(17.10 hodin)
(pokračuje Langer)

Kolegyně a kolegové, naše zdravotnictví je skutečně nemocné, tento návrh ale podle mého hlubokého přesvědčení není lékem a tento návrh zákona podle toho, co jsem prezentoval, může mnoha lidem, zejména v mém kraji, ublížit.

Domnívám se, že právní forma veřejného neziskového ústavního zařízení je možná. Možná tím překvapím navrhovatele, ale já skutečně říkám - ano, dokáži si představit v té sféře poskytovatelů zdravotnické lůžkové péče také poskytovatele, který má právní formu veřejného neziskového ústavního zdravotnického zařízení. Nicméně tato možnost by měla být skutečně možností, a nikoliv státem nadiktovanou povinností, protože pouze míra ochoty takovýmto způsobem se transformovat, v této podobě zdravotní péči poskytovat, bude také měřítkem prospěšnosti nebo škodlivosti této právní formy poskytovatelů zdravotní péče pro pacienty.

Vážené kolegyně a kolegové, děkuji vám za trpělivost, děkuji vám za pozornost, kterou jste mi věnovali při mém vystoupení, a velmi apeluji na vás, kteří snad v dobré víře jste stále přesvědčeni, že tento návrh lidem pomůže, abyste se zkusili ještě jednou zamyslet. Podle mého hlubokého přesvědčení tento návrh lidem ublíží. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já děkuji panu místopředsedovi Ivanu Langerovi. Jak jsem ohlásil, nyní se slova ujme pan ministr zdravotnictví David Rath, poté pan poslanec Janeček, a pokud mě pan místopředseda Langer vystřídá na chvilku v řízení, tak samozřejmě rád využiji té možnosti, abych odpověděl na jeho otázky, které mi položil.

 

Ministr zdravotnictví ČR David Rath: Pane předsedající, dámy a pánové, k tomuto návrhu zákona už toho zaznělo hodně a myslím si, že stále zaznívá. Ovšem to, co zde dnes zaznívá z úst poslanců ODS, včetně té přinesené Langerovy kulisy, tedy šaškovské kulisy, neb o nic jiného nešlo, tak je skutečně snůška demagogie, polopravd, nepravd, a bílá je černá, horké je studené a zavedení v západní Evropě běžné právní formy je znárodnění. Opravdu zvláštní zmatení pojmů!

Další zvláštní zmatení pojmů spočívá v tom, že tady jsme několik hodin vystaveni prezentaci, že existuje nějaký zlý stát a hodné kraje. V čem se to proboha liší? Kraj je něco jiného než určitá entita, která na podkladě voleb spravuje nějaký veřejný majetek. Vždyť totéž je obdoba státu, jen ve větším měřítku! Takže máme na jedné straně hodné a vzorné kraje a na druhé straně je ten zlý stát, který jim něco chce sebrat, rozuměj znárodnit.

Chtěl bych se ještě vrátit k soukromým nemocnicím v Olomouckém kraji. Každý, kdo ten zákon čte, a myslím, že to ví i pan poslanec Langer, ale proč by to říkal, on radši říká, že budou zlikvidovány, přitom dobře ví, že jejich majitelé, pokud budou chtít, mají dvouletou lhůtu na to, se zapsat do seznamu a existovat bez problémů dál, anebo mohou existovat dál v trochu jiném režimu. Nikdo je nelikviduje, pokud je nezlikviduje pan Langer a jeho kamarádi z některých firem! (Nesouhlasné reakce poslanců ODS.)

Dále se zde hodně hovoří o ústavním pořádku, ústavě a konformnosti s ústavou. Co máme v ústavě za práva? Je tam právo občanů na dostupnou zdravotní péči. Toto ústavní právo je prosím vás jaksi druhořadé, méněcenné? Je snad vyšší jakési imaginární ústavní právo hejtmanů, tedy správců veřejného majetku, stejně jakými jsou třeba ministři, tak toto je větší ústavní právo na nakládání s veřejným majetkem?

Tady se neustále hovoří o nějakém vyvlastnění, znárodnění. Jak můžete vyvlastňovat a znárodňovat v podstatě někomu, kdo je správce veřejného majetku, a vy mu jen měníte formu nakládání s tímto veřejným majetkem? Tak to asi ODS chápe, že nemocnice, které jsou krajské a v majetku krajů, tak nejsou veřejné. Ony asi patří už ODS! Takže oni na to nekoukají jako na veřejný majetek, který patří všem občanům, a oni jsou dočasnými správci jen po dobu voleb a pak se to třeba vymění. Ne, oni už pravděpodobně, a tím potvrzuje pan poslanec a mnozí další z ODS moje podezření, že už tyto nemocnice vlastně nejsou dnes veřejné, ale že už se s nimi počítá, že už jsou to v podstatě jakási embrya těch soukromých nemocnic. Není to náhodou tato cesta a není ten odpor náhodou způsoben tímto? Proč by jinak proboha veřejnému činiteli, který spravuje veřejný majetek, jakkoliv mohla vadit změna právní formy jeho veřejného majetku? To přece postrádá jakoukoliv logiku.

Chápu, že se ve Sněmovně odehrává celkem legitimní souboj, souboj dvou názorů. Jeden názor vnímá nemocnice a akutní péči jako do jisté míry veřejnou službu. Druhý názor ji vnímá jako možnost místa tvorby zisku pro majitele. Ano, jsou to legitimní názory, ale pak žádám ODS, aby to nehalila do nesmyslných a nepravdivých hesel o nějakém znárodnění, vyvlastnění či něčem podobném, ale aby celkem čestně řekla: my si myslíme, že nemocnice mají být soukromé, mají tvořit zisk jako jakákoliv jiná firma, jako jakákoliv jiná továrna nebo obchod a ten zisk může majitel použít, jak chce. Ano, je to legitimní názor. Já vám ho nevymlouvám. Jen ho nesdílím a mohu vám říct, že tento názor nesdílí drtivá většina lidí nejenom v ČR, ale v celé civilizované Evropě.

Teď se dostáváte vy sami do poměrně velkého problému. Vy byste rádi měli ty nemocnice zprivatizované a zisk transformovaný těm majitelům. Ale je dost nepříjemné to sdělovat takto na rovinu občanům. Tak se prostě hledají různé plakátky, různá demagogická hesla, prostě jen proto, abyste se ukázali v lepším světle, než v jakém jste. Neměli byste se ale prosím za svůj názor stydět. Pokud ho máte, máte právo na ten názor a já vám ho nevymlouvám, ale tak to prosím říkejte na rovinu všem a nehalte to do něčeho jiného. Proč se stydíte za svůj názor? Tak to tady řekněte, ale nepasujte se do role někoho, kdo zachraňuje nemocnice před nějakým znárodněním alias před změnou právní formy, že správce-hejtman nespravuje akciovku či příspěvkovku, ale řídí a spravuje neziskovou nemocnici. Světe, zboř se, ta hrůza!

Dále ještě pár věcí. Zaznělo tady o tvorbě zisku. Všude v civilizovaném světě tam, kde jsou veřejné peníze, je nějaká regulace. Čím blíž je to k posteli pacienta, k akutnímu lůžku, tím regulace stoupá. Samozřejmě, že i ceny léků, přístrojů jsou regulovány a jsou nakupovány velmi striktním způsobem tak, že nejde o zcela neregulovaný volný trh. Čím blíž se to ale blíží rozhodování nad konkrétním člověkem, tím tam klesá volnost, v uvozovkách, trhu a stoupá regulace.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP