(12.50 hodin)
(pokračuje Grebeníček)

Ano, pánové lidovci, kdybyste se drželi pravidel prosté lidské slušnosti, řekl bych vám, že i vy máte právo kritizovat účastníky protifašistického boje za jejich poválečné lidské skutky a posuzovat jejich chování po válce. A půjdu ještě dále. Připustím, a platí to právě pro vás, že nejen člověk občansky statečný má právo hodnotit skutky a chování jiných. S plnou odpovědností ale tvrdím, žádný skutečně slušný a demokraticky smýšlející člověk si nemůže dovolit a nedovolí upřít jiným statečnost a úctu v takovém případě, kdy šlo o odvahu ve smrtelném zápase národa proti vyhlazovací kampani německého nacismu a evropského fašismu.

Jeden z velkých básníků českého národa vyslovil následující slova: Je lehké listí vavřínu a těžký padlý stín. - Ve stínu padlých, ve stínu holocaustu a bezpočtu obětí smrtelného zápasu český národ a po něm národy celé Evropy prožily šest let fašistické okupace a války. Ano, já vím, jeden z místopředsedů strany lidové vám možná zopakuje, tak jak to už jednou řekl, že to nebylo tak zlé, že daleko horší byli komunisté, kteří volili - on a jeho předseda Kalousek. Věřím, že mínění tohoto lidoveckého místopředsedy slušní lidé sdílet nemohou. My všichni dnes žijeme díky statečnosti těch, kdo nestáli před dilematem občansky málo odvážného poslance Kalouska a jeho místopředsedy zda volit, či nevolit, ale před kardinálním lidským rozhodnutím, zda nasadit v boji proti fašismu život vlastní a svých nejbližších.

Páni předkladatelé, vy jistě tušíte, že pravda o velikosti odboje a velikosti skutků jeho účastníků se nezmění žádným zákonem. Popírat tuto pravdu a chtít vyloučit zákonem, jak se o to pokoušíte, z řad odbojářů ty, kteří se vám nehodí, je nemravné. Vaše nízká politická pleticha - jinak předkládaný návrh opravdu hodnotit nemohu - vám sotva přinese to, co si od ní slibujete. Svým pokusem lustrovat a inkvizičně soudit odbojáře, svým záměrem odnímat jim statut účastníka boje za národní osvobození jdete za hranice toho, co lze užít v demokraticky vedené předvolební kampani. Vyzývám vás, dobře zvažte, co děláte. Možná vám to usnadním tím, že i já navrhuji předložený návrh zákona na zamítnutí.

Dámy a pánové, děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Miroslavu Grebeníčkovi. Před řádně přihlášeným podle jednacího řádu s přednostním právem zpravodaj. (K mikrofonu přistupuje poslanec Janeček.) Tak to ne, pane kolego, vy jste navrhovatel, nikoliv zpravodaj. Já jsem si vás obrátil podle toho, jak sedíte. Nyní řádně přihlášený pan poslanec Jiří Bílý a potom pan poslanec Janeček v obecné rozpravě. Omlouvám se Jiřímu Bílému, že bych ho nechal předběhnout. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Bílý: Členové vlády - pouze jednoho vidím, dámy a pánové, mohu vám říci, že po tom, co jsem zde slyšel, já jako antikomunista, tahalo mě to strašně za uši. Co zde řekla paní Gruntová, mě jenom přesvědčilo o tom, že tento návrh je správný. Ta její reakci mi to připadá, jako když ukážete býkovi červenou barvu. To, co nám tady předvedl i pan Grebeníček, kdo si zamhouřil oči a slyšel, jak říkal "pánové Janeček, Holáň", takhle ještě by mohl ukazovat, přesně tak to mohlo být i v padesátých letech u soudu, když státní prokurátor odsuzoval nevinné lidi na trest smrti.

Kdo dal právo komunistům odsuzovat k trestu smrti a na doživotí letce, kteří byli na západní frontě? Jak to, že nás strana, která tady padesát let perzekvovala lidi, porušovala lidská práva, a teď nás bude školit o tom, jak se mají lidská práva dodržovat?

Já vyzývám všechny rozumné lidi v této Sněmovně, poslance, poslankyně, aby tento zákon propustili do druhého čtení a tam potom se může upravit. Nepřekvapuje mě, že komunistická strana dává návrh na zamítnutí. Překvapilo mě, že i sociální demokracie. Ale vzhledem k tomu, když vidím tu mašinérii, která se tady děje v nové koalici, tak už se ani tomu nedivím. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Jiřímu Bílému. Nyní pan poslanec Jiří Janeček. S faktickou poznámkou předtím pan poslanec Miroslav Grebeníček.

 

Poslanec Miroslav Grebeníček: Předřečník otevřel otázku vyrovnávání se s minulostí. Musím konstatovat, že to považuji za účelový nesmysl. S historií se nemohu vyrovnat, nemohu ji ani udeřit do čenichu, ani se s ní milovat. Historie se dá jenom poznávat. Ne tedy vyrovnání se, ale porozumění a pochopení. Přál bych panu poslanci Bílému, aby se mu to podařilo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní pan poslanec Janeček.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážené dámy, vážení pánové, já jsem původně předpokládal jakousi reakci z klubu KSČM. Považoval jsem to za přirozené a v podstatě jsem byl rozhodnut v diskusi nevystupovat s tím, že bych pak řekl pár slov v závěrečném stanovisku. Nicméně je pravda, že pan bývalý předseda KSČM Grebeníček mě donutil k tomu, abych přece jenom v rozpravě ještě vystoupil.

Pan předseda Grebeníček jistě ví, že v nacistických koncentrácích zemřely tisíce lidí. A také ví, že v komunistických koncentrácích - opakuji, to není přeřeknutí - v komunistických koncentrácích zemřelo podle různých historických pramenů něco více než 40 milionů lidí.

Jenom abychom dotáhli do konce to, co tady někteří kolegové z KSČM chtěli, a to je nějaký jednotný pohled, jinými slovy něco takového, čemu se říká, že všem stejným metrem. Já tedy přečtu § 4 z jednoho z dekretů prezidenta Beneše: Československý občan, který v době zvýšeného ohrožení republiky v zahraničí rozvracel hnutí směřující k osvobození republiky Československé v její předmnichovské ústavě a jednotnosti nebo jinak vědomě poškozoval zájmy republiky Československé, zejména kdo ohrožoval bezpečnost občanů pracujících pro osvobození republiky doma, trestá se, nedopustil-li se zločinu přísnějšího, těžkým žalářem od 5 do 20 let.

Chci se zeptat: Nejednalo se náhodou o rozvracení jednotnosti hnutí směřujícího k osvobození republiky, když Komunistická strana Československa vyzvala emigranty, aby nevstupovali do československých vojenských jednotek? Nejednalo se o naplnění tohoto činu, jestliže Gottwald instruoval české komunisty v telegramu ze 14. září 1939 takto: Benešova zahraniční akce je nyní ve službách imperialistů a nepřátel Sovětů. Proto nepřipusťte, aby se domácí národně osvobozovací hnutí této akci podřídilo nebo ji podporovalo. 16. 10. 1939: Beneš se stal nepřítelem Sovětů a bojuje za záchranu kapitalismu. Všichni zrádci a kapitulanti v zahraničí seskupují se kolem Beneše a vytvářejí znovu starou zbankrotovanou koalici.

Chci se zeptat - nebylo to náhodou tak? Ano, mohli jsme to vzít a v podstatě i tento návrh zákona to konstatuje, možná po čase jako by komunisté se mohli připojit k onomu demokratickému hnutí, leč historie nám ukázala, že tomu tak nebylo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP