(12.00 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: V tuto chvíli bychom tedy měli zřejmě nechat hlasovat o způsobu odvolávání. Prosím, pan kolega Doktor k tomuto tématu.

 

Poslanec Michal Doktor: Zcela nepochybně je před námi, pane místopředsedo, rozhodnutí o způsobu odvolání. Já jsem zastáncem toho názoru, který tady prezentuji dlouhodobě a velmi konzistentně. Ten, kdo je volen nějakým způsobem, má být stejnou metodou i odvoláván. Vzhledem k tomu, že členové dozorčí rady byli voleni tajnou volbou, požaduji, aby bylo odvolávání členů provedeno rovněž tajnou volbou. A k té technické proceduře vznáším požadavek poslaneckého klubu ODS, aby pokud projde návrh na tajné odvolání, technika odvolání byla taková, aby každý z navržených odvolávaných členů dozorčí rady byl uveden na samostatném lístku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Dobře. Máme zde procedurální návrh na tajné hlasování. O tomto návrhu rozhodneme hlasováním a dle výsledku hlasování zvolíme další postup.

 

Pan kolega Doktor navrhl, aby odvolávání členů dozorčí rady České konsolidační agentury proběhlo na základě tajného hlasování.

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 311. Kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko, zvedne ruku. Kdo je proti?

Z přítomných 155 pro návrh 59, proti 13. Návrh nebyl přijat. Budeme tedy hlasovat veřejně.

 

Prosím pana kolegu Kalu, aby nám přednášel návrhy.

 

Poslanec Miloslav Kala: Takže první návrh - Ing. Vladimír Doležal.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 312. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Z přítomných 154 pro návrh 111, proti 18. Návrh byl přijat. Další návrh.

 

Poslanec Miloslav Kala: Druhý návrh - Ing. Vlastimil Tlustý.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 313. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 154 pro návrh 94, proti 43. Návrh byl také přijat.

 

Já si myslím, že kontrola výsledků hlasování nemůže přinést žádné překvapivé zjištění. Věřím, že kolegové z KSČM, zejména pan poslanec Exner, to nebude brát jako nepřípustné komentování, byť to byl velký dvojsmysl, to, co jsem řekl. A proto končím projednávání tohoto bodu.

O slovo požádal pan kolega Hojda jako předseda volební komise. Prosím, pan předseda Hojda.

 

Poslanec Pavel Hojda: Vzhledem k tomu, že další volební bod je až před přestávkou, chtěl bych jenom vyhlásit lhůtu na podávání návrhů na členy dozorčí rady České konsolidační agentury, tak jak je i v programu jednání naší Sněmovny. Vyhlašuji lhůtu do zítřka do 14 hodin. Jenom se ptám zástupců jednotlivých klubů, jestli je tato lhůta dostatečná. V případě, že ne, tak bych ji vyhlásil do úterka do 14 hodin. Pokud není žádný protest, vyhlašuji…

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pardon, pane předsedo. Platí určitě to, že volba nemůže proběhnout na této schůzi. (Posl. Hojda souhlasí.) Takže já bych spíše doporučoval, jakkoli respektuji přání poslaneckých klubů, aby se jim dal možná větší prostor do příštího týdne. Nicméně je to samozřejmě na vás.

 

Poslanec Pavel Hojda: Žádný takový návrh neeviduji, čili vyhlašuji lhůtu do zítřka do 14 hodin.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Je to na vás. K výsledku hlasování? Prosím. Pro stenozáznam.

 

Poslanec Evžen Snítilý: Jenom prosím pro stenozáznam. V posledním hlasování jsem hlasoval pro, mám na sjetině křížek.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Kolegyně, kolegové, zahajuji projednávání bodu číslo

 

66.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 352/2001 Sb.,
o užívání státních symbolů České republiky a o změně některých zákonů,
a zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1217/ - prvé čtení

 

Prosím, aby tento návrh z pověření vlády uvedl ministr vnitra František Bublan.

 

Ministr vnitra ČR František Bublan: Děkuji, pane předsedající. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych uvedl vládní návrh zákona, kterým se mění zákon číslo 352/2001 Sb., o užívání státních symbolů České republiky a o změně některých zákonů, a zákon číslo 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů.

Hlavním cílem předkládaného návrhu zákona je rozšíření možnosti užívat státní znak České republiky oprávněnými osobami v souvislosti s výkonem jejich působnosti. V praxi je to na hlavičkových papírech, na vizitkách, na internetových stránkách, při mediální prezentaci a podobně. Navrhovaná právní úprava rozšiřuje možnost užít velký státní znak oprávněnými osobami i při oficiální komunikaci a prezentaci České republiky, současně upravuje používání jednobarevných napodobenin státních symbolů namísto státních symbolů v případech, kdy je užití státního symbolu povinné, například velký státní znak v obřadních síních, a nově formuluje sankční ustanovení zákona tak, aby byla v souladu se zásadami koncepce reformy správního trestání. Nově se také upravuje používání státní vlajky při příležitosti vyhlášení dne smutku a dne státního smutku a způsob jejich vyhlášení.

Předložený návrh zákona obsahuje i novelu zákona číslo 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů. Tato novela spočívá ve vyjmutí skutkové podstaty přestupku dle § 42 odst. 1 písm. a) zákona o přestupcích z tohoto zákona a jeho vložení do zákona číslo 352/2001 Sb., o užívání státních symbolů, v souladu se zásadami reformy správního trestání, přičemž se navrhuje zvýšit sankci za jeho spáchání ze 3 tisíc na 10 tisíc korun českých.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, doporučuji vám, abyste tento návrh zákona po obecné rozpravě přikázali k projednání příslušným výborům. Děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP