(13.00 hodin)
(pokračuje Janeček)

A já se ptám: Skutečně chceme za hrdiny tohoto národa a za ochránce demokracie označovat lidi, kteří v monstrprocesech posílali na smrt ty nejstatečnější a nejlepší syny a dcery tohoto národa? Skutečně o těchto lidech chceme říkat, že to je výkvět? Chceme říkat našim dětem, že pan plukovník Heliodor Píka, že paní dr. Horáková, že to byli hlupáci, protože přece kdyby se zapojili do komunistického hnutí, jistě by to se svým nadáním a se svou inteligencí dotáhnout daleko?

To, co je v tomto zákoně, to není trest. Já jsem to několikrát opakoval. Nedovolil bych si navrhovat nějaké potrestání. To jediné, co tady je - a není to můj návrh, jsou to věci, které vadily anglickým pilotům, s nimiž jsem před lety zde hovořil, kteří mi vykládali, jak někteří jejich tzv. spolubojovníci s nimi v komunistických koncentrácích zacházeli - je, že oni byli natolik stateční a natolik mravně silní, že nežádali mstu ani nechtěli, aby někdo z těch, kteří je mučili, kteří jejich kolegy popravovali, aby se jim stalo totéž. Oni chtěli jedinou věc, přestat těmto zločincům děkovat, a chtěli, aby nebyli považováni za lidi, kteří mají stejné smýšlení a stejné hodnoty jako ti, kteří s nimi takto zacházeli.

Čili to je ten problém. Tady se nikomu nic neukládá, není to tak, jako když dodnes se prohánějí nacističtí zločinci za zločiny, které možná nedosahují té hrubosti a krutosti, kterých se dopustili někteří komunističtí zločinci. Ale jestliže víme, že nikdo z těchto komunistických zločinců fakticky potrestán nebyl, tak tady se nenavrhuje žádný trest, to opakuji, pouze se navrhuje, aby se jim přestalo děkovat. A není to tak, že bych si to vymyslel já, je to reflexe oněch diskusí.

A já se před těmito lidmi, kteří odmítli mstu a vycházejí z toho, že nebylo dosaženo spravedlnosti, a žádají jen jedno, aby se těmto zločincům přestalo děkovat, a já se před těmito lidmi hluboce a hluboce skláním.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní s faktickou poznámkou pan profesor Jičínský.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Skutečně to bude jenom faktická poznámka těm kolegům z pravé strany, kteří ztotožňují fašismus a komunismus. Těm bych chtěl položit řečnickou otázku s tím, že odpověď od nich teď nečekám.

Jak je možné, že komunistický režim v šedesátých letech se velmi kriticky vypořádal se zločiny, které spáchali jeho představitelé na přelomu čtyřicátých a padesátých let, že provedl velmi rozsáhlou rehabilitaci těch, kteří byli v politických procesech odsouzeni, což se nejvíce projevilo v roce 1968? Jak je možné, že chceme toto období ztotožňovat s nacistickou diktaturou, která samozřejmě ničeho takového nebyla schopna? To je jedna otázka.

A potom jedna drobná faktická připomínka. V dějinách se často setkáváme se vzpourou synů proti otcům. Není jistě bez zajímavosti, že mnoho velmi výrazných pravičáků, možná i v této Sněmovně, má komunistické rodiče. (Potlesk poslanců klubu KSČM.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Protože jsou před námi ještě dva přihlášení, dávám slovo k faktické poznámce paní kolegyni Gruntové. Pokud má pan kolega Grebeníček řádnou přihlášku do rozpravy, tak nevím, jestli mu ještě slovo dám.

Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jitka Gruntová: Chtěla bych je na vystoupení pana předkladatele reagovat tím, co jsem našla na webové stránce KDU-ČSL, kde 17. května byl zveřejněn návrh a tisková zpráva a 19. května tam byl vložen do diskuse velice zajímavý příspěvek, který odcituji:

"Vážení, myslím, že v současné době by bylo přínosnější věnovat síly a iniciativy aktuálním problémům, kterých je v dnešní společnosti více. Dostatečně by jistě postačilo vydat prohlášení o morálním odsouzení osob, které se chovaly protidemokraticky, než se přít s kmety, kteří stejně budou své chování obhajovat pomýlením či mladickou nerozvážností.

Pracuji jako starosta obce, takže každodenně přicházím do styku se spoustou lidí a vidím, že dnes řeší většina lidí úplně jiné problémy, které vyplývají z denních potřeb. Bohužel takovéto iniciativy jsou přebíjeny starostmi typu 'budu mít zítra práci?', 'budu mít na zubaře, na léky?'. Jsem velkým sympatizantem KDU-ČSL. Byl bych ale nerad, aby tato strana byla vnímána širokou veřejností pouze jako ta, která 'zakazuje potraty a honí staré komunisty'. Poslední zveřejněné preference tomu nasvědčují. Je nutné si uvědomit, že z minulosti si musíme brát ponaučení, ale nesmíme řešení problémů minulosti nadřazovat nad problémy současné, kterých je až až."

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážení kolegové, vážené kolegyně, já už nedám nikomu slovo, ani panu poslanci Kopeckému (přichází k řečništi) protože je 13.06 a překročili jsme dobu projednávání bodů do polední přestávky.

Nezlobte se na mne, ale protože jsme odhlasovali, že ve 14 hodin bude pokračovat po polední přestávce pevně zařazenými body a debata se mi rozběhla trochu jinam, tak přerušuji dnešní dopolední jednání bez ukončení rozpravy. Přerušuji bod 85. A sejdeme se, nezlobte se, už ve 14 hodin podle původně plánovaného pořadu dnešní schůze k projednání pevně zařazených bodů.

 

(Jednání přerušeno ve 13.07 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP