(14.50 hodin)
(pokračuje F. Beneš)

Skutečně to je velmi obtížné, je to nadlidské úsilí a ani nemá cenu se tím zabývat. Bude na to jistě dost času, jestliže se toto připomínkové řízení ještě jednou nechá proběhnout. A tomu právě ona prodloužená lhůta dá dostatek prostoru a seminář je vhodnou platformou, která tomu může posloužit.

Naším cílem je, aby vznikl zákon dobrý. Skutečnost, že nový zákon přebírá téměř identicky z dosavadního zákona řadů věcí, nasvědčuje tomu, že novely, které jsme vtělili do dosavadního textu, jsou prospěšné, a naše návrhy dáváme s vědomím, že v tuto dobu skutečně žádná časová krize nehrozí. Nehrozí hlavně z toho důvodu, že v jiných našich návrzích už jsme odstranili ty největší vady zákona o vlastnictví bytů. Jedná se o právnickou osobu společenství vlastníků jednotek, do zákona, který je novelizovaný a který je ještě v Senátu, jsme dali povinnosti, které upravují jiný poměr rozdělování nákladů na správu domu, pokud se společníci nedohodnou, a to o správu těch částí, které jsou společné, ale přístupné jenom z jednoho bytu, jako jsou balkony nebo sklepní kóje, a celá řada takových úprav již proběhla. Rovněž jsme vyňali naší společnou vůlí - a doufám, že to potvrdíme také v insolvenčním zákoně - byty bytových družstevníků z působnosti zákona o konkursu a vyrovnání. S takto ošetřeným bytem se dá žít a myslím, že nový zákon, který bude připraven, bude mít pro uživatele velmi příjemné vlastnosti a vytvoří také dobré prostředí v každém domě.

Já vám děkuji za podporu toho návrhu na prodloužení termínu.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Dovolte, kolegyně a kolegové, abych předtím, než udělím slovo panu poslanci Tomáši Kvapilovi, se zeptala pana poslance Snítilého, zda svůj návrh na prodloužení o 30 dnů konzultoval s předkladatelem a zda s tím předkladatel souhlasí, protože dobu k projednávání delší než na 20 dnů je možno navrhnout pouze se souhlasem navrhovatele či předkladatele. Pokud by tomu tak nebylo, bylo by nutné tuto dobu změnit.

 

Poslanec Evžen Snítilý: Vážená paní místopředsedkyně, já nevím, co se nazývá konzultací. S panem ministrem jsem o svém návrhu hovořil. Pan minstr by se spíše patrně přikláněl ke lhůtě 20 dnů. Jestliže by mělo být zádrhelem toto při prodlužování lhůty, pak já modifikuji svůj návrh na 20 dní.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Hovoří pan poslanec Tomáš Kvapil.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, jen několik slov k předloženém vládnímu návrhu zákona o vlastnictví bytů.

Chtěl bych říci, že je to norma jistě velmi potřebná, protože ten stávající zákon přes všechny novelizace, které proběhly, má určité nedostatky. Určitě jsme se všichni setkali s tím, že problémy mohou dělat členové společenství vlastníků bytů, kteří nekonají, nemají zájem o správu společných prostor atd., a toto bych chtěla ta nová norma zákona o vlastnictví bytů a nebytových prostorů odstranit.

Mám za to, že je potřebný i seminář, proto také podporuji prodloužení lhůty i s vědomím, že vlastně budeme připravovat tento zákon až pro Sněmovnu budoucí, protože na základě toho, bude-li lhůta prodloužena o 20 dnů, je jasné, že nebude dokončen legislativní proces této normy. Přesto ale mám za to, že ta práce nebude marná. Právě ten seminář bude příležitostí pro odbornou veřejnost, aby své námitky a pozměňovací návrhy mohla uplatnit, a určitě to bude využito v následujícím funkčním období Poslanecké sněmovny.

Proto tedy i já se přikláním k tomu, aby ta lhůta pro projednání ve výboru byla prodloužena. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se ještě někdo další hlásí do rozpravy. Ano, paní poslankyně Zdeňka Horníková. Prosím.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Hezké poledne, vážená paní předsedající, páni ministři, kolegyně a kolegové. Mám výhodu, že vystupuji jako poslední a mohu konstatovat, že v podstatě moji předřečníci řekli všechno potřebné, takže já mohu být velice stručná.

Byla zde popsána historie vzniku zákona. Všichni, kdo jsme tu seděli víme, jaká tomu předcházela dlouhá a musím říci odborná diskuse. Že ten zákon není zcela v pořádku, to ukazuje život. Myslím, že každý z nás, kdo se zabývá oblastí bydlení, má dnes na stole řadu pozměňovacích návrhů, které nějakým způsobem doplňují, modifikují, upravují stávající předlohu.

Já velice vítám postup, který zde byl navržen, a souhlasím se všemi předřečníky a také s panem kolegou Kvapilem, který jasně řekl, že jsme si všichni vědomi toho, že se budeme zabývat problémem, byť ho nedotáhneme do konce. Takže sama za sebe i za ODS říkám, že podpoříme projednávání tohoto návrhu, podpoříme prodloužení lhůty s tím, že jsme si vědomi toho, že to je zákon, který je nesmírně důležitý, a podoba, kterou by měl spatřit, by měla být dokonalá. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do obecné rozpravy. Není tomu tak, obecnou rozpravu tedy končím.

Ptám se pana ministra a pana zpravodaje, zda chtějí vystoupit se závěrečnými slovy. Slovo má ministr pro místní rozvoj pan Radko Martínek.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Radko Martínek Dámy a pánové, mně samozřejmě nezbývá, než reflektovat názor Poslanecké sněmovny. Nicméně si myslím, že je velmi dobré, že ten zákon je na stole, a že je velmi dobře, že všichni kolegové, kteří zde vystupovali, se přihlásili k tomu, že budeme společně na tom zákoně dále pracovat. Já samozřejmě deklaruji, že ministerstvo všestranně podpoří připravovaný seminář a velmi rádi se na něm budeme podílet tak, abychom mohli na tom zákoně pracovat dále a aby byl na konci tohoto roku, resp. na podzim tohoto roku po všech připomínkách odborné veřejnosti upraven tak, aby byl způsobilý předložení do příští Poslanecké sněmovny po parlamentních volbách.

Myslím si, že tento postup může být dobrý, protože skutečně v oblasti vlastnictví bytů je celá řada neřešených problémů. Vzniká zde celá řada problémů vyplývajících z toho, že byly privatizovány domy na bytové jednotky, že existuje velký problém se svoláváním shromáždění, velký problém s rozhodováním shromáždění, obrovský problém je zajistit příslušnou jednotu potřebnou pro rekonstrukce v jednotlivých domech. Ale jsou zde samozřejmě ještě problémy různé další - právní v souvislosti se vztahům k půdě, ať už k pozemkům přímo pod těmi domy, k pozemkům souvisejícím atd. Je toho prostě hodně.

Tento návrh zákona nabízí řešení, a pokud splníme to, co tady bylo deklarováno, a využijeme těch tří až čtyř měsíců na odborné diskuse a na vytvoření potřebného konsensu, myslím si, že tento návrh může spatřit světlo světa poměrně brzy po příštích parlamentních volbách.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se pana zpravodaje, zda chce vystoupit se závěrečným slovem. Není tomu tak.

Kolegyně a kolegové, nyní tedy přistoupíme k hlasování o návrhu na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Ptám se, zda má někdo jiný návrh. Není tomu tak.

 

Zahájila jsem hlasování a ptám se, kdo souhlasí s tím, aby tento návrh zákona projednal výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 366 z přítomných 156 poslanců pro hlasovalo 96, proti nikdo, návrh tedy byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP