuje Hovorka)

Další věc, kterou je podle mého názoru třeba vyřešit, je záležitost výdeje pohonných hmot pro vlastní potřebu, například v případě zemědělských nebo lesnických podniků, stavební mechanizace a podobně. Já jsem dostal na stůl návrh pana kolegy Kratochvíleho a přiznám se, že jsem s tímto návrhem nepracoval, protože jsem ho dostal až včera, ale mám také připraven pozměňovací návrh, který potom přečtu v podrobné rozpravě. Tímto se hlásím do podrobné rozpravy.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Kdo další se hlásí do obecné rozpravy? Pokud nikdo, obecnou rozpravu končím a otevírám podrobnou rozpravu, do které mám avizované přihlášky pana poslance Vymětala, pana poslance Kaly, v zastoupení pana poslance Filipa pana kolegy Dolejše. Prosím, pan poslanec Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Já už se toho raději nebudu dotýkat. (Poslanec Vymětal reaguje na statické výboje z mikrofonu.)

Dámy a pánové, můj pozměňovací návrh zní takto:

Za prvé. V části třetí § 14 písmeno h) se na konci doplňuje text: "v rozporu se zvláštními předpisy 21)". Doplňuje se poznámka, která zní: "21) např. zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, ve znění pozdějších předpisů, vyhláška č. 21/1979 Sb., kterou se určují vyhrazená plynová zařízení a stanoví některé podmínky k zajištění jejich bezpečnosti, ve znění pozdějších předpisů, ČSN 386405."

Podmíněně navrhuji v případě nepřijetí tohoto pozměňovacího návrhu z vládního návrhu zákona, tisk 1173, část třetí vypustit a část čtvrtou označit jako část třetí.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Slovo má pan kolega Kala, připraví se pan kolega Dolejš.

 

Poslanec Miloslav Kala: Děkuji za slovo. Přednesu dva pozměňovací návrhy k tisku 1173.

V § 2 se v písmenu d) doplňuje za tečku následující text: písmeno d) pokračuje: "ze stacionární skladovací nádrže prostřednictvím výdejního stojanu spojeného se zemí pevným základem".

V § 5 odst. 1 se nahrazuje stávající text textem: "Prodej pohonných hmot do palivové nádrže vozidla je povolen pouze z čerpací stanice, která je stavbou, splňuje požadavky stanovené zvláštními právními předpisy a českými technickými normami a její provoz byl povolen podle stavebního zákona."

To jsou dva pozměňovací návrhy. Ještě poznámku k tomu čerpání někde v lese a v zemědělství a podobně. Tam se samozřejmě nejedná o veřejný výdej, nejedná se o prodej a ten problém, o kterém tady hovoříme, není aktuální.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Slovo má pan kolega Dolejš, připraví se pan poslanec Kratochvíle, po něm pan kolega Hovorka.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Vida, mě to netluče.

Milé kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych přednesl konkrétní pozměňovací návrh, který v obecné rozpravě anoncoval kolega Filip.

Vládní návrh zákona o pohonných hmotách se mění takto. Původní článek IV se přeznačí na článek V a původní článek IV se nahrazuje novým článkem IV, který zní:

1. V § 2 odstavec 1 se za písmenem u) čárka nahrazuje tečkou a písmena v), w) a x) včetně poznámky pod čarou č. 3c a 3d se zrušují.

2. V § 3 odst. 10 je text, který zní: "Osoba uvádějící motorové benziny a motorovou naftu do volného daňového oběhu na území České republiky je povinna zajistit, aby jí uváděný sortiment motorového benzinu a motorové nafty obsahoval nejpozději od 1. ledna 2007 minimální podíl 3,7 % objemových biopaliv a každý z uvedených sortimentů samostatně nejpozději od 1. ledna 2010 minimální podíl 2,75 % objemových biopaliv."

3. V § 3 se odstavec 12 včetně poznámek pod čarou č. 7a a 7b zrušuje. Dosavadní odstavec 13 se označuje jako odstavec 12.

4. V § 37 se odstavec 4 zrušuje.

5. V § 40 se odstavec 14 zrušuje a dosavadní odstavce 15 až 20 se označují jako odstavce 14 až 19.

6. V § 40 v novém odstavci 14 (dosavadní odstavec 15) se slova "5 mil. Kč" nahrazují slovy "20 mil. Kč".

7. V § 45a včetně poznámky pod čarou č. 21b se zrušuje.

8. V § 55 se odstavec 4 zrušuje.

9. V § 55 odstavec 1 je text, který zní: "Vláda vydá nařízení k provedení § 4 odstavec 12, § 5 odstavec 12 a § 6 odstavec 9."

10. V § 55 odstavec 3 se slova "k provedení § 3 odstavec 13" nahrazují slovy "k provedení § 3 odstavec 12".

Všem, kteří mě sledovali, děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Oni sledovali i ti, kteří se tvářili, že nesledují.

Nyní má slovo pan kolega Kratochvíle, připraví se pan poslanec Kala.

 

Poslanec Karel Kratochvíle: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, přihlásil bych se k pozměňovacímu návrhu, který vám byl rozdán včera na stůl.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pan kolega Hovorka, prosím. (Námitka ze sálu.) Mám pocit, že pan kolega Kala svůj pozměňovací návrh už přednesl. Omlouvám se, pan kolega Hovorka, připraví se pan poslanec Kapoun.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Jak jsem avizoval, vážený pane předsedo, vážené dámy, vážení pánové, dovolím si přečíst pozměňovací návrh, který bude trochu delší, ale neměl jsem možnost ho připravit a dát na lavice.

Pozměňovací návrh k tisku 1173/1:

1. V § 1 písmeno c) zní: "evidenci čerpacích stanic pohonných hmot a výdejních stanic pohonných hmot".

2. V § 2 písmeno d) zní: "d) čerpací stanicí pohonných hmot (dále jen čerpací stanice) stavba nebo zařízení, z něhož se pohonná hmota prodává zpravidla do palivové nádrže vozidla".

3. V § 2 se za písmeno d) přidává nové písmeno e), které zní: "e) výdejní stanicí pohonných hmot (dále jen výdejní stanice) stavba nebo zařízení, z něhož se pohonná hmota vydává do palivové nádrže vozidla a které není čerpací stanicí. Výdejní stanice slouží především k vydávání pohonných hmot do nádrží automobilů a mechanismů strojů majitele výdejní stanice. Prodej pohonných hmot z výdejní stanice je zakázán." Dosavadní písmena e) až h) se přejmenují na f) až i).

4. § 2 písmeno g) (dosavadní písmeno f)) zní: "g) provozovatelem čerpací stanice a provozovatelem výdejní stanice (dále jen provozovatel) osoba, která je vlastníkem pohonných hmot prodávaných na čerpací stanici; pokud vlastník čerpací nebo výdejní stanice neprokáže, kdo je vlastníkem pohonných hmot prodávaných na čerpací nebo výdejní stanici, má se za to, že provozovatelem je vlastník čerpací nebo výdejní stanice".

5. Za slovy "je její vlastník" se nahrazuje čárka středníkem a přidávají slova: "toto ustanovení se použije pro provozovatele výdejní stanice obdobně,".

***




Přihlásit/registrovat se do ISP