(14.20 hodin)

Poslanec Václav Exner: Jenom upozorňuji, že jsme tam už také zařadili body 142 a 146. Jestliže budou smlouvy, které by normálně nebyly v pořadí bodů, potom je potřeba určit, jestli jsou před body 142 a 146. Vy jste řekla po třetích čteních. Je potřeba to prostě odhlasovat.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pane poslanče, my jsme mezi třetí čtení zařadili na středu po obědě projednávat bod 142 a 146. Pak jsem z porady grémia přečetla, že se vedení dohodlo na tom, že se bude jednat o třetích. Toto je vsunuto mezi třetí čtení. To Sněmovna rozhodla svým hlasováním. Vy se tedy domníváte, že bych měla nechat hlasovat, že po třetích čteních se bude hlasovat o mezinárodních smlouvách?

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, je velmi pravděpodobné, že zatím nebudou projednána všechna první čtení, která jsou podle svého pořadí před tím, tudíž máme-li se na tom dohodnout a má-li to platit, jde o změnu pořadu. Je potřeba o ní nechat hlasovat.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Myslím, že to není problém. O vašem návrhu nechám hlasovat. Jedná se o to, že ve středu, pokud zbude čas, budeme projednávat smlouvy v druhém a prvním čtení.

Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 365 z přítomných 152 pro hlasovalo 99, proti 1. Tento návrh byl přijat.

 

Kolegyně a kolegové, domnívám se, že jsme vyčerpali všechny návrhy, které zde k programu naší schůze padly. Můžeme přistoupit k projednávání bodů, které jsme si pevně zařadili jako první dva body. Poté budeme pokračovat dalším. Pro jistotu ty další přečtu: 61, 62, 68, 69, 70 a dále první čtení.

 

Nyní zahajuji projednávání bodu

 

61.
Vládní návrh zákona o vlastnictví bytů a nebytových prostorů
(zákon o vlastnictví bytů)
/sněmovní tisk 1118/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr pro místní rozvoj pan Radko Martínek. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Radko Martínek Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych stručně uvedl nejdříve zákon, který se nazývá zákon o vlastnictví bytů a nebytových prostor.

Vypracování nové právní úpravy vlastnictví bytů předcházela analýza stávající právní úpravy obsažené v zákoně 72/1994 Sb., o vlastnictví bytů, která vycházela ze zkušeností z desetileté aplikace zákona v praxi. Cílem nově připravovaného a předkládaného návrhu zákona je -

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pane ministře, omluvte mne, já vás přeruším. Ačkoliv máte velmi silný hlas, myslím si, že hladina hluku v jednacím sále je velmi vysoká na to, abychom se mohli navzájem poslouchat. Kolegyně a kolegové, prosím, abyste se usadili do svých poslaneckých lavic, vy, kteří chcete hovořit, jděte do předsálí, abychom věnovali pozornost tomu, co pan ministr Radko Martínek říká. Prosím ještě jednou o klid.

Prosím, pane ministře.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Radko Martínek Cílem návrhu předkládaného zákona je připravit koncepčně novou úpravu vlastnictví bytů a nebytových prostor a výrazně přepracovat systematiku zákona v zájmu komplexnosti a přehlednosti právní úpravy. Z tohoto důvodu je navrhována nová právní úprava, neboť pouhá novela stávajícího zákona by po řadě úprav text značně znepřehlednila.

Chtěl bych zdůraznit, že naším záměrem je, aby nový zákon navázal na to, co se v dosavadní právní úpravě osvědčilo. Současně jsou však navrhovány i zásadní koncepční změny ve věcném řešení problematiky tak, aby výsledný právní předpis byl srovnatelný s obdobnými právními úpravami především v evropských zemích. Jedná se např. o přesnější vymezení institutu vlastnictví jednotky, nové vymezení koncipování právnické osoby zřizované za účelem správy společných částí domů, nové vymezení práv a povinností vlastníků jednotek, posílení ochrany vlastníků jednotek před těmi, kteří si neplní své povinnosti spočívající v účasti na správě společných částí domů nebo brání výkonu ostatních práv vlastníků ostatních jednotek, zařazení výslovného ustanovení o tom, co tvoří příjmy společenství. Nově je také koncipován soubor ustanovení o výstavbě bytů zejména pro spojení smlouvy o výstavbě se společenstvím vlastníků jednotek.

Předkládaný návrh zákona je rozsáhlejší než dosavadní právní úprava, neboť byla prohloubena zákonná úprava a vytvořen předpoklad pro to, aby už nemusely být vydávány vzorové stanovy společenství vlastníků jednotek, které v řadě věcí do určité míry nahrazovaly zákon. Myslíme si, že tímto opatřením se celá právní úprava výrazně zjednoduší.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Miroslav Váňa.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Vážená paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, dámy a pánové, vážení kolegové, má slova v rámci předkladatelské zprávy mohou s čistým svědomím navázat na vystoupení předkladatele, a to ministra pro místní rozvoj kolegy Radko Martínka.

Dámy a pánové, dovolte mi, abych přece jen vzpomenul hlavní význam, smysl a cíl této předkládané nové právní úpravy, kterou předkladatel zpracoval a předkládá nám ji ve sněmovním tisku 1118.

Dámy a pánové, jak zde pan ministr již vzpomenul, zejména hlavním smyslem, cílem a významem této nám předkládané nové právní normy je vnésti to celého segmentu vlastnického bydlení novou a vyšší kvalitu. Zpracovatelům šlo o to, aby zejména tato nová právní úprava upravila celý segment vlastnického bydlení daleko přesněji, důsledněji a aby se vypořádala s jistými, řeknu jemně, právními mezerami v současné platné právní úpravě.

Jak zde pan ministr vzpomenul, je třeba vyjít z faktu věci, že současná platná právní úprava je více než deset let stará. Touto právní úpravou je zákon číslo 72/1994. To samo o sobě nabízí to vysvětlení, proč tento zákon byl více než desetinásobně novelizován. Jde o to, že zákon o vlastnictví bytů upravuje vskutku živé společenské vztahy, které se vyvíjejí, mění, procházejí jistým vývojem, a proto i samotný zákon, jak jsem již vzpomenul, byl novelizován více než desetkrát. Dámy a pánové, dovolte mi, abych vás seznámil s těmi nejdůležitějšími novelizacemi zákona, které byly provedeny zákonem 103/2000, zákonem 451/2001, zákonem 171/2005 a zákonem 179/2005.

Dámy a pánové, pokud bychom se společně zamysleli a provedli jakousi společnou analýzu a hlubší rozbor, co je skutečnou příčinou novelizací a co pojí dílčí novely současného platného zákona, tak dojdeme k poznání a závěru, že se jedná o to, že veškeré novelizace mají jedno pojítko, jedno společné, a to jsou různé modifikace a různá vymezení pojetí osoby, která se zabývá správou společných částí domů a pozemků. Dámy a pánové, tato osoba se nazývá společenství vlastníků jednotek. Vskutku společenství vlastníků jednotek za desetiletou etapu vývoje se měnilo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP