(14.50 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Kdo další se hlásí do podrobné rozpravy? Nevidím přihlášku, rozpravu končím a tím končím i druhé čtení tohoto návrhu zákona. Děkuji, pane poslanče. Děkuji, pane ministře.

 

Dalším bodem našeho programu bude bod číslo 36, kterým je

 

36.
Návrh zastupitelstva Jihomoravského kraje na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 838/ - druhé čtení

 

Byl jsem informován kolegy, že navrhovatelé se omlouvají a nebudou tudíž přítomni při projednávání tohoto návrhu. Proto konstatuji, že tento návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 838/2 a prosím zpravodaje rozpočtového výboru kolegu Ladislava Šustra, aby nás informoval o jednání výboru.

 

Poslanec Ladislav Šustr: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, usnesení máte na lavicích, proto jen konstatuji, že rozpočtový výbor navrhl zamítnutí. Hlásím se současně tímto do podrobné rozpravy.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Otevírám obecnou rozpravu. Nemám žádnou přihlášku, proto rozpravu končím a zahajuji podrobnou rozpravu, do které mám přihlášku pana kolegy Šustra, jemuž uděluji slovo.

 

Poslanec Ladislav Šustr: Děkuji za slovo a navrhuji zamítnutí podle usnesení rozpočtového výboru.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Kdo další se hlásí do rozpravy? Nevidím žádnou přihlášku, rozpravu končím. Odhlásil jsem vás. Prosím, abyste se všichni… (Porada u předsednického stolu.) Omlouvám se, v zajetí stereotypu jsem si neuvědomil, že platí nová pravidla, tudíž o tomto návrhu budeme hlasovat na počátku třetího čtení. Vzhledem k tomu, že se nikdo nehlásí dál a de facto ani nemůže, končím projednávání tohoto návrhu zákona.

 

Dalším bodem našeho odpoledního programu je bod s pořadovým číslem 26, kterým je

 

26.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 219/2003 Sb.,
o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin
a o změně některých zákonů (zákon o oběhu osiva a sadby)
/sněmovní tisk 1112/ - druhé čtení

 

Tento návrh zákona by z pověření vlády měl uvést ministr zemědělství pan Jan Mládek. Prosím.

 

Ministr zemědělství ČR Jan Mládek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi stručný úvod k tomuto zákonu. Cílem předkládaného návrhu je dosažení souladu s příslušnými právními předpisy Evropských společenství v oblasti uvádění do oběhu osiva a sadby, zejména při pověřování osob k provádění zkušebních úkonů, které nabyly účinnosti po vstupu České republiky do Evropské unie. Kromě změn vyplývajících z nových právních předpisů ES jsou do návrhu novely zapracovány zkušenosti z uplatňování dosavadního zákona č. 219/2003 Sb. v praxi.

Návrh zejména upravuje uvádění do oběhu osiva, směsí a osiva kategorie obchodní osivo, dopracovává ustanovení pro rozmnožovací materiál révy, ovocných rodů a druhů a okrasných druhů. Zavádí rovnocennost pro přehlídky množitelských porostů a pro osivo ze třetích zemí, jimž bylo uděleno schválení v souladu s právem ES i v jiných členských státech. V části odrůdového řádu nově formuluje podmínky pro použití názvu odrůdy. Dále rozšiřuje okruh osob, které mohou požádat o registraci odrůdy i na držitele odrůdového práva podle předpisů ES nebo žadatele o tato práva a udržovatele u nechráněných odrůd podle předpisů ES. Předložený návrh dále začleňuje nové pojmy, které v zákoně dosud chyběly, a upřesňuje některé pojmy již zavedené tak, aby lépe odpovídaly i rozmnožovacímu materiálu ovocných rodů a druhů a okrasných druhů.

Přijetí novely zákona usnadní oběh osiv a sadby mezi Českou republikou a ostatními členskými státy EU i třetími zeměmi.

Návrh byl dne 3. listopadu projednán v zemědělském výboru Poslanecké sněmovny na jeho 57. schůzi a nebyly k němu přijaty žádné pozměňovací návrhy.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Nyní má slovo zpravodaj zemědělského výboru, jehož usnesení bylo rozdáno jako tisk 1112/1, pan kolega Jiří Hanuš. Prosím.

 

Poslanec Jiří Hanuš: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, já bych si dovolil vás seznámit s usnesením zemědělského výboru z 57. schůze ze dne 3. listopadu 2005 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 219/2003 Sb., o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin a o změně některých zákonů (zákon o oběhu osiva a sadby), sněmovní tisk 1112.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP