(12.30 hodin)
(pokračuje Kala)

Při Asociaci realitních kanceláří České republiky byla založena v roce 2000 Komora dražebníků, která v současné době sdružuje 71 společností a svojí členskou základnou reprezentuje významnou část obce dražebníků v České republice. Z centrální adresy je patrné, že její podíl na celkovém finančním objemu v dosaženém vydražení je velmi podstatný.

Jsme si vědomi toho - uvádí komora - že novela nemůže řešit problematiku dražeb v celém komplexu, ale zároveň jsme přesvědčeni, že přijetí této novely odstraní většinu palčivých problémů, s nimiž se v praxi všichni dražebníci setkávají a které v mnoha ohledech průběh dražeb komplikují. Dovolte, abychom zejména poukázali na jeden aspekt, proč je důležité novelu přijmout. Dlužníkům se podařilo najít v zákoně skuliny, které dovedně využívají proti věřitelům, a navíc se objevila celá řada případů vydírání věřitelů a vydražitelů, které jsou způsobeny těmito skulinami. Návrh novely všechny tyto skuliny odstraňuje - uvádí ve svém dopise Komora dražebníků.

Vedle toho se (na nás?) obrátili i někteří další členové komory, nebo možná nečlenové, s tím, že rovněž podporují, abychom nedovolili neschválením této novely zákona o veřejných dražbách prodloužit tristní stav, kdy věřitelé jsou proti dlužníkům a vyděračům bezmocní. Za pět let účinnosti stávajícího zákona, opět opakuji, jsou v něm skuliny, které to umožňují, a přijetí této novely odstraňuje většinu problémů, třebaže to není v celém komplexu.

Považoval jsem za nutné ve své zpravodajské zprávě vás s tímto seznámit. Předpokládám, že návrh postoupíme hospodářskému výboru k projednání, a v obecné rozpravě navrhne zkrácení lhůty tak, abychom tuto dílčí novelu mohli projednat ještě v tomto funkčním období.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji za jeho zpravodajskou zprávu. Otevírám obecnou rozpravu, do které mám přihlášku pana poslance Františka Vnoučka. Jinou přihlášku zatím nemám. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec František Vnouček: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, dovolte mi, abych se jako bývalý náměstek ministra vyjádřil k návrhu novelizace zákona, který patřil kromě bytové politiky do mé kompetence na Ministerstvu pro místní rozvoj a jehož záměr jsem tehdy připravoval. Před vámi nyní leží výsledek tehdy započaté práce, a to návrh zákona, jehož cílem je především zamezit zneužívání institutu veřejných dražeb, které se projevuje zejména v obohacování správců konkursních podstat, likvidátorů a nucených správců. Přijetím novely by mělo také skončit účelové a šikanózní napadání řádně organizovaných dražeb z formálních důvodů, a to zpravidla kvůli dosažení prospěchu stěžovatele. Potvrzuji z vlastní zkušenosti s touto problematikou na Ministerstvu pro místní rozvoj, že po uplynutí pěti let aplikace dosavadního zákona v praxi je skutečně nutné zákon zmodernizovat a reagovat na poznatky z praxe.

Vládní návrh vhodným způsobem reaguje na poznatky kontrolních pracovníků ministerstva i na náměty a zkušenosti dražebníků, věřitelů i dalších osob, jejichž práva a povinnosti jsou touto právní normou dotčeny. Dosavadní znění zákona trpí řadou velmi vážných nedostatků, a novela se proto snaží s ohledem na omezené možnosti, formy novelizace alespoň část těchto nejdůležitějších nedostatků odstranit a vyplnit některé zjevné mezery platné právní úpravy. Cílem je také odstranit základní věcné a legislativní chyby, které se v zákoně o veřejných dražbách na různých místech vyskytují a na které již bylo v nejrůznějších souvislostech mnohokrát poukázáno. Také je nutno odstranit nejasnosti a problémy týkající se okamžiku zahájení dražby, který je potřeba konkretizovat, i skládání dražebních jistot, a to jak v hotovosti, tak ve formě bankovní záruky. Vítám také zdokonalení ustanovení specifických pro dražby nedobrovolné. A konečně za velmi potřebné považuji i upřesnění předpokladů a podmínek pro výkon vlastní dražby a dražební činnosti. Jedná se o zpřísnění požadavků, které je nezbytné klást na ty dražebníky, kteří budou oprávněně organizovat a provádět nedobrovolné dražby. Za přínos považuji také přizpůsobení české právní úpravy legislativě Evropské unie.

Celkově se podle mého názoru jedná o kvalitně zpracovaný text zákona, který je nezbytný pro odstranění největších problémů, které v současnosti ztěžují průběh a transparentnost vedení dražeb. Vím, že do budoucna bude nezbytné přijmout komplexní novou právní úpravu reagující systémově i na rychle se rozvíjející elektronizaci veškerého našeho života. Do té doby je však velmi potřebné reagovat operativně a pokud možno bezodkladně na praktické problémy a odstranit ty právní chyby a bariéry, které jsou zjevné. To je podle mne naší povinností.

Děkuji vám za pozornost a doporučuji vládní návrh postoupit do druhého čtení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Františku Vnoučkovi. Nyní v obecné rozpravě pan poslanec Kala.

 

Poslanec Miloslav Kala: Jak jsem avizoval, pane místopředsedo, navrhuji zkrácení lhůty k projednání ve výboru o 30 dnů, na 30 dnů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji. Má ještě někdo zájem vystoupit v obecné rozpravě? Není tomu tak. Obecnou rozpravu končím.

Ptám se, jestli má pan ministr nebo pan zpravodaj zájem o závěrečná slova. Není tomu tak.

V rozpravě nepadl žádný návrh na vrácení ani zamítnutí, budeme se zabývat návrhem na přikázání výboru k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání hospodářskému výboru. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak.

Já vás odhlásím a požádám vás o novou registraci. Přihlaste se svými identifikačními kartami.

 

O přikázání rozhodneme v hlasování pořadové číslo 148, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro přikázání hospodářskému výboru. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 148 z přítomných 77 pro 74, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o zkrácení lhůty k projednání o 30 dnů.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 149 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 149 z přítomných 76 pro 57, proti 3. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru hospodářskému a jeho lhůta k projednání byla zkrácena o 30 dní. Děkuji ministrovi životního prostředí Liboru Ambrozkovi, děkuji zpravodaji Miloslavu Kalovi a končím bod 63.

 

Vzhledem k tomu, kolik je hodin a vzhledem k tomu, že další bod by neměl, jak předpokládám, tak hladký průběh, což je patrné už z jeho názvu, protože bychom jednali o zákonu o státním dluhopisovém programu, tak v pátek odpoledne nemám tolik troufalosti, abych ho nyní zahajoval.

Protože máme dnes významný den České republiky, tak si vás dovolím pozvat na akt vzpomínky obětí holokaustu, který uspořádal předseda Poslanecké sněmovny v místnosti Státních aktů. Vyslechneme si krátké projevy a vynikající hudební kvarteto. Máte chvilku času na to, abyste se z pracovní nálady dostali do nálady slavnostní. Čekáme vás v místnosti Státních aktů.

Po tomto hudebním představení jednání Poslanecké sněmovny nebude znovu zahájeno. Ukončili jsme čtvrtý jednací den naší schůze. Pokračovat budeme v úterý ve 14 hodin. Dovolte mi, abych ještě před skončením dnešního jednacího dne vám připomněl, že v úterý začínáme body, které jsou pevně zařazeny, to je 30, 31, 32, 49, 50 a 210, a poté podle pořadu schůze.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP