(11.50 hodin)
(pokračuje Filip)

A nyní, vážený pane kolego, prostřednictvím předsedajícího, Miroslave Beneši. Myslím si, že od nás bylo logické, že jsme vás podpořili na funkci primátora v době, kdy jsme byli přesvědčeni o tom, že v Českých Budějovicích je potřeba zvolit toho, kdo zastupuje nejsilnější politickou stranu, za primátora a kdo bude garantovat, že se zavede určitý pořádek. Také jsme se postavili za to, že jste nebyl v roce 1997 odvolán, když se proti vám postavila polovina vlastní politické strany. (Potlesk poslanců KSČM.)

A poslední, co vám chci říct. Prosím vás, prostřednictvím předsedajícího vás opravdu prosím, neplivejte aspoň na památku svých rodičů a prarodičů, kteří zakládali Komunistickou stranu Československa na Strakonicku. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: S faktickou poznámkou pan kolega Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já bych, samozřejmě prostřednictvím předsedajícího, panu kolegovi Filipovi vzkázal, že je bezvadné, že jsou demokrati, že ctí poměrné zastoupení - a zvláště pak v mediálních radách, že, pane kolego!

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: S řádnou přihláškou pan poslanec Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, členové vlády, dámy a pánové, nejdříve k proceduře, tak jak ji předsedající pan místopředseda Langer vysvětlil. Je potřeba konstatovat, že jednací řád nepředpokládá od předsedajícího schůze žádné vysvětlování, předpokládá jenom to, že bude dodržovat právě ten jednací řád. Pane místopředsedo, já bych vás velmi žádal, kdybyste se propříště řídil právě takovýmto pojetím jednacího řádu.

Zareaguji také na vystoupení pana poslance Miroslava Beneše. Musím bohužel konstatovat, že srovnávám-li historii, potom v té době, kdy součástí vlády v Československu byla Komunistická strana Československa, nebyla nikdy tak temná léta, pokud jde o propad životní úrovně lidí, pokud jde o propad národního hospodářství, jako právě v prvním desetiletí po roce 1989. Myslím si, že si můžeme velice dobře vyčítat temná léta, ale je otázka, kdo by v této soutěži vyhrál, pokud jde o ty masy.

Jsem velice rád, že jste sám uvedl případ Polska, kde šlo o zubožení lidí, jak jste řekl, případ Maďarska, kde šlo takřka o rozbití státu, jak jste řekl, a případ bývalé Německé demokratické republiky, kde ještě dneska je až 40 procent nezaměstnaných v celé řadě oblastí. Chtěl bych jenom konstatovat, že právě o tento stav se v příslušných zemích zasloužili vaši ideologičtí partneři a často soukmenovci v nadnárodních organizacích.

Koneckonců, pokud jde i o ty lidi ve vězení, snad si ani neuvědomujete, že v dnešní České republice v současné chvíli je lidí ve vězení právě tolik, jako když končila vláda vámi proklínaného prezidenta Husáka, a to ještě přibližně dalších pět tisíc lidí chodí na svobodě, ačkoliv by ve vězení u nás být měli.

A koneckonců - teď se přece jenom dostanu aspoň jednou větou k věci - pokud jde o Komunistickou stranu Čech a Moravy, prosím vás, abyste ji do problémů s privatizací bank a s Českou konsolidační agenturou nepletli. Opravdu tam neměla žádné prsty a koneckonců ani ke kontrole jste jí dosud nedali příležitost. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: S faktickou poznámkou pan kolega Doktor, po něm pan poslanec Beneš.

 

Poslanec Michal Doktor: Já bych poprosil, abychom zbytečně ten předmět, o kterém jednáme, neextendovali, a proto ani ve svém vystoupení, resp. ve své poznámce nechci mluvit o ničem jiném než o tom, co zde uvedl ve svém vystoupení pan poslanec Exner.

Je mi líto, ale já prostě musím znevážit úvodní část jeho vystoupení týkající se způsobu, kterým řídí tuto část jednání pan místopředseda Langer, byť v obecné rovině s ním mohu souhlasit, protože takový výklad jednacího řádu je, ale musím znevážit právě při vědomí toho, čeho se tady včera dopouštěl při řízení schůze místopředseda Sněmovny za KSČM pan poslanec Vojtěch Filip. V ten daný moment se nenašel nikdo, kdo by pro ten krátký, několikaminutový prohřešek navrhoval odvolání nebo skandovaně něco takového vyvolával. Já prostě nesnesu pocit, že se tady měří dvěma různými metry jedna a tatáž situace. Prostě může být někdy lidsky velmi těžko únosné sedět nahoře několik desítek minut, možná hodin a zvládat situaci. Já myslím, že by bylo minimálně projevem kolegiality, kdybychom v takovou chvíli se oprostili a odpustili si takové výpady, které pak používáme k naprosto účelové interpretaci. Koneckonců pak výklad jednacího řádu je stavěn do situace, kdy je znevažován a zneužíván podle toho, jak se nám to hodí.

A k té druhé části. Já už jsem zde několikrát řekl, že si myslím, že je minimálně zneužitím této pozice, když se tady stavíme do situace nebo do role, kdy jsme povoláni k tomu, abychom měřili výsledky práce té či dané vlády v různých epochách. O tom si dělají soud občané na základě svého soudu, a na základě toho, jak nám měří výsledky, nás volí. A pane poslanče Exnere, tímto - prostřednictvím předsedajícího - i období vlády komunistů hodnotí občané sami. Nic na tom nezmění váš soud o době vládnutí vlád v roce 1989, ani můj soud o tom, co jste tady napáchali vy. Na tom prostě nezměníme ani jeden, ani druhý tím, co tady budeme tvrdit z tohoto místa.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Slovo má pan kolega Beneš.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Děkuji za slovo, pane předsedající. Za prvé, po mnoha letech budování socialismu jsem v roce 1995 poprvé slezl do kanalizační sítě města Českých Budějovic. V metr vysokém kanálu bylo devadesát centimetrů nánosu.

Za druhé. Pokud tady někdo hovoří o mých předcích, ať si to nechá pro sebe. Jestli to náhodou neví, tak můj tatínek umřel v 54 letech. Byl uštván. Kým? Hádejte!

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Nevidím žádnou další přihlášku, končím rozpravu. Ptám se, kdo se do ní přihlásil první. (K poslanci Kalovi.) Vy jste navrhovatel. Protože tomu člověku bych dal za úkol shrnout rozpravu a garantuji vám, že bychom zde zůstali asi hodinu, pokud by svoji zpravodajskou zprávu pojal skutečně zodpovědně. Nicméně pokusíme se to vyřešit společně s panem kolegou Kalou jako navrhovatelem. Rozprava je uzavřena.

Prosím, pane kolego, kdybyste tedy sehrál dvojjedinou roli předkladatele a zpravodaje a sdělil nám další postup.

 

Poslanec Miloslav Kala: Děkuji, pane místopředsedo. Nebudu zneužívat tohoto místa k tomu, abych nějakým způsobem hodnotil tu debatu. Chtěl bych jenom říci, že někdo v debatě připomenul, že Česká konsolidační agentura je něco jako podnik, a já si myslím, že právě politizování jednotlivých obchodních případů v podniku je věc, která České konsolidační agentuře velmi komplikuje život, a skutečně dočítat se o zápisech, záznamech nebo jakýchkoliv jiných dokumentech na internetu považuji za velmi sporné. Domnívám se, že předseda dozorčí rady nebo jakýkoliv jiný člen dozorčí rady, obzvláště když je poslanec, má celou řadu jiných možností, jak projednat svoje pochyby a jakým způsobem dál postupovat.

Debata byla uzavřena. Já se domnívám, že byly předloženy dva návrhy, a to na odvolání pana Ing. Vladimíra Doležala a na pana Ing. Vlastimila Tlustého. V té debatě, pokud jsem sledoval, nepadl návrh na způsob volby, to znamená, měli bychom vyjasnit tuto záležitost a poté přistoupit k odvolání.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP