(15.00 hodin)
(pokračuje Paroubek)

Potřebují to nejen Romové, ale celá naše společnost, chceme-li si uchovat plnou lidskou důstojnost a hřejivý pocit lidské sounáležitosti. Jsem rád, že zde nacházím porozumění nejen v sociální demokracii, vládní koalici, ale i napříč celým politickým spektrem.

Tím více mě mrzí, že pro obvyklé výpady proti řekněme vládě, proti sociální demokracii a proti mně osobně některých novinářů je v posledních dnech využívána epizoda mého pobaveného úsměvu na Krampolově pořadu. Jen tak mimochodem, trvalou součástí těchto pořadů je pan Antonín Gondolán, vynikající romský hudebník. V takovém zábavném pořadu, když v hledišti vybuchne salva smíchu, těžko zabráníte mimické reakci úsměvu. To ještě neznamená, že přikládáte nějaký pozitivní význam něčemu, co tam zrovna kdosi vypráví. Stejně jsem přemýšlel o kus dopředu. Podobně když se při nějaké hymně zamračím, že mi třeba zakručelo v břiše, bych nerad kameře vysvětloval, že něco proti dotčenému státu mám. A vůbec už teď nechci vysvětlovat, meditovat o úletech humoru, o tom, nakolik vtipy o Skotech Skoty spíše pobaví než urazí.

Jednoduše řečeno, žádné rasisticky zabarvené vtipy o Romech mi nikdy nebudou vyhovovat. Jestli ten bezděčný úsměv v říši novinářské spekulace, notabene u novinářů, kteří tam nebyli přítomni, nabývá jiných významů, tak to prostě odmítám. Jestliže i přesto by se tato příhoda mohla některého mého romského spoluobčana dotknout, rád mu to vysvětlím a vždy znovu potvrdím, že si Romů, jejich historie, kultury velmi vážím a chovám k nim přirozenou občanskou úctu.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane premiére. Ptám se pana poslance Bendy, jestli chce ještě něco dodat.

 

Poslanec Marek Benda: Tak prostého slova "omlouvám se" jsme se samozřejmě nedočkali, což jsem čekal.

Já vám připomenu ještě jeden váš výrok, který jste tady řekl v létě, když jsme se bavili o vašich tajemnících a "pěti na stole v českých". Tehdy jste říkal: "Jestli někdo připustí hovory typu páté cenové skupiny a je to vysoký státní úředník, nemá na svém místě co dělat." A já se ptám, jestli toto vtipkování o Romech, vtipy o zvěrolékařích a další, které zaznívají, dokonce v hovorech s premiérem takzvaně, jestli vám opravdu připadají jako to správné a jestli nejste ten státní úředník, který připouští hovory typu páté cenové skupiny. Já nepochybuji, že tam se o Romech možná takto vypráví. Mně připadá, že premiér by si takovéto vtipy o Romech vyprávět neměl. (Slabý potlesk z pravé části jednací síně.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, pane premiére.

 

Předseda vlády ČR Jiří Paroubek: Především, vážený pane poslanče, jsem nevyprávěl vtípky já. To je jedna věc. Nepříjemně mě překvapila na celé záležitosti jedna věc, a já to tady řeknu zcela otevřeně: jak redaktor Mladé fronty Dnes pan Dolejší, tak dnes pan Zvěřina v Lidových novinách použili výrazu černoch v souvislosti se Spojenými státy. Chci říci, že tyto výrazy mě vskutku pobuřují. Přední redaktoři dvou předních deníků přece musí vědět, že výraz černoch = negro je ve Spojených státech považován za politically incorrect, za výraz významu pejorativního rasistického. Negro = negr, tedy zcela hanlivý výraz. Pánové, podle logiky, které tyto dva věrné listy Občanské demokratické strany použily, by se oni měli omluvit Spojeným státům a především všem Afroameričanům, kteří se potenciálně mohou cítit dotčeni. (Slabý potlesk z levé části poslanecké síně.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Končím tuto interpelaci a můžeme začít další. Je to interpelace pana poslanec Miroslava Beneše na premiéra ve věci investiční pobídky Hranice. Prosím pana poslance Beneše, aby se ujal slova.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Děkuji za slovo, pane předsedo. Pane předsedo vlády, dámy a pánové, vím, že ve slovníku předsedy vlády chybí slovo "omlouvám se". Fascinuje mě, jak označuje dva deníky. Nevím, jak my bychom měli označovat ten, který otiskuje průzkumy zadávané Českou sociální demokracií. Někdy mám dojem, že i včetně výsledků.

Ale má interpelace se týká investičních pobídek. Kdysi jsem tady interpeloval ministra průmyslu a obchodu ve věci investiční pobídky firmy Schwan-STABILO, která za 266 milionů daňových úlev postavila v Českém Krumlově investici. Upozorňoval jsem na to, že to povede ke konkurenčnímu tlaku na firmu Koh-i-noor. Má slova se naplnila, firma Schwan-STABILO stojí. Samozřejmě za 266 milionů daňových pobídek kdo by nepostavil novou firmu! Firma Koh-i-noor část své výroby přestěhovala do Číny. Taková je prostě realita.

Druhá investiční pobídka, v současné době velmi diskutovaná, se týká Hranic na Moravě. Mám přítele, který měl velkoobchod s elektrotechnikou a od konce 90. let mě upozorňoval, že vývoj v této oblasti je tak rychlý, že má přímo nebetyčné obrátky a že dnes, rozumějte na konci 90. let, ten, kdo nedělá plazmové nebo LCD obrazovky, tak nemá šanci. Tehdejší vláda poskytla investiční pobídku firmě Philips. Dnes jedná o tom, že ji pomůže zachránit dalšími finančními prostředky na úkor například těch firem, které zůstaly v českých rukách v nedalekém Rožnově pod Radhoštěm.

Pane předsedo vlády, poskytnete opravdu další finanční prostředky nebo další garance firmě v Hranicích na Moravě? Děkuji za odpověď.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana premiéra, aby se ujal reakce na tuto interpelaci.

 

Předseda vlády ČR Jiří Paroubek: Vážený pane poslanče, protože jsem si všiml, že na totéž se ptáte pana ministra Urbana, tak určitě pokud neodpovím některé detaily já, tak je odpoví pan ministr Urban.

Chtěl bych úvodem říci, pokud jde o tu omluvu, podívejte se, já jsem dneska napsal reakci na článek Lidových novin, kde jsem zhruba tak charakterizoval to, co jsem tady řekl před chvílí o Afroameričanech. Řekl jsem: Pokud se někdo cítí poškozen tímto výrokem nebo tím, že jsem seděl u nějakého výroku, takže se rád omluvím. Já v tom nevidím žádný problém. Chtěl bych ale totéž očekávat, pane poslanče, od vás za invektivy, kterých jste se tady dopustil vůči manželce bývalého premiéra a za které jste se dosud ještě neomluvil. Dále bych vám chtěl říci, že nevím, proč by se měla sociální demokracie omlouvat za průzkumy veřejného mínění, které se nehodí svými výsledky Občanské demokratické straně a které tato strana označuje za cinknuté. Já i ty průzkumy veřejného mínění, které prostě nepovažují sociální demokracii za řekněme příznivé, tak se jimi vážně zabývám, analyzuji je a doporučuji to každému, protože jen hlupák se nepoučí ze svých chyb.

Pokud jde o problematiku firmy Philips Displays, v průběhu minulého roku zaregistrovala nadnárodní společnost Philips Displays prudký pokles poptávky po klasických televizorech. Nové modely televizorů se díky podstatně nižší ceně staly konkurenceschopné dříve, než se očekávalo. Nizozemský soud 31. ledna tohoto roku vyhlásil bankrot firmy LG Philips Displays Holding, což je matka českého závodu. Vyhověl tak žádosti firmy, která minulý týden oznámila, že už nebude podporovat několik svých ztrátových dceřiných firem včetně té české, a požádala tato mateřská firma o ochranu před věřiteli. Ohledně závodu firmy v Hranicích na Moravě zatím žádné podobné rozhodnutí nepadlo. Nicméně ta situace určitě není snadná, není příznivá a máme s ní velkou starost.

Důsledky pro firmu Philips Displays, s.r.o., tedy pro tu naši hranickou firmu. Bankrotem mateřské společnosti došlo k oddělení hranického závodu, který nyní stojí jako nezávislá společnost bez podpory matky či bank. Proběhla revize finanční a zakázkové situace a vyvození důsledků pro český závod. Je zřejmé, že bez dočasné výpomoci státu, a rozsah a zaměření této výpomoci musíme zvážit, neboť bez předběžných plateb od odběratelů nelze výrobu financovat a uspokojit věřitele.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP