(9.20 hodin)
(pokračuje Melčák)

Ještě mi dovolte, abych několika slovy podpořil nutnost se k celé záležitosti postavit kladně. Hlavní budova Národního muzea je jednou z největších veřejných staveb v našem hlavním městě. Její havarijní stav je všeobecně znám a rozhodně nedělá čest české kultuře a tím ani nám, poslancům Parlamentu České republiky. Dovolte mi jen několik stručných poznámek, protože velmi podrobné informace jste již nalezli v důvodové zprávě.

Národní muzeum je vytápěno vskutku historickým parním topením s ohromnými energetickými úniky. Energie, která neunikne z rozvodů, zmizí chatrnými a mnohdy rozbitými okny. Regulace teploty je technologicky nemožná. Ročně to vyvolává provozní náklady ve výši více než dvou milionů korun. Největší příjem Národního muzea plyne ze vstupného. Expozice jsou staré i šedesát let a všichni je již známe. V celé budově je k dočasným výstavám k dispozici necelých 1400 m2 sálů v havarijním stavu, ve kterých se vedení muzea zoufale snaží připravovat výstavy lákající návštěvníky. Z úžasných sbírek národního pokladu je vystaveno slabé jedno procento.

Sídlo Národní knihovny sice není v tak žalostném stavu, ale i rekonstrukce by přinesla značné úspory. Jen spotřeba plynu může klesnout minimálně o deset procent ročně. Především však zde řada lidí pracuje v podmínkách, které byste očekávali za vlády Marie Terezie, a ne v 21. století - kvůli nedostatku místa a ve špatně osvětlených a studených chodbách s neskutečným průvanem. Doporučuji každému z kolegů, který má pochybnosti o tom, jak v tomto případě hlasovat, aby se šel na jedinou hodinu na takové pracovní místo jenom posadit. Jsem přesvědčen, že mu to vedení Národní knihovny rádo povolí.

Dovolte mi tu smělost, abych se ucházel o podporu tohoto návrhu napříč politickým spektrem. Jsem přesvědčen, že se jedná o projev úcty k naší minulosti, že je to dobrý dar, který na závěr našeho volebního období můžeme my všichni dát občanům České republiky, ale i zahraničním návštěvníkům, kteří přijedou obdivovat krásy naší drahé vlasti.

Předpokládal jsem, že na závěr vás budu moct požádat, vážené kolegyně, vážení kolegové, s odvoláním na § 90 odstavec 2 našeho jednacího řádu o vyslovení souhlasu s návrhem zákona již v prvním čtení. Je mi velice líto, že kolegové z ODS se svým vetem pokusili přijetí tohoto zákona ještě v tomto volebním období torpédovat.

Děkuji vám všem za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Melčákovi. Dámy a pánové, nyní je třeba, abychom hlasováním rozhodli o změně na postu zpravodaje. Místo pana poslance Václavka se zpravodajských povinností pro prvé čtení ujme pan poslanec Miroslav Svoboda.

 

Zahájil jsem hlasování o tomto návrhu. Má číslo 674. Kdo souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 102 poslanců bylo 72 pro, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Prosím pana poslance Svobodu, aby se ujal slova.

 

Poslanec Miroslav Svoboda: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, kolegové, vážená vládo, dovolte, abych ve svém stručném komentáři řekl úvodní slovo k této novele.

Máme před sebou poměrně jednoduchou novelu, která je do určité míry kontroverzní. Z jedné strany na těch pověstných miskách vah máme určité nesystémové řešení, což chápu, i stanovisko vlády, které řeklo své, jak říká pan navrhovatel, lehké ne, na straně druhé máme tu vyšší hodnotu, alespoň podle mého názoru, a tou hodnotou je starost o perly české kultury, které jsou Národní muzeum a Národní knihovna. To, že tyto dvě budovy potřebují poměrně značný zásah, co se týče rekonstrukce, a tudíž i značné finanční prostředky, o tom asi ani zde není potřeba příliš hovořit. Navíc věcnou podstatu toho návrhu, myslím si, že velmi obsáhle komentoval pan kolega navrhovatel.

Proto mi dovolte velmi jednoduše říci, že na těchto miskách vah, jak jsem naznačil, jsou dvě hodnoty. A hodnota národního dědictví, hodnota kultury je daleko těžší a z mého pohledu významnější. Proto vám všem i v budoucnu budu doporučovat přijetí této novely.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Miroslavu Svobodovi. Otevírám rozpravu. Do této rozpravy mám prozatím tři přihlášky. Jako první vystoupí pan poslanec Máša, jako druhá paní poslankyně Levá, jako třetí pan poslanec Karas.

 

Poslanec Miloš Máša: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, dovolte, abych se krátce vyjádřil k tisku 1172, který se týká zrušení Fondu národního majetku.

Chtěl bych podpořit využití finančních prostředků k řešení problémů Národní knihovny a Národního muzea. U Národní knihovny jde v podstatě o dvě významné a na sebe navazující akce, a to revitalizaci komplexu historických budov Klementina v centru Prahy a dále výstavbu nové budovy Národní knihovny. Související investice předpokládá nejprve výstavbu nové budovy, moderní, která splní požadavky moderní doby, a následně rekonstrukci současných historických budov Klementina. Toto pořadí kroků je nutné k zajištění dostatečných prostorových podmínek náročné rekonstrukce historického komplexu.

Pro výstavbu nové budovy Národní knihovny se již delší dobu hledá vhodné umístění. S představiteli hlavního města Prahy je předběžně projednáno umístění této budovy na několika parcelách katastrálního území Holešovice v rozsahu cca 12 000 m2, které jsou ve vlastnictví hlavního města Prahy. Pozemky se nacházejí na území dnešní tramvajové smyčky na Špejcharu a kromě uvedené lokality byly uvažovány i další varianty, například na Rohanském ostrově nebo ve Vysočanech v Praze 9. Nová budova bude muset být koordinována s projektovým řešením budoucího tunelu stavby městského okruhu Špejchar - Pelc-Tyrolka, která má již právoplatné územní rozhodnutí a na jednu stavbu 079 i již stavební povolení.

Národní muzeum na Václavském náměstí vyžaduje neodkladnou rekonstrukci, aby nedošlo k výrazným škodám na této významné budově, v jejíž jedné části bylo již zjištěno narušení statiky této budovy.

Tolik ve stručnosti. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Mášovi. Nyní prosím, aby se slova ujala paní poslankyně Levá. Připraví se pan poslanec Karas. Paní poslankyně Levá může vystoupit.

 

Poslankyně Ivana Levá: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, myslím, že mezi námi není člověka, který by alespoň jednou ve svém životě nenavštívil Národní muzeum. Jeho hlavní budova patří po desetiletí k cílům školních výprav a vzdělávací funkce této instituce je skutečně nezastupitelná. Uprostřed zrychlujícího se světa moderních technologií na jedné straně a školských reforem na straně druhé se všichni snažíme, aby naše mladá generace lépe porozuměla tomuto světu. Přitom právě Národní muzeum je jedinečným místem, kde se dětem otvírají světy historie i přírody, aby v nich zároveň vytvářel tolik důležitý pocit vzájemnosti a sounáležitosti s naší vlastí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP